Pondelok 16. septembra, 2024
Logo Pfizeru na sídle v New Yorku (Spencer Platt/Getty Images)

Pfizer žaluje Poľsko za neodobraté vakcíny, v hre je vysoká suma

Farmaceutická spoločnosť Pfizer zažalovala v novembri Poľsko za to, že odmietlo zaplatiť za vakcíny, ktoré poľská vláda kúpila v rámci zmluvy medzi Európskou komisiou (EK) a spoločnosťou Pfizer na 1,1 miliardy dávok pre členské štáty.

Presné znenie zmluvy vrátane ceny vakcín je oficiálne tajné, ale podľa denníka Financial Times sa uvádza, že hodnota jednej dávky je približne 19,5 eur. Vzhľadom na to, že Poľsko neprevzalo 60 miliónov vakcín, možno očakávať, že celková vymáhaná suma bude približne 1,2 miliardy eur.

Zmluvu so spoločnosťou Pfizer podpísala Európska komisia v apríli 2021 s podporou členských štátov EÚ. Tie sa zaviazali nakúpiť od spoločnosti Pfizer 650 miliónov dávok v roku 2022 a 450 miliónov dávok v roku 2023. Dopyt po vakcínach však v uplynulom roku prudko klesol.

Krajiny strednej a východnej Európy s výnimkou Českej republiky požiadali EK o zmenu zmluvy

V roku 2022 začali vlády krajín strednej a východnej Európy argumentovať, že majú veľké zásoby vakcín. A ak nakúpia viac, budú vraj musieť zničiť milióny dávok, pretože záruka vyprší. To viedlo k skartácii miliónov vakcín aj u nás.

Podľa našej investigatívy boli v Českej republike nakúpené vakcíny v celkovej hodnote 11,6 miliardy Kč. Najväčší podiel predstavovali vakcíny od spoločnosti Pfizer. Veľká časť týchto vakcín bola zlikvidovaná. Viac ako 7 miliónov dávok v hodnote viac ako 3,5 miliardy Kč sa muselo zničiť na náklady daňových poplatníkov.

V lete 2022 koalícia 10 krajín (Poľsko, Bulharsko, Estónsko, Chorvátsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko) požiadala EK, aby rokovala so spoločnosťou Pfizer o zmene zmluvy. Podľa týchto krajín išlo okrem iného o „plytvanie verejnými prostriedkami, ktoré nemožno verejnosti rozumne vysvetliť“.

EK a spoločnosť Pfizer sa dohodli na zmluvných zmenách a upravená zmluva z mája tohto roku umožní štátom nakupovať menej vakcín, ale za vyššiu cenu za jednotku. Okrem Poľska podpísalo revidovanú zmluvu všetkých deväť krajín.

Poľsko odmieta novú zmluvu medzi EK a spoločnosťou Pfizer

Poľsko odmietlo podpísať novú zmluvu. Podľa bývalého ministra zdravotníctva Adama Niedzielského je dôvodom to, že obsah zmluvy je „absolútne nedostatočný a neuspokojivý“. Dodal, že zmluva „je nielenže nekalou obchodnou praktikou, ale priam škandálom“.

Poľská vláda a spoločnosť Pfizer následne začali bilaterálne rokovania, ktoré však nepriniesli želanú dohodu. Spoločnosť Pfizer sa nakoniec rozhodla poľskú vládu zažalovať. Súdne konanie sa uskutoční na belgickom súde. Pôvodná zmluva medzi EK a spoločnosťou Pfizer bola podpísaná podľa belgického práva. Súdne konanie sa začne 6. decembra 2023.

Zmluvu o vakcínach medzi EK a spoločnosťou Pfizer však sprevádza ďalší spor…

Súkromná komunikácia medzi predsedom EK a šéfom spoločnosti Pfizer

Podľa amerického denníka The New York Times zmluva medzi EK a spoločnosťou Pfizer nie je úplne transparentná a ako noviny uvádzajú: „dôležitú úlohu zohrala osobná diplomacia“.

V apríli 2021 predsedníčka EK Ursula von der Leyenová priznala, že si s Albertom Bourlom, šéfom spoločnosti Pfizer, pred podpisom zmluvy v hodnote približne 21 miliárd eur často telefonovali a písali. Predsedníčka EK však tieto správy odmieta zverejniť. Pokarhanie jej udelila aj európska ombudsmanka Emily O’Reillyová.

„Čo bolo sľúbené? Radi by sme to vedeli,“ domáhal sa odpovedí v decembri 2022 od Európskej komisie Pierre Cartuyvels, belgický veľvyslanec pri EÚ.

Za pozornosť stojí aj zaujímavá časová súhra povýšenia Heiko von der Leyena do pozície lekárskeho riaditeľa farmaceutickej spoločnosti Orgenesis koncom roka 2020. Ide o spoločnosť, ktorá v tom čase mala so spoločnosťou Pfizer spoločných niektorých významných akcionárov.

V Súdnych prípadoch v USA Pfizer nekoná vždy čisto

Podľa webovej stránky americkej neziskovej organizácie Good Jobs First, ktorá zaznamenáva pochybenia farmaceutických spoločností, patrí spoločnosť Pfizer medzi najviac trestané spoločnosti v Spojených štátoch. Je na druhom mieste za spoločnosťou Johnson & Johnson.

Od roku 2000 spoločnosť Pfizer zaplatila viac ako 10 miliárd dolárov na pokutách za 97 priestupkov. V roku 2009 musela spoločnosť Pfizer zaplatiť 2,3 miliardy dolárov za nekalé marketingové praktiky pri niektorých liekoch. Ide o jednu z najväčších pokút v histórii farmaceutického priemyslu v Spojených štátoch vôbec.

Začiatkom tohto mesiaca zažaloval texaský generálny prokurátor Ken Paxton spoločnosť Pfizer za distribúciu lieku na liečbu ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou), ktorý podľa obžaloby nebol riadne testovaný.

Prečítajte si aj