Streda 3. júla, 2024
Peter Weiss (Foto: David Sedlecký / Wikipedia, CC BY-SA 4.0)

Peter Weiss: Smer nie je hodnotová strana, PS malo šťastie, že nevládlo s Matovičom

„Spoločnosť sa kúpe v blate hrubosti. Tí ľudia, ktorí sa v politike pokúšajú presadiť normálnou argumentáciou, sa dostávajú do marketingového problému, že sú nezaujímaví,“ skonštatoval Peter Weiss, bývalý predseda SDĽ a veľvyslanec v Maďarsku a Česku v rozhovore pre denník SME. Slovensko opísal ako veľmi doráňanú krajinu, zasiahnutú obrovskou mierou nedôvery.

Hrubá rétorika, ktorá sa nedá zastaviť

Vsadiť na hrubú rétoriku ako na marketingový nástroj podľa Weissa znamená absolútnu dehumanizáciu nielen politického protivníka, ale aj názorového oponenta. U ľudí to zaberá a očakávajú to znovu. „Spoločnosť sa kúpe v blate hrubosti. Tí ľudia, ktorí sa v politike pokúšajú presadiť normálnou argumentáciou, sa dostávajú do marketingového problému, že sú nezaujímaví.”

Dnešná politika podľa neho pracuje s obrazom nepriateľa a používa neprimeranú kritiku, pričom politici nie sú schopní vecne argumentovať. „Okamžite zaútočia ad hominem.”

Ak si tí, ktorí hrubosť najviac šíria, nepovedia, že im samým to bude škodiť, spoločnosť sa z toho nedostane, myslí si. Zdôraznil, že politici pritom do verejnej diskusie vnášajú ďalšie a ďalšie zástupné témy. „My sme šialene prepadli v mnohých oblastiach, máme pred sebou novú národnú úlohu – začať dobiehať najvyspelejšie krajiny EÚ… Máme masovú emigráciu zo Slovenska do Čiech a my sa bavíme na tému nejakých kultúrnych vojen a či je Brusel taký alebo onaký.” 

Smer ponúka mix pre rôzne hodnotové skupiny

Weiss v rozhovore tvrdí, že túžba ľavice, či už bola komunistická alebo sociálnodemokratická, bola vždy túžbou po pokroku a modernizácii. To, čo sa na Slovensku kedysi snažilo byť sociálnou demokraciou, sa podľa neho dnes zakonzervovalo a zároveň sa to snaží zakonzervovať celú spoločnosť. Na jednej strane Robert Fico ponúka voličom Alexandra Dubčeka, no na strane druhej ide položiť kvety na hrob Gustáva Husáka, ktorý Dubčeka politicky zlikvidoval, hovorí Weiss. „A zároveň sa nehanbia chodiť do relácií k vyhlásenému extrémistovi, trestne stíhanému človeku Danielovi Bombicovi, čo je asi najkrajnejšia pravica, aká tu na Slovensku existuje.”

Weiss preto Smer nepovažuje za hodnotovú stranu, ale za eklektický mix protichodných naratívov a hodnôt, ktorými na základe emócií strachu, nenávisti a obrazu nepriateľa oslovuje rôzne skupiny voličov. Hovorí o rozklade sociálnodemokratických hodnôt. “Ako môže byť sociálny demokrat človek, ktorý 1. mája huláka na ženu a hlavu štátu v Nitre absolútne vulgarizmy. Aká tam je úcta nielen k tej žene, ale k sebe samému – k svojej vlastnej dôstojnosti?”

SNS sa ovládnutím televízie snaží o nárast preferencií

Weiss sa tiež čuduje, aký obrovský priestor od Smeru dostávajú politici SNS. Mnohí podľa neho robia pre Smer špinavú robotu a niektorí ju robia dokonca s nadšením. 

Za obrovský problém označil slabú intelektualizáciu politiky. „Po špirále dole klesá úroveň strategických a ekonomických elít, ktoré by mali mať nejakú vyššiu zodpovednosť za štát”. Hovorí, že momentálne absentuje snaha robiť politiku v mene celej republiky a v mene všetkých občanov. Vláda podľa neho podľahla pokušeniu, že ona vládne iba pre svojich voličov a iní voliči, ktorí majú tiež svoje potreby a záujmy, majú mlčať. Taký štýl vládnutia ešte viac podkopáva snahu spoločnosti na niečom sa zjednotiť.

