Streda 3. júla, 2024
Milada Horáková (foto: ABS – http://www.ustrcr.cz/cs/milada-horakova http://www.ustrcr.cz/data/images/projekty/dokumentacni/horakova02.jpg)

Po 74 rokoch si pripomíname posledné slová Milady Horákovej

27. júna si pripomíname 74. výročie justičnej vraždy JUDr. Milady Horákovej. Tento deň bol vyhlásený za Deň pamiatky obetí komunistického režimu.

Proces s Miladou Horákovou sa konal od 31. mája do 8. júna 1950 a bol zinscenovaný ako verejný „politický proces“. Vtedajší režim ho vysielal prostredníctvom ampliónov alebo obecných rozhlasov na pracoviskách a v školách po celom Československu. Rozsudok bol vynesený 8. júna 1950 a Milada Horáková spolu s Janom Buchalom, Oldřichom Peclom a Závišom Kalandrom boli uznaní vinnými zo zločinov velezrady a špionáže a odsúdení na trest smrti obesením.

„Padám, padám, tento boj som prehrala, odchádzam so cťou. Milujem túto krajinu, milujem tento národ, budujte mu blahobyt. Odchádzam bez nenávisti k vám. Prajem vám to, prajem vám to…,“ mali byť posledné slová Milady Horákovej pred popravou.

Horákovú obesili na dvore pankráckej väznice v Prahe 27. júna 1950. Údajne zomierala na oprátke 15 minút.

Na zastavenie jej popravy vtedy apelovali vedci ako Albert Einstein, Winston Churchill, vtedajší premiér Veľkej Británie, a Eleanor Rooseveltová, americká diplomatka a aktivistka.

Marie Chalupová opísala to ráno v pankráckej väznici pre Pamäť národa. „V cele nás bolo štrnásť. Keď ju viedli, všetci sme si kľakli a modlili sa. Bolo to strašné. Jeden z dozorkýň behala po chodbe a kričala. Keď sme sa jej neskôr pýtali, prečo tak kričí, povedala nám, že poprava bola strašná.“

Dodnes ide o jednu z najbrutálnejších justičných vrážd v bývalom Československu.

Viac sa dočítate v našom článku: Súdna vražda Milady Horákovej varuje aj pred dnešnými totalitnými režimami.

Pôvodný článok

Deväť komentárov ku komunistickej strane (Kniha redakcie The Epoch Times)

Prečítajte si aj