Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustraný obrázok (foto: Jane Doan / Pexels)

Päť druhov ovocia a zeleniny na schudnutie: jedzte ich v týchto časoch

Podľa taiwanskej odborníčky na výživu Cheng Hanyu sa mnohí ľudia pri chudnutí vyhýbajú konzumácii ovocia, ale keď si vyberiete ten správny druh, získate živiny, ktoré udržujú zdravý metabolizmus, spaľujú tuky a pomáhajú znižovať výskyt kardiovaskulárnych ochorení.

Hanyu odporúča päť druhov ovocia, ktoré pomáhajú pri chudnutí:

Paradajky

Podľa údajov Food Data Central obsahuje 100 gramov rajčín odrody Roma len 20,5 kalórií. Paradajky sú bohaté na vitamín C, vlákninu, lykopén a flavonoidy. Antioxidanty v paradajkách znižujú riziko obezity a kardiovaskulárnych ochorení.

Štúdia taiwanských vedcov publikovaná v časopise Nutrition v roku 2015 sledovala 25 zdravých žien, ktoré každý deň počas dvoch po sebe nasledujúcich mesiacov pili približne 0,25 ml paradajkovej šťavy popri bežnej strave.

Výsledky štúdie ukázali, že konzumácia paradajkovej šťavy „výrazne znížila“ obvod pása, index telesnej hmotnosti a hladinu cholesterolu v krvi u testovaných žien.

Bobuľové ovocie

Čučoriedky, brusnice, jahody a černice majú vysoký obsah vlákniny a nízky obsah kalórií. Napríklad jahody majú v priemere 32 kalórií na 100 gramov. Bobuľové ovocie je bohaté na antokyány a má silné antioxidačné vlastnosti podporujúce proces spaľovania tukových zásob v pečeni a rozkladania nahromadených tukov v tele.

Kiwi

Kiwi má približne 61 kalórií na 100 gramov a je bohaté na vitamín C, kyselinu listovú a vlákninu. Okrem toho je veľmi chutné. V štúdii Univerzity Otago na Novom Zélande z roku 2018 konzumovalo kiwi  denne počas 12 týždňov 24 ľudí s prediabetom vo veku 44 až 85 rokov.

Výsledky ukázali, že pridanie kiwi do jedálnička znížilo krvný tlak a zmenšilo obvod pása približne o 3 cm. Wada Kiyoka, japonský odborník na chudnutie, vo svojom článku z roku 2020 uviedol, že kiwi je približne šesťkrát výživnejšie ako jablká. Vo vode rozpustná vláknina v kiwi chráni črevnú výstelku, zvyšuje počet prospešných črevných baktérií a reguluje črevné prostredie.

Guave

Guave, farebné tropické ovocie s jedinečnou pikantnou chuťou, obsahuje 68 kalórií na 100 gramov. Guave je bohaté na vitamín C, draslík a vlákninu. Vláknina navodzuje pocit sýtosti a vitamín C podporuje metabolizmus cholesterolu, čím účinne znižuje jeho obsah v tele.

Indická štúdia zverejnená v časopise Journal of Clinical and Diagnostic Research v roku 2016 ukázala, že guave znižuje index telesnej hmotnosti a krvný tlak. 

Takisto značne znížilo hladinu celkového cholesterolu, triglyceridov a LDL cholesterolu.

Melóny

Melóny sa pestujú v rôznych odrodách a majú v priemere 36 kalórií na 100 gramov. Vďaka nízkemu počtu kalórií a vysokému obsahu vody sú vhodnou potravinou na chudnutie. Melóny sú bohaté na draslík, ktorý pomáha pri nadmernom vylučovaní sodíka a zmierňuje opuchy. Sú tiež dobrým zdrojom medi, draslíka a vitamínov C a B6.

Kedy je ideálny čas na konzumáciu ovocia?

Ilustračný obrázok (Foto: Harshi Rateria / Pexels)

Pred jedlom

Konzumácia ovocia pred jedlom môže zvýšiť pocit sýtosti, čo je veľmi užitočné pre ľudí držiacich diétu.

Po jedle

Po jedle si doprajte ovocie, napríklad papáju, kiwi a ananás, ktoré napomáhajú tráveniu a podporujú metabolizmus.

Po cvičení

Do hodiny po cvičení zjedzte ovocie bohaté na organické kyseliny (citróny, jahody, čučoriedky, hrozno a mnohé ďalšie), ktoré pomáhajú regenerovať glykogén a obnovovať svaly. Ľudia trpiaci refluxom pažeráka by sa mali vyhýbať citrusom a ovociu s vysokou kyslosťou, pretože zosilňujú príznaky, a namiesto toho by mali jesť lepšie stráviteľné ovocie, ako sú banány, melóny, jablká a hrušky.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj