Streda 18. septembra, 2024
Príslušníci 6. streleckého pluku Československých légií v Rusku (alebo na Ukrajine) v roku 1917 (Alois Rocman/ Voľné dielo)

Petrohradská prokuratúra chce údajne zakázať hru Last Train Home s operáciami československých légií v Rusku

„Petrohradská prokuratúra sa chystá zakázať hru Last Train Home (Posledný vlak domov), v ktorej hráte za československé légie,“ píše vojenský publicista Jiří Vojáček. Hru vytvorilo štúdio Ashborne Games a je inšpirovaná skutočnými osudmi československých légií, ktoré sa počas prvej svetovej vojny doslova prestrieľali cez celé Rusko a ovládli Transsibírsku magistrálu.

Československí legionári jazdili po hlavnej trati v obrnených vlakoch a roznášali poštu. Prestrieľať sa cez celé Rusko, zmietané bojmi medzi boľševikmi a opozíciou, bola ich jediná cesta domov, pretože cez východný front sa do Európy dostať nemohli.

Nakoniec sa po niekoľkých rokoch bojov dostali do prístavu Vladivostok, cestou sa zmocnili ruského pokladu a takmer zachránili poslednú cársku rodinu, ktorú boľševici potom vyvraždili. Kúpili si lode, aby sa mohli vrátiť do svojej vlasti. Tento ich husársky kúsok v tom čase sledoval celý svet.

Český trailer k filmu Posledný vlak domov

„Stojte na čele légie československých vojakov, ktorí sú obklopení chaosom občianskej vojny a zúfalo sa snažia dostať domov,“ lákajú herní vývojári na kúpu hry. „Veďte ich nemilosrdnou divočinou na palube obrneného vlaku. Starajte sa o posádku, rozhodujte o proviante a zásobách a snažte sa prežiť.“

Podľa Vojáčeka prokuratúre vadí, že je v hre „v zlom svetle zobrazovaná Červená armáda“. Rusi majú podľa Vojáčka dodnes skreslené informácie o légiách. „Roky som pracoval s Rusmi a väčšinou ich učili, že Čechoslováci v légiách boli takzvaní ‚bieli Česi‘, že bojovali proti vzniku Sovietskeho zväzu (čo nie je pravda). Tí vzdelanejší im vyčítali, že zradili Kolčaka (čo tiež nie je pravda),“ povedal Vojáček.

Dobrodružná cesta československých légií po Transsibírskej magistrále sa stala námetom dvoch oceňovaných komiksov Stopa legionára, ktoré nakreslil Michal Kocián.

Recenzia hry a krátke historické súvislosti

Pôvodný článok

Prečítajte si aj