Nedeľa 8. septembra, 2024
Loď križuje Suezský prieplav a smeruje k Červenému moru do egyptského mesta Ismailia, 10. januára 2024. V dôsledku izraelského vojnového konfliktu v Gaze po teroristickom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, avizovali hútíjskí povstalci v Jemene  narušenie všetkých lodí smerujúcich do Izraela cez Suezský prieplav (Sayed Hassan/Getty Images)

Peking sa snaží odkloniť pozornosť prostredníctvom útokov v Červenom mori (Analýza)

V rámci nedávneho nárastu globálneho napätia začali hútíjské ozbrojené sily útočiť na lode križujúce Červené more, čo spôsobilo narušenie globálnych dodávateľských reťazcov. Podľa odborníkov by to mohol byť ďalší strategický manéver Iránu, ktorý údajne stojí za podnecovaním útokov Hamasu na Izrael.

Zároveň sa objavujú tvrdenia, že Čína sa snaží odviesť pozornosť USA od Tichomoria tým, že podporuje konflikt na Blízkom východe, pričom dôkazy naznačujú, že rakety použité pri útokoch v Červenom mori sú pôvodom z Číny.

Ako informovala BBC, 24. januára sa uskutočnilo piate kolo amerických útokov na ozbrojené sily hútíov v Jemene. Išlo o zatiaľ poslednú akciu proti ozbrojeným silám hútíov podporovaných Iránom. Hútíovia bojujú aj proti medzinárodne podporovanej jemenskej vláde kvôli získaniu kontroly nad územím.

Spojené štáty a ich spojenci spustili 12. januára významnú operáciu, do ktorej bolo zapojených viac ako 100 presne navádzaných rakiet. Tie zasiahli viac než 60 cieľov nachádzajúcich sa na 28 miestach kontrolovaných hútíami.

Medzi ciele patrili objekty hútíjských ozbrojených síl, ako sú veliteľské a riadiace uzly, muničné sklady, odpaľovacie systémy, výrobné zariadenia a protilietadlové radarové systémy.

Operácia bola reakciou na opakované útoky hútíov na lode v Červenom mori, prebiehajúce už od novembra 2023. Tieto útoky ohrozujú kľúčové obchodné a energetické dopravné trasy po celom svete.

Prezident Joe Biden zdôraznil, že cieľom úderov, ktoré sú podporované spojencami USA, je riešiť „poburujúce správanie“ hútíov.

Carl Schuster, bývalý šéf operácií v Havajskom spravodajskom centre, sa domnieva, že operácia bola významná a jej cieľom bolo znížiť schopnosť hútíov uskutočniť ďalšie údery. Priznal však, že operácia nemusí úplne zabrániť budúcim útokom.

C. Schuster uviedol, že útoky USA spôsobili ozbrojeným silám hútíov značné straty, čo by mohlo narušiť ich schopnosť kontrolovať územia v jemenskej občianskej vojne.

V dôsledku toho by mohli hútíjské sily zvážiť ukončenie svojich výtržností v Červenom mori.

Zároveň však vyjadril obavy, že Irán by mohol podnecovať hútíov, aby aj naďalej útočili na medzinárodné lode prechádzajúce okolo Jemenu.

Poukazuje na skutočnosť, že motiváciou Iránu by mohlo byť vyvíjanie tlaku na Európu a Spojené štáty, aby ovplyvnili Izrael a prinútili ho zastaviť útoky na Hamas v Gaze.

Nepokoje v Červenom mori predstavujú hrozbu pre hlavné obchodné námorné trasy a ovplyvňujú plynulosť dodávok a prepravy tovaru medzi Áziou a Európou, ako aj pre prístavy v USA. C. Schuster to považuje za „ekonomickú páku“ Iránu proti Európe a Spojeným štátom.

Okrem toho predpokladá, že Irán plánuje podniknúť rôzne operácie v Červenom mori, aby tak demonštroval svoju silu a moc, a zároveň naznačil svoje záujmy.

Dňa 7. októbra 2023 spustil Hamas náhly útok na Izrael, do ktorého bolo počas prvých štyroch hodín zapojených viac ako 3 000 rakiet a 2 500 ozbrojených teroristov narúšajúcich obranu Izraela. Útok si vyžiadal tragické straty na životoch približne 1 200 civilistov a predstavoval najzávažnejšie narušenie hraníc Izraela od Jomkipurskej vojny v roku 1973.

Teroristi Hamasu sa približujú k hraničnému plotu s Izraelom smerom od mesta Chán Júnis na juhu pásma Gazy, 7. októbra 2023 (Said Khatib/AFP via Getty Images)

V denníku The Wall Street Journal boli zverejnené interné informácie o spolupráci medzi dôstojníkmi iránskych Islamských revolučných gárd a Hamasu pri plánovaní invázie, pričom v Bejrúte sa konali stretnutia za účasti zástupcov štyroch radikálnych organizácií podporovaných Iránom. Medzi tieto organizácie patrilo hnutie Hamas pôsobiace v Gaze, ako aj šiitské radikálne skupiny a politické frakcie v Libanone, ako napríklad Hizballáh.

