Nedeľa 8. septembra, 2024
(Zľava) Čínsky prezident Hu Jintao so slovenským premiérom Robertom Ficom v Bratislave 19. júna 2009 počas jeho oficiálnej dvojdňovej návštevy Slovenska. (Foto: SAMUEL KUBANI/AFP cez Getty Images)

Po Prahe a Berlíne plánuje premiér Fico navštíviť Vietnam, Čínu, Kubu a Venezuelu

Slovenský premiér prezradil, kam povedú jeho prvé kroky v rámci jeho zahraničných návštev. Za hlavnú úlohu si vytýčil znovurozbehnutie spolupráce krajín Vyšehradskej štvorky. Okrem tradičných európskych destinácií sa však obzerá aj po exotických lokalitách. V dohľadnej dobe pripravuje turné po komunistických štátoch.

„V rozumnom čase chcem v rámci zahraničných obchodných ciest pripraviť návštevu krajín ako Vietnam a Čína, potom to bude Stredná a Latinská Amerika, kde malo kedysi Slovensko dobré pozície a bolo silným investorom, napríklad na Kube. Zaujímavé možnosti vidím aj vo Venezuele. Pokiaľ ide o Vietnam a Čínu, sú to tradičné destinácie, kde sa Slovensko musí uchádzať o svoj priestor,“ vysvetlil slovenský premiér Robert Fico (Smer) po piatkovom summite v Bruseli.

Na otázky Epoch Times Slovensko, aké budú konkrétne ciele premiéra v spomínaných krajinách a či plánuje pri rokovaní s čínskymi predstaviteľmi otvoriť otázku porušovania ľudských práv menšín ako sú kresťania, Tibeťania, praktizujúci Falun Gongu alebo Ujguri, tlačové oddelenie strany Smer doteraz neodpovedalo.

Robert Fico ďalej oznámil, že jeho prvá zahraničná cesta bude smerovať do Prahy. Na pôde Európskej únie sa na tom spoločne dohodli s českým premiérom Petrom Fialom. Návšteva sa uskutoční potom, čo sa predseda vlády ČR vráti zo svojho afrického turné.

Podobne sa náš premiér stretol aj s nemeckým náprotivkom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a dohodli sa na stretnutí v Berlíne. Konkrétny termín zatiaľ nie je potvrdený.

Robert Fico uviedol, že sa ešte rozhodne, či bude robiť ďalšie návštevy európskych štátov, pretože pri súčasnom formáte Európskej Rady nemá podľa neho veľký zmysel organizovať bilaterálne návštevy jednotlivých krajín. Za hlavnú prioritu pokladá obísť okolité krajiny Vyšehradskej štvorky a obnoviť jej aktivity, keďže je momentálne „zamrznutá“, čo pokladá za obrovskú chybu.

Na novinársku otázku, či sa plánuje stretnúť s Vladimirom Putinom, odpovedal, že ak by bola nejaká medzinárodná konferencia so zastúpením všetkých krajín sveta, v tom prípade by sa s ním stretol tak, ako s kýmkoľvek iným. „V tomto okamihu určite neplánujeme žiadnu návštevu bilaterálneho charakteru,“ uviedol Robert Fico.

Prečítajte si aj