Utorok 22. októbra, 2024
(Zľava) minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS). (FOTO TASR - Dano Veselský)

Päť mesiacov po atentáte: premiér avizuje, že sa dozvieme „strašné veci“. Opozícia varuje pred zneužívaním vyšetrovania na politický boj

Od atentátu na premiéra Fica v Handlovej z polovice mája uplynulo 5 mesiacov. Správou z vyšetrovania atentátu verejnosť zatiaľ nedisponuje. Predseda vlády však už predostrel, že slovenská spoločnosť sa po jej zverejnení môže dozvedieť nové závažné skutočnosti. Minister vnútra Šutaj Eštok potvrdil, že premiér si objednal správu o atentáte od SIS, čo premiér následne poprel. Uviedol, že o ňu žiadali opoziční poslanci výboru pre kontrolu SIS. Neskôr hovorca rezortu vnútra ministrove vyjadrenia korigoval tak, že premiér mal žiadať správu o bezpečnostných rizikách týkajúcich sa možného ďalšieho pokusu o atentát na jeho osobu. Opoziční politici vyjadrili obavy ohľadom transparentnosti vyšetrovania atentátu a varovali pred jeho zneužitím na politické účely.

Premiér avizuje „strašné veci“

Od strelného útoku na premiéra uplnynulo už viac ako 5 mesiacov. Po strelcovi ostalo ticho a podrobnosti o ohavnom čine sa spoločnosť zatiaľ nedozvedela. V júni minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) odhadoval, že na konci leta, prípadne v septembri, by mohli byť k dispozícii prvé závery z vyšetrovania, ktoré dozoruje priamo Generálna prokuratúra SR. „Je tam maximálna súčinnosť zo strany Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva,“ do­dal.

Správou o atentáte verejnosť zatiaľ síce nedisponuje, predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) však už predostrel, že slovenská spoločnosť sa po jej zverejnení môže dozvedieť nové závažné skutočnosti. „Ja nechcem dopredu nič hovoriť, pokiaľ ide o atentát, ale vyzerá to na strašné veci. Podľa toho, čo aj ja vnímam, informácie, ktoré sa objavujú z prostredia, tak to nebol nejaký pojašenec, ktorý nemal čo robiť a zobral zbraň a iba tak šiel strieľať,“ vyhlásil premiér začiatkom októbra v relácii Slovenského rozhlasu.

Podľa neho bol atentátnik aktivista prepojený na opozičné strany a dodal, že načasovanie zverejnenia správy o atentáte necháva na rozhodnutí Slovenskej informačnej služby (SIS).

Chaos okolo správy od SIS

Médiá informovali o tom, že premiér mal zadať pokyn SIS na vypracovanie správy o atentáte. Predchádzalo tomu vystúpenie ministra vnútra Šutaja Eštoka po rokovaní vlády, keď uviedol, že predseda vlády si ako oprávnený prijímateľ informácií vyžiadal správu od SIS. 

Fico poprel, že by si takúto správu od SIS objednal. „Ja som nič nežiadal, je to úplný nezmysel,“ uviedol v reakcii na otázku ohľadom pokynu na vypracovanie správy. „Ak si niekto vyžiadal niečo, tak to boli opoziční poslanci na výbore pre kontrolu SIS,“ uzavrel.

Hovorca rezortu vnútra Matej Neumann neskôr ministrovo vyjadrenie korigoval. Zdôraznil, že Šutaj Eštok potvrdil, že premiér si ako oprávnený prijímateľ informácií vyžiadal správu o bezpečnostných rizikách týkajúcich sa možného ďalšieho pokusu o atentát na jeho osobu od SIS, avšak táto sa netýka atentátu z 15. mája z Handlovej a z pozície premiéra má na takéto informácie nárok.

Riaditeľ SIS Pavol Gašpar tiež vylúčil špekulácie, že by premiér Fico žiadal správu o atentáte na jeho osobu. Podľa jeho slov predsedovi vlády takéto informácie SIS neposkytuje z dôvodu možného konfliktu záujmov. Výnimkou sú informácie, ktoré v zmysle zákona o SIS poskytované sú. „Slovenská informačná služba v predmetnej veci spolupracuje v úzkej súčinnosti s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ ozrejmil. Doplnil, že SIS nie je oprávnená informovať verejnosť o svojej spravodajskej činnosti a informácie smie sprístupniť len príjemcom určených zákonom.

Šimečka sa obáva zneužitia atentátu na politický boj

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka upozornil, že správa, ktorú si premiér objednal od SIS na vyšetrenie atentátu, vyvoláva obavy, že chce incident z Handlovej zneužiť na politický boj proti opozícii. Podľa jeho slov vyšetrovanie prebieha už celé mesiace netransparentne a verejnosť nie je o jeho priebehu informovaná. „Namiesto toho vládni politici bez akýchkoľvek dôkazov útočia na opozíciu a médiá a snažia sa na nich prehodiť zodpovednosť. Vyšetrovať má polícia a generálna prokuratúra. Nie SIS vedená synom vysokopostaného funkcionára Smeru,“ poznamenal.

Šimečka naviac poukazuje na rozpor medzi tvrdeniami predsedu vlády a ministra vnútra ohľadom správy SIS. „Ak sa v štáte nedokážu skoordinovať kľúčoví ľudia zodpovední za našu bezpečnosť, ešte viac to prehlbuje nedôveru ľudí,” upozornil. Vo videu na sociálnej sieti uviedol, že mu z toho vyplýva, že sa tu pripravoval za pomoci tajnej služby útok proti opozícii a atentát mal byť zneužitý na opätovné rozoštvávanie a polarizovanie spoločnosti.

Predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci pripomenul, že koaličné strany odmietli návrh na vytvorenie parlamentnej komisie, ktorá by nezávisle a objektívne prešetrila atentát. „Bezpečnostné zložky zjavne zlyhali. Aj verejnosť potrebuje ubezpečiť, že to majú pod kontrolou, dnes však nikto neinformuje o vyšetrovaní postupu ochranky ani o zlepšení postupov do budúcna. Šermujú správami SIS a na základe nejakých selektívnych informácií obviňujú všetkých naokolo,” skonštatoval.

Opozícia poukazuje na možnú zaujatosť SIS

Opozičné KDH sa obáva, či správa o atentáte na premiéra bude vyvážená a bez fabulácií a dezinformácií. Podľa hnutia to vyplýva aj z toho, že SIS je priamo podriadená premiérovi, ktorý je zároveň aj poškodeným v tejto kauze. Pripomenuli, že vyšetrovať a zhromažďovať dôkazy relevantných pre trestné konanie môže vykonávať jedine prokuratúra. „KDH berie na vedomie informáciu, že SIS predloží do Národnej rady (NR) SR správu o vyšetrovaní atentátu. No vzhľadom na charakter, povahu a dôveryhodnosť zdrojov, s ktorými pracuje SIS, hnutie očakáva, že pred NR SR predstúpi generálny prokurátor a bude poslancov informovať o relevantných faktoch a dôkazoch, ktoré prinieslo vyšetrovanie,” reagovalo KDH minulý týždeň.

Šéf SaS Branislav Gröhling vníma, že komunikácia zo strany vlády a riaditeľa SIS je plná nezrovnalostí. „Najskôr minister Šutaj Eštok povie, že si ju v podstate objednal prijímateľ, teda premiér Fico. Následne pán premiér povie, že to vôbec nie je pravda, k tomu sa vyjadrí pán Gašpar ako riaditeľ SIS, že nemá takéto zadanie. Ja neviem, či sa nedohodli na tom, čo budú komunikovať, alebo niekto z týchto troch pánov naozaj hovorí pravdu,” zhrnul. Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) zas odmietla premiérove tvrdenia, že by si správu o atentáte mala vyžiadať opozícia.

Predstavitelia hnutia Slovensko vzniknutú situáciu pokladajú za zneužitie SIS. Žiadajú, aby premiér „zastavil svoje spravodajské hry”, nakoľko tým poškodzujú dôveryhodnosť slovenských bezpečnostných zložiek v očiach zahraničných spojencov.

Exminister Káčer: Spravodajská služba nemá vyšetrovacie právomoci

Slovenský diplomat a bývalý minister zahraničných vecí z čias vlády Eduarda Hegera – Rastislav Káčer – skonštatoval, že spravodajská služba v žiadnom demokratickom štáte nemá vyšetrovacie právomoci. Podľa jeho slov má SIS zbierať informácie z otvorených a neotvorených zdrojov použitím spravodajských metód a poskytovať informácie ústavným činiteľom a vláde, ktorí na základe toho potom korigujú svoje rozhododnutia.

V prípade, že v procese zbierania či vyhodnocovania informácií natrafí na také, ktoré sú kriminálneho charakteru, tak ich podľa Káčera má SIS postúpiť polícii. „Spravodajská služba nemá čo vypracovávať ani dohliadať nad nejakým vyšetrovaním, a už vôbec nie vyšetrovať a už vôbec nie pripravovať nejakú národnú správu. To je absolútne pre mňa ukážkové zneužitie informačnej služby, ako to robia nedemokratické krajiny. Na to je vyšetrovateľ. Ide o trestný čin,” zhodnotil.

Prečítajte si aj