Úloha Pekingu pri nepokojoch v Červenom mori

Fabian Hinz, výskumný pracovník Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie so sídlom v Londýne, koncom minulého mesiaca vo svojom príspevku na sociálnej sieti X uviedol, že hútíjské ozbrojené sily disponujú dvoma hrozivými protilodnými balistickými strelami, konkrétne „Asef“ a „Tankil“, pričom ich potenciálne modifikácie vychádzajú z existujúcich iránskych návrhov.

Internetový spravodajský server Newsweek uviedol, že čínsky vojenský bloger „Krolliov“ objasnil pôvod týchto rakiet. Pochádzajú z čínskych raketových striel typu zem-vzduch Red Flag 2A vyvážaných do Iránu počas iránsko-irackej vojny v 80. rokoch 20. storočia, a z rakiet B610 a B611 vyvinutých spoločnosťou China Aerospace Science and Industry Corp.

Čínsky vojenský bloger Čang Pin na portáli TikTok uviedol, že hútíjské ozbrojené sily sa stali „prvou organizáciou, ktorá používa čínsku raketovú technológiu pri útokoch na lode“.

Už v roku 2013 torpédoborec amerického námorníctva USS Farragut a jemenská pobrežná stráž objavili na lodiach povstalcov v Jemene čínske zbrane. Arzenál obsahoval výbušniny C-4, elektronické obvody, muníciu malého kalibru, laserové diaľkomery, delostrelectvo a granáty upraviteľné na cestné bomby, uvádza sa na webovej stránke Popular Mechanics.

Na stránke sa ďalej uvádza, že okrem toho americkí a jemenskí dôstojníci  objavili 10 debien s protilietadlovými raketami. Tieto debny mali čínske identifikačné štítky naznačujúce, že rakety pochádzajú od štátnej spoločnosti China Precision Machinery Import-Export Corp. Z obrázkov týchto rakiet vyplýva, že ide o rakety typu zem-vzduch „Vanguard 1-M“, ktoré sú zhodné s tými, ktoré používa čínska armáda.

Takáto zbrojná podpora zo strany Číny siaha aj za hranice Jemenu, pričom existujú náznaky, že jej podpora sa týka aj povstaleckých síl v Sýrii. Na fotografiách, ktoré zverejnila sýrska povstalecká skupina, sú zachytení jej členovia s čínskymi raketami FN-6, čo je ďalší variant protilietadlových rakiet odpaľovaných z ramena.

Stratégia na odpútanie pozornosti USA

C. Schuster naznačil, že ČKS strategicky využíva „príležitosti, ktoré sa naskytli“ na oslabenie Spojených štátov tým, že podporuje násilné extrémistické skupiny, ako je Hamas na Blízkom východe.

Tvrdí, že Peking podporuje Hamas prostredníctvom finančných prostriedkov, zbraní a munície, pričom eventuálne očakáva kroky vyhovujúce jeho záujmom.

Je príznačné, že potom, ako Hamas podnikol smrtiaci útok na Izrael, ČKS sa zdržala odsúdenia teroristických činov. Namiesto toho čínsky minister zahraničných vecí Wang Ji kritizoval odvetné akcie Izraela a tvrdil, že prekračujú rámec sebaobrany.

Rovnaký postoj zastáva ČKS aj v súvislosti s nepokojmi v oblasti Červeného mora.

Jemenskí bojovníci Hútíovia obsadzujú nákladnú loď Galaxy Leader v Červenom mori pri meste Hudajda, Jemen, 20. novembra 2023 (Hnutie hútíov prostredníctvom Getty Images)

C. Schuster poukazuje na to, že technológie používané Iránom, Hizballáhom, Hamasom a povstaleckými silami v Jemene vrátane bezpilotných lietadiel a protilodných balistických rakiet majú pôvod v čínskych systémoch.

„Čína už pred mnohými rokmi predala Iránu návrhy dronov a pomáhala pri vývoji ich iránskej verzie,“ povedal. „Okrem toho, ozbrojené sily hútíov používajú protilodné balistické strely vyvinuté Iránom. Využívajú technológie z Číny.“

C. Schuster naznačuje, že ČKS nepriamo podporuje tých, ktorí útočia na záujmy USA na Blízkom východe, čím odvádza pozornosť od Ázie.

Skutočnosť, že mnohé lode prechádzajúce cez Červené more majú vyvesenú vlajku Čínskej ľudovej republiky, aby sa vyhli útokom zo strany hútíov, poukazuje na tajné väzby medzi týmito dvoma stranami.

Nedávne hlásenia z piatich lodí, v ktorých sa pri plavbe Červeným morom uvádzalo, že „všetci na palube sú Číňania“, ešte viac tieto podozrenia zosilnili. Všetkých päť lodí sa útoku vyhlo, pričom dve preplávali do Ázie, dve sa stále zdržiavajú v Červenom mori a jedna smeruje do Adenského zálivu.

Bezpečnostná rada OSN prijala 10. januára rezolúciu, v ktorej „dôrazne odsúdila“ viacnásobné útoky hútíjských ozbrojených síl na pobreží Jemenu narušujúcich globálny obchod. ČKS sa však spoločne s Ruskom, Alžírskom a Mozambikom zdržala hlasovania.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj