Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke stožiare elektrického vedenia Kurzemského okruhu (Kurzemes Loks) 18. júna 2020 v meste Tukums pri Rige v Lotyšsku. Lotyšsko dokončilo 21. decembra 2020 nové vysokonapäťové elektrické vedenie do Estónska ako súčasť svojho úsilia o zosúladenie elektrických sietí v pobaltských krajinách so susedmi z Európskej únie namiesto Ruska. (Gints Ivuskans/AFP via Getty Images)
»

Pobaltské štáty pokračujú v urýchlenom úsilí o odpojenie od ruskej energetickej sústavy

Aby sa zabránilo prípadným dôsledkom odpojenia od ruskej siete, pobaltské krajiny sa dohodli na „súbore opatrení“, uviedol estónsky prevádzkovateľ energetickej siete.

Pobaltské štáty pokračujú v úsilí o odpojenie svojich elektrických sietí od Ruska a ich synchronizáciu s kontinentálnou európskou energetickou sústavou uprostred rusko-ukrajinského konfliktu.

V júli 2023 sa Estónsko, Lotyšsko a Litva dohodli, že urýchlia úsilie o synchronizáciu svojich elektrických sietí s kontinentálnou Európou prostredníctvom Poľska do februára 2025, uvádza sa vo vyhlásení litovského ministerstva klímy a energetiky. Pôvodný termín na dokončenie prechodu bol stanovený do konca roka 2025.

Podľa vyhlásenia Európskej komisie sa pobaltské štáty pôvodne v roku 2018 dohodli s Európskou úniou (EÚ) na pripojení ku kontinentálnej európskej elektrickej sieti. Táto dohoda bola v roku 2019 posilnená.

Tieto tri krajiny boli pripojené na sovietsku elektrickú infraštruktúru, keď boli súčasťou Sovietskeho zväzu.

Po rozpade Sovietskeho zväzu, Lotyšsko, Estónsko a Litva podpísali dohodu BRELL, aby zostali v synchrónnej elektrickej sieti s ruskou a bieloruskou sieťou, uvádza poľské Centrum pre východné štúdie (OSW).

Elektrické siete pobaltských štátov boli niekoľko rokov súčasťou sústav Ruska a Bieloruska a nemali cezhraničné prepojenie ani so severskými krajinami, ani s kontinentálnou Európou cez Poľsko, uviedlo OSW.

Podľa poľského Varšavského inštitútu sa tak Rusko dostalo do silnej pozície, čo mu umožnilo využiť kontrolu nad energetickou sieťou pobaltských štátov ako nástroj nátlaku.

„Z tohto dôvodu už v predchádzajúcich rokoch Pobaltie ukončilo ruský plynový monopol,“ uviedol Varšavský inštitút.

Projekt synchronizácie ich elektrických sietí s kontinentálnou Európou bude pre Estónsko, Lotyšsko a Litvu veľkým krokom k dosiahnutiu energetickej nezávislosti, uviedol think tank.

Počnúc rokom 2007 boli vybudované tri asynchrónne spojenia podmorským káblom spájajúcim Pobaltie s niektorými ďalšími členskými krajinami EÚ: Estlink 1 a Estlink 2 z Estónska do Fínska, NordBalt z Litvy do Švédska a LitPol Link z Litvy do Poľska, uviedol OSW.

Prechod

V záujme dodržania zrýchleného termínu musia Estónsko, Lotyšsko a Litva v auguste 2024 spoločne oznámiť partnerom BRELL ukončenie dohody.

V nadväznosti na záväzok Pobaltia urýchliť oddelenie svojich energetických sietí od Ruska podpísali traja prevádzkovatelia elektrických sietí dohodu o technickej pripravenosti pobaltských sietí na synchronizáciu do februára 2025, uvádza Nasdaq.

Prevádzkovatelia estónskej, lotyšskej a litovskej elektrickej prenosovej sústavy Elering, Augstsprieguma tīkls (AST) a Litgrid budú pripravení na bezpečné odpojenie od sústavy kontrolovanej Ruskom a synchronizáciu s kontinentálnou Európou, uviedol Nasdaq.

Európska únia podľa svojho vyhlásenia poskytla na podporu projektu 1,2 miliardy eur.

Estónsko, Lotyšsko a Litva sú členskými štátmi EÚ od roku 2004.

Podľa lotyšského prevádzkovateľa energetickej siete AST bude iniciatíva zahŕňať modernizáciu existujúceho litovsko-poľského prepojenia (LitPol Link) a výstavbu nového podmorského kábla medzi Litvou a Poľskom.

„Dohoda BRELL je posledným prvkom, ktorý spája energetické systémy pobaltských štátov s postsovietskym priestorom,“ uviedlo OSW v roku 2019.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško v novembri minulého roka varoval, že odpojenie od systému BRELL, ktorý spájal Pobaltie s energetickou sieťou vybudovanou v Sovietskom zväze, bude mať vplyv na náklady na elektrickú energiu pre pobaltské štáty, uviedla ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Po úplnom vystúpení z dohody BRELL sa ceny elektriny budú určovať na švédskej burze, a nie na základe dlhodobej zmluvy o dodávkach energie z Ruska, vysvetlil Gruško.

Vplyv

Estónsky prevádzkovateľ energetickej siete Elering prostredníctvom e-mailu pre The Epoch Times uviedol, že pobaltské energetické siete už sú súčasťou európskeho trhu s elektrickou energiou a Pobaltie neobchoduje s elektrickou energiou s Ruskom a Bieloruskom.

Podľa hovorcu spoločnosti Elering preto trhové ceny elektriny v súčasnosti nie sú ovplyvňované Ruskom ani Bieloruskom.

Okrem toho synchronizácia s Európou vytvorí nové príležitosti pre prevádzkovateľov prenosových sústav v Pobaltí, pretože im umožní prístup na nové trhy s dodávkami elektrickej energie, vysvetlil hovorca.

Na jednej strane môžu prevádzkovatelia využívať dodávky elektriny na nových trhoch, na druhej strane môžu na nových trhoch obchodovať so svojimi rezervami, uviedol hovorca.

Nový trh a politiky EÚ v oblasti klímy by mohli potenciálne ovplyvniť cenu elektrickej energie, uviedol hovorca, ale samotná iniciatíva de-synchronizácie nebude mať vplyv na cenu elektrickej energie, keďže bola „z veľkej časti financovaná EÚ“.

„Energetická sústava bude počas procesu synchronizácie fungovať čo najnormálnejšie,“ uviedol hovorca. „Spotrebitelia si túto zmenu ani nevšimnú.“

Hovorca uviedol, že elektrické siete pobaltských štátov budú synchronizované s elektrickými sieťami kontinentálnej Európy do februára 2025. Aby sa predišlo prípadným dôsledkom odpojenia od ruskej siete, tri krajiny sa už dohodli na „súbore opatrení“.

„Vždy existuje mierne prevádzkové riziko, ale bol pripravený akčný plán aj pre núdzovú synchronizáciu pobaltských štátov s kontinentálnou Európou.“

Okrem toho boli „vypracované núdzové opatrenia, ktoré budú umožnené v prípade nepredvídaných vnútorných alebo vonkajších zásahov,“ povedal Elering.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj