Piatok 20. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Pixabay / pexels)

Pitná voda vo verejných vodovodoch má dlhodobo veľmi vysokú kvalitu

Pitná voda vo verejných vodovodoch má dlhodobo veľmi vysokú kvalitu. Počet obyvateľov pripojených na verejné vodovody sa v porovnaní rokov 2005 a 2022 zvýšil o 4,87 percentuálneho bodu. Vyplýva to zo Správy o stave životného prostredia Slovenskej republiky v roku 2022.

„V roku 2022 sa v prevádzkových laboratóriách vodárenských spoločností analyzovalo 18 272 vzoriek pitnej vody, v ktorých sa urobilo 538 907 analýz na jednotlivé ukazovatele pitnej vody,“ uviedli autori správy. Doplnili, že hygienickým limitom vyhovovalo 99,81 % analýz pitnej vody. Podiel vzoriek vyhovujúcich vo všetkých ukazovateľoch požiadavkám na kvalitu pitnej vody dosiahol hodnotu 96,14 %.

„Podiel analýz pitnej vody vyhovujúcich hygienickým limitom medziročne mierne narástol (v roku 2021 dosahoval 99,74 %). Počet obyvateľov zásobovaných z verejných vodovodov narástol o 0,12 percentuálneho bodu,“ poukázali autori. Zásobovaných vodou z verejných vodovodov bolo podľa nich 90,27 % Slovákov.

V správe sa uvádza, že kvalita pitnej vody je dlhodobo na vysokej úrovni a mierne rastie percento napojenia obyvateľstva na verejné vodovody. „Je reálny predpoklad, že cieľ zabezpečenia dostatku čistej vody pre všetkých bude splnený,“ skonštatovali autori.

Ministerstvo životného prostredia vydalo správu o stave životného prostredia po 30. raz a splnilo tak svoju povinnosť vyplývajúcu zo zákona. Správa hodnotí dosiahnutý pokrok a poukazuje aj na nedostatky v rôznych environmentálnych oblastiach. Správu každoročne zostavuje Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s envirorezortom a so zapojením širokého okruhu spolupracujúcich dotknutých orgánov a organizácií.

Prečítajte si aj