Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) Peter Pellegrini (FOTO TASR - Pavel Neubauer) a Ivan Korčok (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

Pellegrini aj Korčok: Nejasnosti v záverečných účtoch prezidentských kampaní vyvolávajú otázky

Podľa zistení Transparency International Slovensko (TIS) obja fináloví prezidentskí kandidáti  pravdepodobne prekročili zákonom povolený pol miliónový finančný limit na prezidentskú kampaň. Ivan Korčok podľa predloženého účtu zakončil kampaň baťovsky, viaceré položky však chýbajú. Vo vzduchu tak zostáva visieť až 80-tisíc. Budúci prezident, Peter Pellegrini, podľa odhadov minul ešte viac nad limit. Mohlo by ísť o viac ako 200-tisíc. V prípade, že sa preukáže prekročenie limitu, kandidáti budú sankcionovaní dvojnásobkom. Mimovládka zavedený limit kritizuje.

Korčokovi chýbajú niektoré položky na záverečnom účte 

Záverečné správy sú kandidáti na prezidenta povinní predložiť ministerstvu vnútra do jedného mesiaca po voľbách. Podľa zistení TIS zostáva na základe predloženého účtu od Korčoka vo vzduchu visieť otáznych až 80-tisíc eur. Neúspešný kandidát z druhého kola prezidentských volieb predložil záverečnú správu svojej kampane, podľa ktorej minul 499,9-tisíc eur. Pričom zákonom povolený limit je 500-tisíc eur. Bývalý diplomat teda rozpočtovú hranicu dosiahol takmer na cent presne. TIS však  v jeho výdavkoch postráda ešte viaceré významné položky.

„Za šnúru šiestich zhromaždení v druhom kole s pódiami a ozvučením zaplatil agentúre napokon iba 13,5-tisíca eur. Transparentný účet ukazuje, že počas viacdňovej tour okolo Slovenska v závere kampane spal v hoteli iba raz a do kampaňového vozu tankoval iba za 220 eur,“ uvádza TIS na svojej stránke.

Agentúre, ktorá dozerá na transparentnosť, tak chýbala v zozname napríklad platba za prenájom kampaňového vozidla, honorár za moderovanie zhromaždení, či úhrada za prenájom outdooru – všetky za mesiac apríl. Rovnako za záverečný mesiac kampane Korčokovi viselo ešte množstvo billboardov, plagátov a citylightov, ktorých cenu odhadol TIS na 30-tisíc eur. 

Korčokov tím tieto nezrovnalosti zatiaľ nevysvetlil.

„Ďalšou otázkou je roznos trištvrte milióna schránkových novín, ktorý Korčok zrealizoval pomocou dobrovoľníkov,” poznamenal TIS usudzujúc, že práca množstva dobrovoľníkov predstavuje významný finančný dar v hodnote niekoľko desiatok tisíc eur. Zákon stanovuje kandidátom v správe uvádzať aj dary v podobe bezodplatného plnenia, no táto položka u Korčoka chýba.

Pellegrini mohol prekročiť limit ešte o oveľa viac

Budúci prezident Peter Pellegrini mohol podľa kvalifikovaného odhadu TIS prelomiť polmiliónový limit na výdavky v kampani až o 200-tisíc eur. Z transparentného účtu predsedu strany Hlas-SD nie je jednoznačné, koľko stála masívna billboardová kampaň úspešného kandidáta. Mimovládka však získala potrebné údaje od agentúry Kantar, ktorá pre ňu monitorovala reklamné plochy naprieč Slovenskom.

Z monitorovaných reklamných plôch bolo celkovo 3288 vonkajších, ktoré si v mesiacoch január až marec objednali prezidentskí kandidáti. Z celkového počtu agentúra pripísala 814 bilbordov a 22 bigbordov víťazovi volieb.

Podľa TIS v cenníkových cenách, s ktorými kalkuluje agentúra Kantar, mohla hodnota bilbordovej kampane víťaza volieb dosiahnuť 769-tisíc eur. „Po zohľadnení možných zliav, ktoré aktuálne za bilbordy reálne získali ďalší politici, mohol Pellegrini za takýto objem bilbordov celkovo zaplatiť asi 417-tisíc eur,” odhadla mimovládka, pričom do odhadu nezapočítala napríklad ani prelep outdooru zo záveru kampane s protivojnovým sloganom. Na transparentnom účte Pellegriniho naviac chýbajú náklady na kampaňový tím, prieskumy verejnej mienky, či manažment sociálnych sietí.

„Peter Pellegrini splní v riadnych termínoch všetky náležitosti, ktoré vyžaduje zákon v súvislosti s volebnou kampaňou. Už dnes však môžeme konštatovať, že počty a sumy zverejnené Transparency International sú vysoko nadhodnotené a ani zďaleka nezodpovedali realite,“ reagovala na zistenia hovorkyňa budúceho prezidenta Patrícia Medveď Macíková.

TIS však trvá na tom, že aj akékoľvek zľavy, či bezodplatné plnenia a dary sa do výdavkovej časti kampaňového limitu započítavajú.

Hovorkyňa prezidenta tiež pripomenula, že strana Hlas-SD, ktorá kampaň Petra Pellegriniho výlučne financovala, viedla v rovnakom čase aj bilbordovú kampaň na voľby do europarlamentu. „Reálne náklady na kampaň zverejní Peter Pellegrini zákonom stanoveným spôsobom a v zákonnom termíne,“ doplnila Medveď Macíková.

Čo hrozí kandidátom za prekročenie limitu

TIS dlhodobo kritizuje, že polmiliónový limit na výdavky v prezidentských voľbách je prinízky, pričom chýba dodatočný limit pre úspešných kandidátov do druhého kola, hoci v minulosti to tak nastavené bolo. Obaja fináloví kandidáti sa podľa mimovládky na papieri do limitu vmestili s prižmúrením oboch očí a menej striktným prístupom k pravidlám. 

„Miera tejto „kreativity“ bola pritom jednoznačne výraznejšia na strane Pellegriniho, no ministerstvo vnútra a štátna volebná komisia by mala podľa nás detailne preskúmať obe kampane.” Ak sa preukáže prekročenie limitu kandidáta, môže mu byť uložená pokuta vo výške dvojnásobku prekročenia. 

V tomto prípade vyvstáva otázka, či finančná pokuta za prekročenie limitu má nejaký význam. „Ak sa to preukáže, stačí zaplatiť pokutu. Nejde o trestný čin. Bohaté strany a politici si tak môžu povedať, prekročíme limit, potom zaplatíme pokutu,“ vysvetľuje Marek Káčer, vedúci Katedry teórie práva a ústavného práva na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity a vedecký pracovník na Ústave štátu a práva SAV.

Pellegrinimu, okrem možného prekročenia limitu, hrozí pokuta aj za prijatie štvrťmilióna od strany Hlas-SD po voľbách.  Zákon kandidátom dovoľuje prijímať finančné prostriedky iba do začiatku volebného moratória. Samotný kandidát si môže poslať finančné prostriedky na transparentný účet aj v období po uskutočnení volieb, avšak riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová upresňuje, že sa tak nemôže stať prostredníctvom darov. 

„Vložiť si finančné prostriedky môže sám, to je jediný spôsob. Proste dary prijímať na transparentný účet po voľbách je neprípustné a je tam aj sankcia.” Pokuta môže byť udelená v rozhraní 2-tisíc až 30-tisíc eur.  

Prečítajte si aj