Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Voľné dielo - Pavel Danilyuk/ Pexels)

Počet detských pohotovostí poklesne, hovorí o tom vyhláška ministerstva zdravotníctva

Minister zdravotníctva SR Michal Palkovič podpísal vyhlášku upravujúcu počet pevných bodov ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast. Platiť bude od 1. októbra.

Pomocou presunu pevných bodov APS sa lekári majú koncentrovať do funkčných tímov a zároveň ich tým priblížiť k nemocniciam, aby boli zabezpečené aj laboratórne vyšetrenia či zobrazovacie metódy.

Priblížením pevných bodov k nemocniciam sa zabezpečí nadväznosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Tretina všetkých APS je prevádzkovaná maximálne 10 lekármi. Analýza navrhla vhodné oblasti, kam umiestniť pevné body, aby bola zlepšená dostupnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Cieľom je, aby v pevných bodoch slúžilo minimálne 15 lekárov.

Podľa vyhlášky sa v troch fázach postupne upravia siete detských pohotovostí z pôvodných 61 na 40 do konca roku 2024. Od 1. októbra 2023 zrušia šesť pevných bodov APS, nateraz bez prevádzkovateľa a záujmu o ich prevádzkovanie. Ďalších desať bodov APS pre deti zrušia od júla 2024 a tretia fáza, týkajúca sa zručenia piatich bodov APS je naplánovaná od novembra 2024.

„Ministerstvo zdravotníctva dlhodobo upozorňovalo na kritickú situáciu s pediatrami a hroziace problémy s ambulantnou pohotovostnou službou. Cieľom vyhlášky je v súčasnom kritickom stave nastaviť efektívnu alokáciu personálnych kapacít ako jedno z opatrení na udržanie ambulantnej pohotovostnej služby pre deti,“  upresnil minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Prečítajte si aj