Štvrtok 19. septembra, 2024
Na tejto leteckej fotografii z 15. septembra 2024 je pohľad na zaplavené centrum mesta Glucholazy v južnom Poľsku. (Foto: SERGEI GAPON/AFP via Getty Images)
»

Počet obetí povodní v strednej Európe stúpol na 18

Záplavy v strednej Európe si vyžiadali životy najmenej 18 ľudí, čo niektoré krajiny prinútilo vyhlásiť stav prírodnej katastrofy a nasadiť vojenské jednotky. Od 13. septembra búrka Boris spôsobila rozvodnenie riek v celej strednej a východnej Európe vrátane Rumunska, Poľska, Českej republiky, Slovenska a Maďarska.

Doteraz zahynulo sedem ľudí v Rumunsku, štyria v Poľsku, štyria v Rakúsku a traja v Českej republike. Desaťtisíce českých a poľských domácností sú stále bez prúdu.

Poľsko

Poľsko v pondelok vyhlásilo v postihnutom južnom regióne stav katastrofy a vyčlenilo 1 miliardu zlotých (230 miliónov eur) na pomoc obetiam povodní. Poľský premiér Donald Tusk sa v utorok skoro ráno stretol s krízovým štábom a uviedol, že predpovede meteorológov sú protichodné.

Władysław Kosiniak-Kamysz, podpredseda vlády a minister národnej obrany krajiny, vo vyhlásení na sociálnej sieti X uviedol: „Armáda, služby ani administratíva tieto oblasti neopustia a neopustíme ani miesta, kde voda už ustúpila.“

Starosta poľského mesta Nysa Kordian Kolbiarz v pondelok požiadal ľudí, aby sa presunuli do vyšších polôh, a všetkých 44 000 obyvateľov, aby sa evakuovali, pričom uviedol riziko pretrhnutia hrádze.

Kolbiarz uviedol, že 2 000 „žien, mužov, detí a starších ľudí“ vyšlo von, aby sa pokúsili zachrániť svoje mesto pred stúpajúcou vodou a vytvorili ľudskú reťaz, ktorá ukladala vrecia s pieskom na brehu rieky. „Jednoducho… sme urobili všetko, čo sme mohli,“ napísal Kolbiarz na Facebooku. „Táto reťaz ľudí bojujúcich za našu Nysu bola neuveriteľná. Ďakujeme. Bojovali sme za Nysu. Náš domov. Naše rodiny. Našu budúcnosť.“

Česká republika a Maďarsko

Český premiér Petr Fiala uviedol, že bolo evakuovaných viac ako 13 000 ľudí. Zároveň dodal, že na pomoc pri odstraňovaní následkov katastrofy povolal 2 000 vojakov českej armády a nasadených bolo aj 5 500 zo 6 500 jednotiek profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

V Maďarsku premiér Viktor Orbán nasadil vojakov na posilnenie bariér pozdĺž Dunaja. V pondelok odložil všetky medzinárodné záväzky z dôvodu „extrémnych poveternostných podmienok a pokračujúcich povodní v Maďarsku“.

Pôvodný článok


Prečítajte si aj