Sobota 21. septembra, 2024
Daniel Bombic ako pátraná osoba na stránke ministerstva vnútra (Screenshot: Ministerstvo vnútra SR)

Päť dní pred voľbami do europarlamentu bol zrušený YouTube kanál Dannyho Kollára. Ten hovorí o nástupe ilegálnych predvolebných opatrení

Danny Kollár, vlastným menom Daniel Bombic, vzhľadom na dosah svojho YouTube kanála či účtu na Telegrame, kde ho sleduje viac ako 61 tisíc ľudí, zohráva nezanedbateľnú rolu aj pri rozhodovaní svojich fanúšikov o tom, komu vo voľbách odovzdajú svoj hlas. Päť dní pred voľbami do Európskeho parlamentu bol Kollárov YouTube kanál bez vysvetlenia a možnosti odvolania kompletne vymazaný.

Pokusy o zrušenie Kollárovho kanála prebiehajú dlhodobo

Ešte 25. mája sa v Denníku N objavila kritická správa o tom, že spoločnosť YouTube ani po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) nezistila žiadne porušenie pravidiel kanála Dannyho Kollára a vo svojom vyjadrení podčiarkla podporu slobody prejavu a právo každého vyjadrovať aj nepopulárne názory.

Prešlo niekoľko dní a všetko je inak. „Ako som avizoval pár týždňov dozadu, nastali snahy o zrušenie môjho youtubového kanálu, ktoré sa udiali nad vládami, nad zákonmi, nad pravidlami samotného YouTubu, verte alebo nie,“ hovorí Kollár vo svojom videu na telegramovom kanáli DKX. Tvrdí, že od návštevy amerického sídla spoločnosti prezidentkou Zuzanou Čaputovou tento postup očakával.

„YouTube týmto odpálil najväčšieho kritika opozície, zlého Dannyho. Dôvod neuviedli. Účet proste neexistuje a môžete sa ísť sťažovať na lampáreň,“ skonštatoval. Podľa neho ide o dlhodobú vojnu globalistov proti slobode slova.

„Keď nevedia argumentovať, tak vás zostrelia,“ prirovnal svoju situáciu k atentátu na premiéra Fica, hoci v jeho prípade len na úrovni blokovania mediálneho dosahu. Poukázal na rovnaký scenár. „Kriminalizácia, trestné oznámenie a hlasovanie v parlamente o vydaní na väzobné stíhanie. Nestačí? Likvidácia. Či už pokus, alebo dokonaná,“ povedal.

Podľa denníka SME vymazala spoločnosť Google kanál kvôli porušeniu pravidiel

Spoločnosť Google mala dnes ráno potvrdiť denníku SME, že Kollárov kanál bol vymazaný kvôli porušeniu zásad, avšak bez akejkoľvek bližšej špecifikácie. K článku je priložená kompilácia archívnych videí hajlujúceho Bombica, ktoré neboli súčasťou jeho kanála.

V prípade poslanca Národnej rady za Progresívne Slovensko (PS) Michala Saba stačilo v inom článku denníka SME jeho zdokumentované hajlovanie a gesto odkazujúce na Hitlerove fúzy len popísať a označiť ako záležitosť minulosti, ktorá vznikla „v súkromnej situácii“. Sabo mal svojou pózou reagovať na ideológiu, ktorá je mu odporná a ktorú mal potrebu v súkromí zosmiešniť.

Sabovi spolustraníci, ktorí marketingovo používajú prívlastok o hoaxerovi a nebezpečnom extrémistovi v podobe Daniela Bombica, mlčia a celá záležitosť sa skončila skôr, než sa stihla mediálne rozbehnúť. Fotografiu hajlujúceho Saba zverejnil na Telegrame ako prvý práve Danny Kollár.

PS vymazanie kanála kvituje

Vymazanie Bombicovho YouTube kanála ocenila Veronika Cifrová Ostrihoňová. Tá ešte nedávno v RTVS moderovala ženskú reláciu Silná zostava, v ktorej neskrývane presadzovala rovnaké myšlienky, aké reprezentuje ako kandidátka PS vo voľbách do Európskeho parlamentu. „Youtube konečne zrušil kanál trestne stíhaného extrémistu a hoaxera Daniela Bombica (známeho aj ako Danny Kollár). Vítam to, a zároveň si prajem, aby online platformy konali v týchto prípadoch promptnejšie. Pomôcť nám v tom môže aj Európsky parlament. Ak mi dáte v sobotu dôveru, bezpečnosť informácií na internete bude určite jedna z mojich hlavných priorít,“ napísala Cifrová.

Súhlas z krokom spoločnosti Google s ňou zdieľajú aj jej instagramoví fanúšikovia a kolegovia z PS. Tí dnes v súvislosti so zákonom o RTVS a postupom spoločnosti PFF (vlastníka Markízy) voči zrušeniu relácie Na telo s Michalom Kovačičom vyzývajú k zastaveniu cenzúry. „My, občianky a občania SR, vážiaci si slobodu prejavu, právo na informácie a zákaz cenzúry, ktoré sú zakotvené v Ústave SR, sme znepokojení snahami o zavádzanie cenzúry a politickej kontroly obsahu do médií aj 35 rokov po Nežnej revolúcii,“ píše sa v úvode výzvy Stop cenzúre! z dielne PS.

Prečítajte si aj