Nedeľa 8. septembra, 2024
Argentínsky prezident Javier Milei (Tomas Cuesta/ Getty Images)

Po rozhovore s prezidentom Mileiom Španielsko odvolalo svoju veľvyslankyňu z Argentíny

Diplomatické nezhody medzi Španielskom a Argentínou hrozia ďalším vyostrením. Argentínsky prezident Javier Milei sa po svojom návrate do Buenos Aires v médiách ďalej ostro vyjadroval na adresu predsedu španielskej vlády Pedra Sáncheza. Španielska vláda medzitým odvolala svoju veľvyslankyňu z Argentíny.

Výroky vyslovené na akcii Vox ako spúšťač

Minulú nedeľu 19. mája sa Milei zúčastnil na podujatí organizovanom pravicovou stranou „Vox“ v Madride za účasti mnohých zahraničných hostí. Sáncheza označil za jedného z tých „zlých ľudí“, ktorí „lipnú na moci“. Bez toho, aby výslovne uviedol ich mená, z kontextu bolo jasne rozpoznateľné, že označil za „skorumpovanú“ aj jeho manželku Begoñu Gómezovú.

V reakcii na to ho španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares vyzval, aby sa verejne ospravedlnil. V opačnom prípade Španielsko „prijme všetky opatrenia, ktoré považujeme za vhodné na ochranu našej suverenity a dôstojnosti“.

K vzájomnému napádaniu dochádzalo už pred akciou vo Voxe. Španielsky minister dopravy Óscar Puente na zjazde vládnucej socialistickej strany začiatkom mesiaca naznačil, že Milei by mohol užívať drogy. Ten následne vyhlásil, že Sánchez a jeho vláda vedú Španielsko „do záhuby“.

V tom čase tiež uviedol, že Gómezová je podľa neho skorumpovaná. Na Sánchezovu manželku upozornila organizácia „Čisté ruky“. Údajne bola zapojená do možných prípadov korupcie a nedovoleného obchodovania s vplyvom. Zatiaľ nie je jasné, či sú tieto obvinenia opodstatnené.

Milei nazýva Sáncheza „zbabelcom“ a „terčom posmechu celého sveta“

Milei sa odmietol ospravedlniť. V rozhovore pre televíznu stanicu LN+ po svojom návrate zašiel ešte ďalej. Poprel, že by vo svojom prejave v Madride spomenul Sáncheza a Gómezovú. Spomenul však vyšetrovanie proti Gómezovej. Sáncheza označil za „zlovoľného a arogantného socialistu“. Odvolanie veľvyslankyne označil za „hlúposť“.

Ako uvádza portál America 21, Milei potom Sáncheza označil za „totalitného“, „zbabelého“ a „smiešneho“. Podľa neho má španielsky premiér voči nemu „komplex menejcennosti“ a je „na posmech celému svetu“. Sánchez „liezol ženám pod sukne, aby ma napadol“. Argentínsky prezident narážal na skutočnosť, že ministerka práce Yolanda Díazová a ministerka vedy Diana Morantová kritizovali Mileiove útoky na predsedu vlády a jeho manželku.

Albares v utorok ako dôvod stiahnutia španielskej veľvyslankyne uviedol Mileiho vyhlásenie pre LN+. Noviny Página 12 citovali jeho slová:

„Neexistuje precedens, aby hlava štátu prišla do hlavného mesta inej krajiny urážať inštitúcie. V dobrej viere sme ponúkli všetku pohostinnosť, ktorú si prezident Argentínskej republiky zaslúži. V histórii medzinárodných vzťahov ide o ojedinelý prípad.“

Diplomatické spory by mohli ovplyvniť hospodárske záujmy

Milei vysvetlil, že Argentína nemá v pláne stiahnuť svojho veľvyslanca zo Španielska. Z diplomatických sporov obvinil možné „kirchneristické skupiny“ vo svojej krajine.

Albares naopak naznačil, že vláda v Madride by mohla Mileiho vyhlásiť za „nežiaducu osobu“. Mileiho ďalšia oficiálna návšteva je naplánovaná na 21. júna. Agentúra Latinapress poukazuje na možné škodlivé dôsledky pre hospodárske záujmy oboch krajín, pokiaľ budú ich spory eskalovať.

Hospodárska kríza, ktorú Milei zdedil, zvýšila závislosť Argentíny od medzinárodných organizácií a priemyselných krajín. V mnohých prípadoch je vláda v Buenos Aires závislá na neporušených diplomatických vzťahoch, aby získala lepšie podmienky pre splátkový kalendár svojich dlhov.

Španielsko je naopak jedným z podporovateľov dohody o voľnom obchode s krajinami Mercosuru zo strany EÚ. Milei je k Mercosuru a členstvu Argentíny v tomto bloku kritický. Základnú myšlienku dohody však podporuje. Vo februári sa stretli ministri zahraničných vecí Argentíny a Španielska, aby prerokovali možné podmienky uplatňovania dohody.

V Madride si Milei popri Orbánovi a Meloniovej vyslúžil uznanie

Milei bol jedným z hviezdnych hostí akcie usporiadanej stranou Vox. Medzi ďalšími rečníkmi boli francúzska opozičná politička Marine Le Penová, maďarský premiér Viktor Orbán, talianska premiérka Giorgia Meloniová, izraelský minister pre diasporu Amichai Chikli a bývalý čilský prezidentský kandidát José Antonio Kast.

Milei vo svojom prejave okrem iného povedal, že otvorenie dverí socializmu je „pozvánkou na smrť“. Nesmieme podľa neho ustupovať tvárou v tvár ľavici a musíme viesť kultúrny boj. Argentínsky prezident  zakončil svoj prejav slovami:

„Zaslúžili sme si to, čo máme, stálo nás to krv a pot, aby sme sa dostali tam, kde sme teraz, a nikto nám nebude stáť v ceste. Poďme opäť brániť hodnoty, ktoré spravili Západ veľkým: život, slobodu a majetok.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj