Pondelok 16. septembra, 2024
(zľava doprava) Prezident Joe Biden, prvá dáma Jill Bidenová a riaditeľ FBI Christopher Wray počas štátnej hymny pri západnom priečelí budovy amerického Kapitolu vo Washingtone 16. októbra 2021. (Samuel Corum/Getty Images)
»

Kongresmani predvolávajú riaditeľa FBI po tvrdení o „zločineckom pláne“ Bidena 

Výbor pre dohľad a reformu Snemovne reprezentantov pod vedením republikánov poslal 3. mája riaditeľovi FBI predvolanie kvôli spisu, ktorý podľa informátora obsahuje informácie spájajúce Joe Bidena so „zločineckým plánom“ v dobe, keď pôsobil ako viceprezident.

„Dostali sme sa k právne chránenému a vysoko dôveryhodnému, neutajovanému odhaleniu od informátora,“ uviedli predseda Výboru pre dohľad James Comer a člen rozpočtového výboru Senátu Chuck Grassley (obaja republikáni) v liste (pdf) americkému ministrovi spravodlivosti Merrickovi Garlandovi a riaditeľovi FBI Christopherovi Wrayovi.

„Na základe tohto odhalenia sme sa dozvedeli, že ministerstvo spravodlivosti a Federálny úrad pre vyšetrovanie disponujú odtajneným spisom FD-1023, ktorý opisuje údajný zločinecký plán, do ktorého boli zapojení vtedajší viceprezident Biden a cudzí štátny príslušník s cieľom dostať peniaze za politické rozhodnutia,“ konštatujú v liste kongresmani.

Comer ani Grassley nešpecifikovali, o aké politické rozhodnutia išlo, ani koľko peňazí bolo údajne poskytnutých, ak vôbec nejaké. Biely dom sa k tejto záležitosti zatiaľ verejne nevyjadril.

„Dokument vraj obsahuje presný opis údajného zločineckého plánu i jeho účelu,“ píše sa ďalej v liste. „Na základe vypovedanej skutočnosti v dokumente sa zdá, že ministerstvo spravodlivosti a FBI majú dostatok informácií, aby mohli určiť pravdivosť a presnosť informácií v ňom obsiahnutých. Zostáva však nejasné, aké kroky, ak vôbec nejaké, boli podniknuté na vyšetrenie tejto záležitosti.“

S odvolaním sa na finančné záznamy a Bidenove verejné komentáre republikáni už roky tvrdia, že Biden a členovia jeho rodiny boli zapojení do podozrivých obchodov so zahraničnými občanmi z Ukrajiny, Číny a ďalších krajín. Keď sa koncom roku 2020 objavil notebook, ktorý údajne patril Hunterovi Bidenovi (synovi Joea Bidena), Hunterov bývalý obchodný partner Tony Bobulinski tvrdil, že Joe Biden bol zapojený do obchodu s čínskou štátnou energetickou spoločnosťou. V čase, keď bol Biden viceprezidentom, ho bývalý prezident Donald Trump obvinil z úradnej korupcie.

Podľa republikánov finančné záznamy ukazujú, že členovia Bidenovej rodiny dostali milióny dolárov zo zahraničných obchodných transakcií v čase, keď bol Joe Biden Obamovým viceprezidentom. V tom čase sa mal tiež stýkať so zahraničnými partnermi svojich príbuzných.

„Značný záujem verejnosti o zhodnotenie reakcie FBI na tieto informácie, ako aj rastúce obavy z toho, že ministerstvo spravodlivosti a FBI v minulosti dovolili, aby sa do ich rozhodovacieho procesu dostala politická zaujatosť, vyžadujú prísny dohľad Kongresu,“ napísali Comer a Grassley.

Zákonodarcovia tvrdia, že ministerstvo spravodlivosti aj FBI zrejme disponujú „overiteľnými informáciami“, ktoré neboli sprístupnené americkej verejnosti. „Preto Kongres pristúpi k nezávislému a objektívnemu preskúmaniu tejto záležitosti,“ uviedli.

„Nie je to pravda“

Pred dvoma mesiacmi Joe Biden odpovedal na otázku reportéra NTD News ohľadom tvrdení, že spolupracovník jeho syna previedol pred niekoľkými rokmi po častiach 1 milión dolárov členom jeho rodiny. Republikáni tvrdili, že tieto peniaze boli prevedené rodinnému priateľovi prostredníctvom čínskej štátnej energetickej spoločnosti.

„Máte nejakú reakciu na správu republikánov v Snemovni reprezentantov o obchodoch vašej rodiny, pane?“ opýtala sa korešpondentka NTD v Bielom dome Iris Taová. NTD News je sesterským médiom denníka The Epoch Times.

„Obchody mojej rodiny?“ pýtal sa Biden.

„Áno. Odhalenie, že obchodný partner Hunter Biden poslal trom členom vašej rodiny viav ako milión dolárov. Nejaká reakcia na túto správu?“ Taová upresnila.

„Nie je to pravda,“ odpovedal Biden.

Začiatkom mesiaca sa pýtali ministra spravodlivosti Garlanda na vyšetrovanie daňových záležitostí Huntera Bidena vedené federálnym prokurátorom Davidom Weissom. Reportér sa opýtal ministra, či je Weiss chránený pred politickými tlakmi.

„Áno, stále je,“ povedal Garland. „Stojím si za svojou výpoveďou. A odkazujem vás na amerického prokurátora pre okres Delaware, ktorý má tento prípad na starosti a môže prijať akékoľvek rozhodnutie, ktoré považuje za vhodné.“

Ministerstvo spravodlivosti a Biely dom do času uverejnenia neodpovedali na žiadosti o komentár denníka The Epoch Times.

FBI potvrdila, že dostala predvolanie, ale nemala k tomu žiadne ďalšie pripomienky.

Prečítajte si aj