Weiss sa tiež vyjadril k schválenej reforme televízie. Myslí si, že niektorí predstavitelia SNS sú presvedčení, že keď dostanú televíziu do rúk, ich preferencie sa vrátia na 8 alebo 10 %. Za pokles svojich preferencií vinia nepriateľských novinárov. To Weiss považuje za úplne mylný názor.

Pre Hlas bude zlomovým bodom udržať post predsedu parlamentu

Strana Hlas bola absolútne závislá od osobnej popularity Petra Pellegriniho. Podľa štatistík, ktoré bližšie nešpecifikoval, Weiss uviedol, že voliči Hlasu boli ešte viac naviazaní na Pellegriniho ako voliči Smeru na Fica. Otázkou číslo jedna podľa neho je, ako sa Pellegriniho voliči adaptujú na rétoriku a predstavy nového predsedu strany Matúša Šutaja Eštoka.

Druhý problém vidí v tom, že Hlas doteraz podliehal tlakom od SNS a zotrvával v príliš submisívnej pozícii. „Nielenže Andrej Danko urážal Petra Pellegriniho, ale jednoducho buchnú po stole a ministerka zdravotníctva Dolinková zmení predpis o tom, ako sa má postupovať pri tých transgenderových ľuďoch, hoci ho pokladá za vedecky zdôvodnený a plne s ním súhlasila,” vysvetľuje Weiss.

Aby volič ostal lojálny, musí vidieť, že strana nenechá so sebou mávať. Hlavným testom podľa neho bude, či si Hlas udrží post predsedu Národnej rady SR. Bude to skúška, či sa Hlas nechá “dotlačiť Smerom a dovydierať SNS”, aby funkciu pustili Andrejovi Dankovi.

Voliči Hlasu začínajú byť podľa prieskumov nespokojní, ale preferencie strane zatiaľ výraznejšie neklesajú. Podľa Weissa sa predstavitelia Hlasu spoliehajú na to, že dostali dôležité ministerstvá a ľudia ich budú voliť na základe pracovných výsledkov. V súčasnej emocionálne vyhrotenej atmosfére to však nemusí stačiť, uvažuje.

Progresívne Slovensko malo šťastie, že neuspelo v roku 2020

Progresívne Slovensko je mladá politická strana, ktorá mala šťastie, že sa nedostala do parlamentu v roku 2020, povedal Weiss. Účasť vo vláde s Igorom Matovičom by ich podľa neho zničila a dnes by o nich nikto nevedel.

„Uvidíme, akým spôsobom sa PS bude správať, či si vytvorí priestor, aby tam bolo nejaké ľavicové alebo sociálnoliberálne krídlo, ktoré by bolo schopné oslovovať aj stredových voličov,” skonštatoval.

Fico si píše miesto v dejinách

Weiss taktiež ostro odsúdil atentát na premiéra Fica. Zároveň však upozornil, že udalosť sa nesmie stať zámienkou na to, aby sa v krajine začali porušovať základné ľudské práva. 

„Chcem veriť, že Robert Fico bude dbať o to, aby princípy demokracie ostali zachované. Píše si svoje miesto v dejinách. Jedna vec je byť päťkrát zvolený a štyrikrát zostaviť vládu a ďalšia vec je, akým spôsobom sa bude na štvornásobného premiéra pozerať, v akom stave Slovenskú republiku zanechá.”

Slovenská republika sa podľa Správy o šťastí vo svete momentálne nachádza na 45. mieste. Povedal, že vláda môže vyhrávať voľby, koľko chce, avšak keď sa občania navzájom nenávidia, nemajú pocit radosti zo života a stále sú z niečoho frustrovaní, tak je načase, aby s tým politici začali niečo robiť.

„Zmyslom politiky nie je vyhrávať voľby, ale presadzovať zmeny v spoločnosti, ktoré ju budú posúvať dopredu, aby viac ľudí pociťovalo šťastie, pretože máme jeden jediný život,” uzavrel Peter Weiss.

Prečítajte si aj