Štvrtok 19. septembra, 2024
Opoziční poslanci z hnutia Progresívne Slovensko (PS) a strany Sloboda a Solidarita (SaS) odchádzajú rokovacej sály počas tajného hlasovania o odvolávaní podpredsedu parlamentu Michala Šimečku (PS, hore piaty sprava) počas 19. schôdze parlamentu v Bratislave v utorok 17. septembra 2024. (FOTO TASR - Pavel Neubauer)

Plénum odvolalo M. Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu

Líder opozičného PS Michal Šimečka končí ako podpredseda Národnej rady (NR) SR. Poslanci parlamentu ho v utorok odvolali z funkcie. Urobili tak v tajnom hlasovaní. Na hlasovaní bolo prítomných 77 poslancov, jeden lístok bol neplatný. Za odvolanie Šimečku hlasovalo 76 poslancov, nikto nebol proti a nikto sa nezdržal.

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Šimečku sa konala minulý týždeň. Iniciovali ju poslanci za Smer-SD a SNS. Odvolať Šimečku chceli pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, aj z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Vyčítali mu aj organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie.

Šimečka kritiku odmietol. Návrh na odvolanie označil ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Poslanci za opozičné PS, SaS, KDH aj hnutie Slovensko už vopred avizovali, že sa nezúčastnia na hlasovaní.

M. Šimečka: Môžete odvolať podpredsedu parlamentu, ale nie lídra opozície

Predseda PS Michal Šimečka odkázal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), že ho mohol odvolať z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR, ale nemôže odvolať lídra opozície.

Šimečka v reakcii uviedol, že chce Fica poraziť vo voľbách. „Teším sa, ako vás porazím vo voľbách. Teraz mám na to o niekoľko hodín denne viac času,“ odkázal šéf PS v stanovisku.

Zároveň poukázal na problémy, ktoré podľa neho vláda nerieši. „Tak ma odvolali. Dnes sa všetky problémy Slovenska vyriešia. Zlacnejú potraviny, učiteľky a zdravotné sestry budú mať vyššie platy, naše deti prestanú utekať do zahraničia, do Košíc prídete po diaľnici a aj tá voda z pivníc sa vypumpuje sama,“ skonštatoval. „Gratulujem Robertovi Ficovi, síce mu to trvalo vyše 30 rokov ‚poslancovania‘ a ‚premiérovania‘, ale konečne našiel svätý grál, ako vládnuť pre ľudí na Slovensku,“ doplnil Šimečka.

Svoje odvolanie považuje za osobnú pomstu Fica. Podotkol, že koalícia namiesto riešenia problémov venuje pozornosť jeho partnerke či mame. Je to podľa neho po prvý raz v dejinách, keď odvolali opozičného podpredsedu NR SR. „Nebudem sa ani mstiť, ani nebudem zatrpknutý, nebudem sa znižovať na úroveň vládnej koalície,“ povedal Šimečka s tým, že bude o to dôslednejšie a tvrdšie pracovať na tom, aby vládnu garnitúru po voľbách vymenili. „Pre túto chvíľu nebudeme navrhovať nikoho,“ odpovedal Šimečka na otázku, či PS bude navrhovať jeho nástupcu.

O Šimečkovi nehlasovali Migaľ a Šalitroš z Hlasu, hovoria o polarizácii

Profil predsedu hnutia Progresívne Slovensko Michala Šimečku

V tejto súvislosti prinášame profil Michala Šimečku, predsedu hnutia Progresívne Slovensko.

Michal Šimečka sa narodil 10. mája 1984 v Bratislave. Bakalárske štúdium absolvoval v roku 2006 na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe. Vzdelanie si rozšíril štúdiom na University of Oxford, na ktorej získal v roku 2012 titul DPhil (PhD) v oblasti politických vied.

Začínal ako novinár, keď v rokoch 2002 – 2004 pôsobil v denníku Sme a následne do roku 2006 písal pre Financial Times. Po štúdiu pracoval v rokoch 2007 – 2010 ako analytik politického rizika v Exclusive Analysis v Londýne. Externe prednášal na pražskej Univerzite Karlovej a Univerzite Komenského v Bratislave. V rokoch 2015 – 2017 bol vedúcim výskumným pracovníkom Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe.

V rokoch 2011 – 2014 pôsobil ako poradca pre zahraničnú politiku poslancov Európskeho parlamentu Borisa Zalu (Smer-SD) a Libora Roučka (ČSSD) a v rokoch 2015 – 2017 bol poradcom českého ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Je jedným zo zakladajúcich členov hnutia Progresívne Slovensko, na čele ktorého stojí od 7. mája 2022.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa uskutočnili 25. mája 2019, bol lídrom kandidátky koalície PS/Spolu. Koalícia vyhrala voľby so ziskom 20,11 percenta hlasov voličov a zabezpečila si štyri miesta v EP.

Vo februári 2020 bol zvolený za podpredsedu liberálnej frakcie Renew Europe (Obnovme Európu), ktorá ho navrhla za podpredsedu EP. Na tento post zvolili europoslanci Šimečku 18. januára 2022, stal sa historicky prvým Slovákom v tejto funkcii.

Na post podpredsedu EP rezignoval 13. októbra 2023, krátko po predčasných parlamentných voľbách, v ktorých PS obsadilo druhé miesto s výsledkom 17,96 % hlasov. Šimečka ako líder hnutia dosiahol 303 423 prednostných hlasov.

Prečítajte si aj