Piť alebo nepiť vodu počas jedla?
Práve ste si dali chutné jedlo a teraz siahate po pohári ľadovej vody. Mohlo by vám to spôsobiť tráviace ťažkosti? Výskumov je málo – a niekedy si protirečia – avšak existuje stredná cesta a odporúčania na pitie kvalitnejšej vody.
V roku 1913 napísal istý lekár list redaktorovi časopisu Journal of the American Medical Association, v ktorom uviedol:
„Často nás volajú, aby sme ošetrili ľudí so silnými kŕčmi, ktoré sa náhle objavili počas jedenia alebo tesne po ňom. V mnohých z týchto prípadov zisťujeme, že postihnutý vypil veľké množstvo príliš studenej vody.“
Buckleho storočný postreh vyvoláva otázky, ktoré nás trápia aj dnes. Kedy je najlepšie piť vodu v súvislosti s jedlom? A záleží aj na jej teplote?
Napriek neustálym pripomienkam, aby sme sa hydratovali, mnohí z nás sú stále rovnako zmätení, pokiaľ ide o načasovanie a druh vody, ktorú by sme mali piť. Rovnako ako naši pradedovia a prababky. Na túto pretrvávajúcu dilemu upozorňuje prehľad v časopise Antioxidants z roku 2023:
„Odporúčania týkajúce sa celkového denného príjmu tekutín sú menej časté a menej presné ako odporúčania týkajúce sa potravín.“
Konvenčná múdrosť a moderné rady sa často rozchádzajú, pokiaľ ide o pitie vody počas jedla. Hoci výskum zatiaľ nepriniesol definitívne odpovede, existuje určitý spoločný základ.
Mechanizmus vody a trávenia
Po skončení jedla sa tráviaci systém práve rozbieha. Prerušenie hydratácie po jedle môže pomôcť najmä ľuďom s tráviacimi problémami.
Podľa Dr. Manishy Gheiovej, internistky a funkčnej/integračnej lekárky v Praana Integrative & Functional Medicine v Texase, môže zdržanie sa pitia niekoľko hodín po jedle pomôcť udržať dolný pažerákový zvierač uzavretý. Tento zvierač sa skladá z prstencovitých svalov na dolnom konci pažeráka, ktoré sa uzatvárajú, aby zabránili spätnému toku potravy. Ak tento zvierač nefunguje správne, môže to viesť ku gastroezofageálnemu refluxu, ktorý môže spôsobiť príznaky, ako je pálenie, nevoľnosť a regurgitácia.
To neznamená, že by ste sa mali neustále vyhýbať pitiu vody. Gheiová však pre Epoch Times uviedla, že pri tráviacich problémoch môže zohrávať úlohu aj načasovanie hydratácie.
„Naše telo potrebuje vodu, aby mohlo prejsť všetkými biochemickými procesmi vrátane produkcie enzýmov a žalúdočných kyselín,“ povedala.
Voda – zložená z vodíka a kyslíka – je nevyhnutná pre všetky telesné orgány a posúva potravu cez črevá, čím zabraňuje zápche a zmierňuje ju.
Prastaré rady
Gheiová je vyškolená v ajurvédskej medicíne, starobylej holistickej lekárskej praxi z Indie, ktorá kladie dôraz na nápravu telesnej nerovnováhy. Pozná aj tradičnú čínsku medicínu. Často pomáha najmä pacientom s gastrointestinálnymi symptómami. Snaží sa zlepšiť ich návyky v oblasti pitia vody. Počas jedla odporúča minimálne pitie.
Gheiová uvádza tieto hydratačné odporúčania:
- Prestaňte piť 20-30 minút pred jedlom.
- Ak pijete počas jedla, pite vodu izbovej teploty pomalými dúškami.
- Snažte sa nepiť 90 minút až dve hodiny po jedle.
Moderné pohľady
Na rozdiel od tradičných názorov niektorí odborníci tvrdia, že pitie vody počas jedla až tak výrazne neriedi tráviace šťavy. V skutočnosti sa v poslednom čase objavujú rady, ktoré odporúčajú piť viac vody, najmä počas jedla, čo má byť potenciálna pomoc pri nadmernom strácaní váhy – hoci to má protichodné klinické dôkazy.
Podľa Dr. Roberta H. Shmerlinga, člena lekárskej fakulty Harvard Medical School, sa odporúčanie vypiť plný pohár vody tesne pred jedlom alebo počas jedla proti chudnutiu zakladá na malých, krátkodobých štúdiách na zvieratách. Prínosy boli „prinajlepšom skromné“, napísal v článku z roku 2024.
Shmerlingova rada? Pitie väčšieho množstva vody má len zriedkakedy negatívne účinky – pokiaľ vás neotravuje nútiť sa piť, keď nie ste smädní.
Stredná cesta
Chiropraktik a vplyvný odborník na zdravie Eric Berg obhajuje vyvážený pohľad.
„Vaše telo je inteligentné; keď cíti nadbytok tekutín, pracuje intenzívnejšie a vypumpuje viac kyseliny – aby udržalo hladinu pH potrebnú na účinné trávenie,“ napísal Berg na svojej webovej stránke. Odporúča popíjať pomalšie, ak pociťujete nadúvanie po pití počas jedla.
Berg zdôrazňuje, že hydratačné pokyny môžu byť mätúce, pretože „každé telo sa riadi vlastnými pravidlami“. Vďaka tejto individuálnej odlišnosti je dôležitou súčasťou rovnice intuícia, hoci pre každého je dobré piť uvážlivejšie – najmä počas jedla.
„Kľúčom je striedmosť,“ napísal Berg. „Udržiavanie hydratácie počas celého dňa znamená menší tlak na dopĺňanie tekutín počas jedla.“
Neočakávané zistenia
Teplota vody môže zohrávať významnú úlohu pri trávení a celkovom zdravotnom stave. Gheiová odporúča vyhýbať sa pitiu ľadovej vody, najmä pri jedle – tento názor zdieľa aj tradičná čínska medicína.
Štúdia PLoS One z roku 2024 vykonaná na 172 dospelých Kórejčanoch ukázala dva nečakané výsledky týkajúce sa teploty vody a zloženia tela. Obľúbený názor je, že studená voda podporuje chudnutie prostredníctvom termogenézy (spôsob, akým telo zvyšuje svoju teplotu alebo výdaj energie). Štúdia však zistila, že účastníci, ktorí uprednostňovali studenú vodu, mali vyšší index telesnej hmotnosti a väčší obvod pása.
V štúdii sa tiež zistilo, že pitie vody pred spaním bolo „významne spojené“ s nižším indexom telesnej hmotnosti (BMI) bez ohľadu na celkový denný príjem vody. Výskumníci naznačili, že to môže byť spôsobené tým, že pitie vody pred spaním zvyšuje krvný obeh. Na podporu svojej hypotézy uviedli inú štúdiu, ktorá zistila, že vysoká viskozita krvi – čo znamená, že krv je hustejšia a netečie tak ľahko – môže byť rizikovým faktorom obezity.
Uspokojenie vašich potrieb vody
Dospelí by mali denne vypiť 2,6 až 3,6 litra vody. Presné množstvo závisí od pohlavia, telesnej hmotnosti, veku a úrovne aktivity. Potrebu hydratácie ovplyvňuje aj zdravotný stav a lieky.
Podľa Gheiovej by mal priemerný človek denne vypiť polovicu svojej telesnej hmotnosti v unciach vody (pozn. red.: 1 unca = 0,28 litra). To je 50 uncí (cca 1,4 litra) pre 100-kilogramovú osobu. Odporúča tiež doplniť každú šálku kávy rovnakým množstvom vody, aby sa vyrovnali jej močopudné účinky (káva je diuretikum, čo znamená, že zvyšuje tvorbu moču).
Potrebu vody možno pokryť aj tekutými potravinami, napríklad polievkami. Pri hydratácii môžu pomôcť viaceré plody bohaté na vodu, napríklad uhorky, paradajky, šalát, špargľa, karfiol, jahody, huby, kapusta a melón.
Medzi ďalšie situácie, kedy je potrebné piť viac vody, patria napríklad:
- Vysoká aktivita vrátane intenzívneho cvičenia.
- Ochorenia, najmä tie, pri ktorých dochádza k strate tekutín, napríklad hnačka.
- Strava s vysokým obsahom bielkovín, pretože mäso neobsahuje vodu a na jeho rozklad je potrebné viac enzýmov.
- Nadmerné potenie, pretože je potrebné doplniť tekutiny.
Zvýšenie energie pomocou vody
Okrem každodenného pitia väčšieho množstva vody odporúča Gheiová obohacovať vodu minerálmi, ktoré jej dodajú ďalšie benefity a zlepšia jej chuť. Podľa nej možno do vody pridať citróny a nerafinovanú soľ, ktoré jej dodajú stopové množstvo minerálov a vitamínov.
Dodala, že pitie väčšieho množstva vody môže mať viacero pozitívnych účinkov na zdravie vrátane zvýšenia energie vďaka zlepšeniu funkcie mitochondrií. Mitochondrie sú energetickým centrom bunky a na výrobu dostatočného množstva energie potrebujú kyslík v kombinácii s palivom z potravy. Dysfunkcia mitochondrií zohráva úlohu pri vzniku chorôb, najmä srdcových ochorení, neurodegenerácie, metabolického syndrómu a rakoviny.
„Toľko ľudí je unavených a vyčerpaných. Únava je jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia prichádzajú na lekársku kliniku,“ povedal Gheiová. „Mám pocit, že keby ľudia pili viac vody – a kvalitnej vody so soľou -, bolo by tej únavy menej,“ dodala.
„Pamätajte si, že ak sa cítite naozaj unavení, namiesto toho, aby ste išli na kávu alebo nejaký kofeínový nápoj, dajte si najprv vodu,“ poznamenala Gheiová.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK