Sobota 5. októbra, 2024
V popredí Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie ohľadom Národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave, 29. mája 2024 v Bratislave. (Screenshot: FB / Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Po desaťročiach čakania: vláda presúva výstavbu modernej nemocnice z Rázsoch do Ružinova

Slovensko čaká na modernú národnú nemocnicu v hlavnom meste už desaťročia a zdá sa, že ešte nejaký čas čakať bude. Zatiaľ čo sa niektoré vlády púšťali do plánov výstavby, iné ju zas rušili. Po dlhoročných peripetiách s plánovanou nemocnicou na Rázsochách, kde sa za desiatky miliónov eur postavil len skelet, ktorý následne chátral, aby sa potom rúcal, sa Ficov kabinet rozhodol zmeniť lokalitu koncovej nemocnice. Výstavba novej nemocnice sa presunie do bratislavského Ružinova. Rázsochy sa plánujú využiť pre umiestnenie Národného ústavu detských chorôb. Podľa nových plánov by mala byť detská nemocnica hotová do roku 2031 a koncová nemocnica v Ružinove do roku 2032. Zatiaľ čo niektorí túto zmenu vítajú, iní poukazujú na problémy s financovaním a nereálne odhadovanú dĺžku realizácie výstavby.

Národná nemocnica viac na východ Bratislavy, do Rázsoch sa presunie NÚDCH

Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) minulý týždeň (29. 5.) schválil výstavbu novej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Rozbehnuté Rászochy však tiež plánujú využiť a umiestniť tam detskú nemocnicu – Národný ústav detských chorôb (NÚDCH), aktuálne sídliaci na Kramároch. Rezort predostrel odvážný plán – postaviť dve nemocnice – NÚDCH do konca roka 2031 a koncovú nemocnicu v Ružinove do konca roka 2032.

Vznik národnej nemocnice predpokladá rekonštrukciu bloku D aktuálnej ružinovskej nemocnice s tým, že sa dobudujú nové časti v priestore zimného štadióna. Za výhodu novej lokality ministerstvo považuje najmä ľahkú dostupnosť. Nevýhodou je to, že aby mala kde nová nemocnica stáť, bude sa musieť najskôr zbúrať ružinovský zimný štadión.

Predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Vladimír Baláž (Smer-SD) nebadá značný rozdiel v tom, či sa nová nemocnica postaví v Ružinove či na Rászochách. „Ale ak máme vytvárať Národnú nemocnicu, do ktorej majú dochádzať pacienti z celého Slovenska, je podľa mňa úplne jasné, že by mala byť vytvorená na východnej časti Bratislavy,“ povedal obhajujúc ružinovskú perspektívu lepšou dostupnosťou pre zvyšok krajiny. Pripúšťa tiež, že v projekte vyvstáva viacero neznámych. „Je to otáznik financovania a otáznik optimalizácie siete nemocníc v Bratislave, ako bude poskytovaná zdravotná starostlivosť,“ skonštatoval Baláž.

„Architektonická štúdia hovorí v prípade novej národnej nemocnice o tom, že táto nemocnica by mala mať spolu 1015 lôžok. Pôvodné Rázsochy rátali s 802 lôžkami,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

„V predloženej koncepcii návrhu výstavby Národného ústavu detských chorôb v lokalite Rázsochy sa využijú súčasné platné povolenia, ktoré umožnia realizovať výstavbu v kratšom časovom horizonte, ako aj existujúci medicínsky program Národného ústavu detských chorôb,“ doplnilo ministerstvo.

(Screenshot: FB / Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Analýza nebola zverejnená

Starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren, v ktorej by mala byť koncová univerzitná nemocnica situovaná, novú víziu víta. „Mať vo svojej štvrti najmodernejšiu a vynovenú univerzitnú nemocnicu s dobrou dopravnou dostupnosťou a s električkovým pripojením je určite veľká vec a výhoda,“ reagoval s tým, že so zbúraním zimného štadióna problém nemá, ak sa adekvátne nahradí.

„Pôjde o národnú univerzitnú nemocnicu, ktorá by mala mať podstatne väčší dosah ako ktorákoľvek z nemocníc, ktoré máme na Slovensku,“ vyjadril sa dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Juraj Payer.

Zmenu lokality pre koncovú nemocnicu v Ružinove kvituje aj opozičná SaS. Odhadovaný termín ukončenia výstavby na rok 2032 však predstavitelia strany považujú za nereálny. „Nemocnica Bory bola postavená za osem rokov, tak počítať s tým, že štátu to rovnako potrvá osem rokov, je víťazstvo optimizmu nad skúsenosťou,“ poznamenal poslanec Tomáš Szalay (SaS). Dodal pritom, že aj cenové odhady vo výške 440 miliónov eur sa podľa neho vo finále vyšplhajú až na dvojnásobok.

Analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský skonštatoval, že Ružinov figuroval ako alternatíva už pred pár rokmi, nie je to teda nejaký náhly výmysel. „Existujú argumenty pre aj proti, ktoré zazneli už mnohokrát, ale ich silu vie vyhodnotiť len poctivá analýza. Tá podľa všetkého existuje, ministerstvo ju však nezverejnilo. To považujem za zásadnú komunikačnú chybu, takto ostane to rozhodnutie navždy kontroverzné,“ uviedol.

Podľa slov analytika bude problém nájsť dostatok finančných zdrojov na výstavbu. „Bavíme sa tu o mnoho stovkách miliónov eur nad rámec zdrojov z plánu obnovy, ktoré sa v nasledujúcich rokoch budú hľadať veľmi ťažko, obzvlášť, ak vláda nezľaví svoj apetít v rozdávaní peňazí cez sociálne balíčky,“ upozornil Vlachynský.

(Screenshot: FB / Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

„Zodpovednosť majú všetky vlády”

Zo strany lekárov sa ozývajú aj nesúhlasné názory. „My lekári nerozumieme, prečo vláda koná v neprospech občanov a našich pacientov a potápa pripravený projekt Národnej nemocnice,” vyslovil sa predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. 

Podľa Františka Majerského (KDH) je voľba samotnej lokality v Ružinove sklamaním, keďže ju nepovažuje vhodnú na výstavbu veľkej koncovej nemocnice. „Namiesto projektu na zelenej lúke sa bude musieť spraviť množstvo kompromisov, aby bol projekt vôbec uskutočniteľný,“ povedal.

„Projekt Rázsochy trvá 42 rokov a do dnešného dňa stál 56 miliónov eur,” tvrdí poslanec, pričom dopĺňa, že milióny, ktoré mohli by použité na novú nemocnicu, boli preinvestované na stavanie, búranie a stráženie. Zodpovednosť za Rázsochy majú podľa neho všetky doterajšie vlády, ktoré s tým nič nespravili. „Naozaj všetky, a mohli sme využiť prostriedky z plánu obnovy, ale sme ich nevyužili.”

Oskar Dvořák (PS) sa obáva, že pacienti sa novej nemocnice zrejme čoskoro nedočkajú a zároveň ani nebudú mať komplexnú nemocnicu, kde by bolo všetko pod jednou strechou. „Ministerka sa pravdepodobne rozhodla trieštiť tú (pozn. red. zdravotnú) starostlivosť po celej Bratislave. Jednu nemocnicu budeme mať na Rázsochách, jednu budeme mať v Ružinove a ďalšie zostávajú hore na Kramároch.“ Dvořák tiež kritizoval, že viaceré podstatné otázky, napr. ohľadom harmonogramov či zabezpečenia financovania, zostali nezodpovedné.

Kocúrkovo Rászochy 

Na novú nemocnicu v lokalite Rázsochy čakáme už viac ako 40 rokov. Hoci sa súťaž na projekt nemocnice v západnej časti hlavného mesta konala už v roku 1969, s reálnom prípravou sa začalo až následne v roku 1982. O tri roky neskôr bola schválená projektová dokumentácia. Stavať sa začalo o ďalšie dva roky na to. V nasledujúcich rokoch došlo k utlmeniu činností, v roku 2000 vláda Mikuláša Dzurindu stavbu nemocnice zastavila. Odvtedy hrubá stavba s čiastočne inštalovanou technickou infraštruktúrou začala chátrať. 

O trinásť rokov neskôr sa počas druhej Ficovej vlády opäť obnovila téma výstavby. Vtedajšia ministerka zdravotníctva  Zuzana Zvolenská (Smer-SD) plánovala modernú nemocnicu postaviť v areáli vojenskej nemocnice na Patrónke.

Návrat k Rászocham prišiel v roku 2018, keď rezort zdravotníctva viedla Andrea Kalavská (nom. Smer-SD). Rok na to sa rozhodlo o zbúraní skeletu, nakoľko koncepcia nemocnice už po toľkých rokoch nebola vyhovujúca. Peter Pellegrini, v tom čase premiér Slovenska za Smer-SD, propagoval zbúranie nemocnice v bágri a tvrdil, že naštartujú nový projekt.

Po tom, čo Pellegriniho v kresle premiéra vystriedal Igor Matovič (OĽaNO), objavila sa vôľa nemocnicu opäť stavať. Neskôr vláda už pod vedením Eduarda Hegera (OĽaNO) rozhodla o tom, že Rázsochy sa postavia z plánu obnovy. Štát však nemal hotovú projektovú či investičnú dokumentáciu. Kým sa uzatvorili rozbehnuté administratívne procesy, bolo už nekoro. 

Úradnícka vláda v júni 2023 rozhodla, že Rázsochy sa z Plánu obnovy a odolnosti financovať nebudú. Ministerstvo zdravotníctva však v rozbehnutom projekte pokračovalo. Dokončila sa urbanisticko – architektonická štúdia a posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Terajšia štvrá Ficova vláda však napokon rozhodla, že projekt národnej nemocnice na Rázsochách definitívne stopne.

Prečítajte si aj