Piatok 27. septembra, 2024
Telegram zmenil svoju politiku ochrany osobných údajov a v prípade potreby chce užšie spolupracovať s úradmi (Steve Jennings / Getty Images pre TechCrunch)
»

Šéf Telegramu robí po zatknutí výrazný obrat

Mesiac po zatknutí vo Francúzsku generálny riaditeľ spoločnosti Telegram Pavel Durov zmenil zásady ochrany osobných údajov. V budúcnosti bude na odovzdanie údajov o používateľoch stačiť žiadosť úradov týkajúca sa „trestnej činnosti“.

Mesiac po svojom zatknutí vo Francúzsku zakladateľ Telegramu Pavel Durov ustúpil a v budúcnosti chce užšie spolupracovať s úradmi. Na tento účel 39-ročný muž nechal zmeniť zásady ochrany osobných údajov messengera.

Doteraz sa údaje odovzdávali len v prípadoch podozrenia z terorizmu

Bod 8.3 sa teraz všeobecne vzťahuje na „trestnú činnosť“. Ak Telegram dostane platný príkaz od súdnych orgánov, ktorý potvrdzuje, že používateľ porušuje podmienky Telegramu, IP adresa a telefónne číslo budú odovzdané úradom. Telegram najprv vykoná právnu analýzu žiadosti. Doteraz bolo zverejňovanie informácií obmedzené na podozrivých teroristov. Telegram väčšinou odmietal reagovať na žiadosti úradov.

Durov tiež uviedol, že „problematický obsah“ už bol v posledných týždňoch odstránený s podporou umelej inteligencie, píše Die Welt.

Zmenu komentoval na svojom vlastnom kanáli Telegram, ktorý má viac ako 13 miliónov odberateľov. Pravidlá boli zmenené, aby sa zabránilo zneužívaniu vyhľadávacích funkcií zločincami. Usmernenia sú teraz štandardizované na celom svete. Vyhľadávanie na Telegrame je určené na hľadanie priateľov a čítanie správ, nie na propagáciu nelegálneho obsahu. Spoločnosť nedovolí zločincom „ohroziť integritu našej platformy pre takmer miliardu používateľov“.

Prepustený na kauciu 5 miliónov eur

Ako informoval denník Epoch Times, francúzske orgány obviňujú Durovova zo „spoluúčasti na riadení online platformy na uľahčenie nezákonných transakcií organizovanej skupiny“. Údajne sa podieľal na tom, že Telegram sa využíval na sexuálne zneužívanie detí a obchodovanie s drogami, a že spoločnosť odmietla spolupracovať s vyšetrovateľmi. To môže viesť k trestu odňatia slobody až na desať rokov a pokute až do výšky 500 miliónov eur.

Polícia zatkla Durovova 25. augusta. O tri dni neskôr ho prepustili na kauciu 5 miliónov eur a pod podmienkami. Odvtedy však nesmie opustiť Francúzsko a dvakrát týždenne sa musí hlásiť na polícii.

Durov sám kritizoval svoje zatknutie. Išlo o chybu, keďže bežnou praxou je obvinenie spoločnosti, nie jednotlivca, uviedol denník Epoch Times.

Čakanie až desať rokov na súd?

Advokátka Maud Marian pre anglické vydanie denníka Epoch Times uviedla, že Durov by mohol na súdny proces za napomáhanie trestným činom čakať možno až 10 rokov. Preto predpokladá, že prokurátorka Laure Beccuauová, ktorá je za prípad zodpovedná, nemusí nevyhnutne chcieť postaviť Durova pred súd. Skôr ju zaujímajú „informácie“ od generálneho riaditeľa Telegramu.

Sadry Porlon, francúzsky právnik špecializujúci sa na právo informačných technológií, s tým nesúhlasí. Podľa jeho názoru sú predmetné otázky „relatívne jednoduché“ a dajú sa rýchlo vyriešiť.

Durov nie je prvým manažérom, ktorý bol zatknutý a obvinený v súvislosti so šifrovacím zariadením alebo aplikáciou, píše Epoch Times. Španielsko v roku 2021 vydalo do Francúzska Kanaďana Thomasa Herdmana. Tamojšie úrady obvinili podnikateľa z 22 trestných činov v súvislosti so šifrovacím komunikátorom Sky ECC network. Herdman je odvtedy zadržiavaný vo väznici Fleury-Mérogis neďaleko Paríža. Dátum súdneho procesu zatiaľ nebol stanovený.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj