Streda 18. septembra, 2024
Američanka čínskeho pôvodu Kathy Ma sa po 12 rokoch silnej depresie zotavila a začala opäť žiť šťastný život. (foto: So súhlasom Kathy Maovej)

Po 12 rokoch ťažkej depresie sa žena vyliečila vďaka jednej knihe

Kathy Maová viac ako desať rokov bojovala s depresiami – kým sa nezačala venovať Falun Gongu.

„Počas tohto obdobia som nemala ani jeden dobrý deň. Vždy, keď sa mi choroba vrátila, mala som samovražedné myšlienky a rodičom nezostávalo nič iné, len ma spútať povrazmi… Zakaždým, keď som dostala záchvat a stratila som kontrolu, hneď ako som sa spamätala, hlboko som to oľutovala. Vzápätí prišiel ďalší záchvat, po ktorom nasledovala ďalšia ľútosť a výčitky… Toto trápenie trvalo 12 rokov,“ spomína Kathy Maová, Američanka čínskeho pôvodu, ktorá žije v San Franciscu už viac ako 30 rokov, na dlhé roky trápenia s ťažkou depresiou.

Kathy je veľmi oddaná žena. Krátko po tom, čo sa ako 23-ročná prisťahovala s rodičmi do Spojených štátov, trvala na tom, že sa vráti do Číny, a napriek námietkam svojich rodičov sa vydá za svojho priateľa, s ktorým bola už štyri roky. Nečakala však, že počas ročného čakania na manželove americké víza jej bude neverný. Keď bola Kathy v piatom mesiaci tehotenstva, jej muž podal žiadosť o rozvod.

Po rozvode sa Kathy cítila zdrvená a bola plná nenávisti voči bývalému manželovi, ba dokonca uvažovala o potrate svojho dieťaťa. Lekár ju však varoval, že potrat by bol v tomto štádiu tehotenstva veľmi nebezpečný. Aj pastor jej poradil, že ako kresťanka by nemala ísť na potrat.

Nakoniec sa Kathy rozhodla, že si dieťa nechá. V tom čase mala 28 rokov, a hoci pôrod prebehol prirodzeným spôsobom, vyskytlo sa u nej silné popôrodné krvácanie.

Popôrodné krvácanie: Posmrtný zážitok

Zdravotné sestry sa jej vtedy pokúšali aplikovať transfúziu krvi, no nedokázali v jej tele nájsť žiadnu žilu. Kathy začala postupne strácať sluch. „Zvuky postupne zoslabli, až som napokon nepočula vôbec nič.“ 

„V tej chvíli som pocítila, ako sa pomaly dvíham a sadám si. Keď som sa však obzrela a uvidela svoje telo, ktoré stále ležalo na nemocničnej posteli, pomyslela som si, že predsa nemôžem zomrieť – práve som porodila dieťa a nemohla som ho predsa opustiť. S týmto odhodlaním som si pomaly ľahla späť, znovu som vstúpila do svojho tela a opäť som začala počuť rozhovory ľudí navôkol. Nakoniec som sa prebrala,“ spomína.

Keď sa Kathy prebudila, okolo postele videla stáť celú svoju rodinu. Po tom, ako stratila vedomie, lekári informovali rodinu o jej kritickom stave, a tak sa s ňou rodina prišla naposledy rozlúčiť.

Syn úpenlivo prosil matku, aby ukončila ich vzájomné trápenie

Po tom, čo Kathy unikla smrti len o vlások, emočne veľmi upadla. Povedala: „Vždy, keď som sa pozrela na svoje novorodeniatko, vrátili sa mi bolestivé spomienky na rozvod. Čoraz ťažšie som zvládala svoje emócie a moja depresia sa každým dňom zhoršovala.“

„V tom čase som prepadala záchvatom šialenstva, kričala som a vyhrážala sa, že si ublížim nožom alebo vyskočím z okna. Niekedy si so mnou rodičia nevedeli poradiť a museli zavolať brata, aby im pomohol upokojiť ma. Po týchto záchvatoch som často omdlievala.“

Keďže pohľad na dieťa v nej vyvolával bolestné spomienky, často si na ňom vybíjala frustráciu, kričala, bila ho a hádzala vecami. Jej syn bol taký vystrašený, že väčšinu času len mlčal alebo plakal.

Začal rozprávať, až keď mal 5 rokov. Neusmieval sa a nekomunikoval s ostatnými a od začiatku navštevovania škôlky sa vyhýbal hraniu s inými deťmi a bol veľmi uzavretý.

Raz jej dokonca povedal: „Mami, ja už nechcem žiť. Prosím, vezmi ma so sebou.“ Kathy vedela, že ona je príčinou jeho utrpenia, za čo sa cítila byť hlboko vinná, no bolo pre ňu veľmi ťažké ovládať svoje správanie.

Niekoľko mesiacov po tom, ako Kathy prežila zážitok blízky smrti, jej matke diagnostikovali rakovinu prsníka v štvrtom štádiu, čo ju ešte viac zničilo.

„V tom čase som neustále myslela na smrť, ale príliš som sa bála. Ak by som naozaj zomrela, čo by bolo s mojím synom? Toto trápenie sa neustále opakovalo… Pri každom záchvate som sa správala ako šialená, a keď som sa spamätala, prepadla ma vlna výčitiek. Vzápätí sa to stalo znova a tento kolobeh šialenstva a ľútosti pokračoval ďalších 12 rokov,“ povedala.

Počas tohto obdobia nechodievala do nemocnice, ale absolvovala psychoterapiu u psychológa, ktorého stretla v kostole. Nemalo to však žiadny viditeľný účinok. „Vďaka psychoterapii som sa v danom momente cítila o niečo lepšie, ale čoskoro potom sa depresia vrátila. Mala som pocit, akoby ma niečo neustále ťažilo na hrudi a sťažovalo mi dýchanie.“

Kniha, vďaka ktorej som našla vnútorný pokoj

Zvrat v jej zdravotnom a psychickom stave priniesol Falun Gong, známy aj ako Falun Dafa, ktorý sa riadi princípmi pravdivosti, súcitu a tolerancie a pozostáva z piatich cvičení vrátane meditácie.

O Falun Gongu sa Kathy dozvedela od svojho bývalého kolegu už v roku 1995. V roku 1997 pozval tento kolega Kathynho strýka na konferenciu zdieľania skúseností s praktizovaním Falun Gongu v San Franciscu a strýko trval na tom, aby ho Kathy sprevádzala. Mala tak možnosť vypočuť si prednášku Li Hongzhiho, zakladateľa Falun Gongu.

Večer po konferencii, keď sa Kathy kúpala, s prekvapením zistila, že jej z pravého podpazušia zmizla cysta, ktorú tam mala viac ako desať rokov. Za normálnych okolností nebola cysta bolestivá, ale pri zápale sa zväčšovala a bolela až do takého bodu, že ovplyvňovala jej schopnosť písať pravou rukou.

Napriek tejto skúsenosti sa Kathy nezačala hneď vtedy venovať Falun Gongu. V tom čase bol Falun Gong v Číne veľmi populárny a zaujal desiatky miliónov praktizujúcich. Jej otec a strýko začali praktizovať. Otec, ktorý trpel silnými migrénami, po začatí praxe prestal pociťovať bolesti hlavy.

V apríli 1999 odviezla Kathy svojho otca do študijnej skupiny Falun Gongu. Najprv čakala v aute, ale neskôr ho išla hľadať dovnútra. Povzbudená svojím kolegom si vzala výtlačok knihy „Zhuan Falun“ a pridala sa k štúdiu, pričom zhodou okolností narazila na kapitolu o strate a zisku.

„Neviem prečo, ale keď som začala čítať, pocítila som obrovskú potrebu plakať a nemohla som zastaviť svoje slzy,“ povedala. Po návrate domov sa pustila do čítania knihy a čítala až do svitania. Necítila sa byť unavená, ale naopak pozoruhodne svieža.

Keď ranné slnečné lúče prenikli cez okno, jej myseľ bola jasná a pokojná, zbavená zvyčajnej úzkosti a napätia. „Táto kniha mi skutočne priniesla pocit pokoja. Je to pocit, ktorý som už dlho nezažila!“ povedala Kathy.

Odvtedy sa začala naplno venovať čítaniu knihy Zhuan Falun, ako aj ďalších kníh Falun Gongu a začala cvičiť. Cvičenie spočíva v sústredení sa na meditačnú hudbu pri vykonávaní jemných, pomalých pohybov a v tichom sedení so zatvorenými očami.

Nový začiatok: Prekonanie opakujúcej sa depresie

Jej depresia sa začala čoskoro zmierňovať. Záchvaty, ktoré sa spočiatku vyskytovali raz za týždeň, boli čoraz menej časté – najprv raz za mesiac, neskôr len raz za niekoľko mesiacov. Približne po roku prestali úplne.

„Vždy, keď som pociťovala neistotu, skľúčenosť alebo emocionálny pokles, čítala som si Zhuan Falun a prinášalo mi to pokoj,“ povedala Kathy.

Kathy si živo spomína na svoj zážitok „prebratia sa k životu“ počas posledného záchvatu, ktorý mala.

V roku 2000 sa neovládla po tom, ako do nej jej syn nešťastnou náhodou vrazil, čo spôsobilo, že omdlela. Vždy, keď predtým omdlela, jej rodičia aplikovali akupresúru na akupunktúrny bod Renzhong (nachádza sa na tvári, v priestore medzi hornou perou a nosnými dierkami), čo ju zvyčajne priviedlo späť k vedomiu. Tentoraz to však nezabralo.

Jej rodičia, plní zúfalstva, si zrazu spomenuli na videá s učením Falun Gongu, ktoré často sledovala, a rozhodli sa jej jedno pustiť. „Napadla mi myšlienka,“ spomína. „,Nemôžem spáchať samovraždu, môj Majster predsa povedal, že samovražda je zabitie a že je to hriech.‘ Vzápätí som sa prebrala z bezvedomia.“ 

Keď sa Kathy prebrala, mala pocit, akoby sa vôbec nič nestalo; bola pokojná a vyrovnaná, čo bolo v príkrom rozpore s obvyklým zúfalstvom a depresiou, ktoré prežívala po predchádzajúcich záchvatoch. Na druhý deň absolvovala pracovný pohovor, na ktorom jej ponúkli pracovné miesto.

Po tomto incidente sa jej už depresia nikdy nevrátila. Počas nasledujúcich 24 rokov viedla normálny a aktívny život, riadila spoločnosť a pracovala v oblasti marketingu a účtovníctva. Naďalej sa usilovne venovala Falun Gongu.

Cvičenie a nasledovanie princípov Falun Gongu viedlo k významným zmenám v jej povahe.  „Moja povaha sa výrazne zmenila a začala som byť oveľa veselšia a zhovorčivejšia. Stala som sa emočne odolnejšou, vďaka čomu sa cítim byť omnoho silnejšia,“ poznamenala Kathy.

Jej premena mala pozitívny vplyv aj na jej syna. „Môj syn sa ku mne pridal v praktizovaní Falun Gongu a začal sa rovnako ako ja častejšie usmievať,“ povedala.

Dnes je Kathyn syn zdravý a pozitívne naladený mladý muž. Obaja sú členmi kapely zloženej z praktizujúcich Falun Gongu, pravidelne precvičujú hru na svojich hudobných nástrojoch a vystupujú na komunitných podujatiach. „Som nesmierne vďačná Majstrovi Li za to, že do našej rodiny priniesol šťastie a pokoj,“ povedala Kathy so slzami v očiach.

Psychiater: Falun Gong zmierňuje depresiu

Niektorí považujú Kathyno zotavenie sa z depresie za skutočne pozoruhodné. Dr. Jingduan Yang, generálny riaditeľ Northern Medical Center a psychiater špecializujúci sa na integratívnu medicínu, uviedol, že Kathyn stav bol komplexným chronickým duševným ochorením. Antipsychotické, antidepresívne alebo antikonvulzívne lieky síce dokážu do určitej miery potlačiť príznaky ochorenia, ale sú spojené s mnohými vedľajšími účinkami a dosiahnuť úplné uzdravenie je mimoriadne ťažké.

Yang uviedol, že Kathyno zotavenie je z lekárskeho hľadiska ťažko vysvetliteľné. „Ak to máme vysvetliť, musíme sa pozrieť na štyri aspekty človeka: fyzickú štruktúru tela, biochemické procesy, čchi (energiu), ako ju opisuje tradičná čínska medicína, a ducha, ktorá sa v duchovnej praxi označuje ako pravá duša.“

Yang sa vyjadril, že konvenčné lekárske postupy ako lieky riešia biochemickú nerovnováhu, chirurgia rieši štrukturálne problémy a akupunktúra reguluje čchi. Základný Kathyn problém bol však na úrovni vedomia, čo si vyžadovalo metódy na prebudenie jej duše. „Učenie Majstra Li zjavne dokázalo prebudiť jej skutočnú dušu a vedomie, a preto prinieslo také pozoruhodné výsledky,“ vysvetlil.

„Ľudia sú vo svojej podstate veľmi komplexní a problémy, ktoré dokážeme riešiť my, lekári, sú často len tie povrchné,“ povedal Yang. „Keď podstata problému spočíva vo vedomí a duchovnosti, možnosti lekárskeho zásahu sú veľmi obmedzené.“

Yang sa taktiež venuje Falun Gongu a stretol sa s pacientmi, u ktorých sa príznaky depresie zlepšili po tom, ako začali praktizovať Falun Gong. Poukázal na to, že Falun Gong podporuje praktizujúcich v pestovaní pozitívneho myslenia a správania. Toto zameranie na pozitívne hodnoty pomáha odvrátiť pozornosť od negatívnych myšlienkových vzorcov, čím sa zmierňujú príznaky depresie. Falun Gong zahŕňa aj fyzické cvičenia a meditáciu, ktoré regulujú myseľ a telo. Praktizujúci sa môžu zapojiť aj do skupinových cvičení, ktoré môžu byť prospešné pre zmiernenie pocitu osamelosti a poskytujú emocionálnu podporu.

Výskum: Meditácia posilňuje emocionálnu kontrolu

Výskum preukázal, že účinky cvičení zameraných na myseľ a telo, ako sú meditácia a joga, majú účinok na zmiernenie depresie. V klinickej štúdii uverejnenej v časopise Depression and Anxiety v roku 2022 sa zistilo, že pacienti s depresiou, ktorí sa zúčastnili na intervenčnom programe založenom na cvičení mysle, zaznamenali výraznejšie zlepšenie príznakov depresie, fyzického a duševného zdravia a úrovne stresu v porovnaní s pacientmi v skupine s klasickou terapiou. Okrem toho, tieto zlepšenia pretrvávali šesť mesiacov po ukončení intervenčného programu.

Štúdie ukázali, že Falun Gong prináša množstvo pozitívnych účinkov na celkový pocit pohody vrátane zmiernenia úzkosti a stresu. Je obzvlášť prospešný pre osoby s traumami z minulosti.

Podľa štúdie z roku 2020 uverejnenej v časopise Brain and Cognition, praktizujúci Falun Gongu rýchlejšie spracúvajú svoje emócie, lepšie sa sústreďujú na úlohy a menej ich rozptyľujú nepodstatné podnety ako tých, ktorí Falun Gong nikdy nepraktizovali. V zložitých úlohách, ktoré si vyžadovali koordináciu medzi ľavou a pravou mozgovou hemisférou, sa u praktizujúcich už po hodine a pol cvičenia výrazne zlepšil výkon v testoch. Zistenia naznačujú, že cvičenie Falun Gongu zlepšuje schopnosť emočnej regulácie a uľahčuje flexibilnejšie využívanie oboch mozgových hemisfér.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj