Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (senivpetro / freepik)

Štyri dary, ktoré nám dávajú deti

Pozrime sa na niektoré radosti a výhody, ktoré nám deti prinášajú.

Jim Dalrymple, autor prispievajúci do Inštitútu pre štúdium rodiny, začína v článku Prečo mať deti? podobnými vyhláseniami pápeža Františka a Elona Muska. Áno, ide o dve veľmi odlišné verejné osobnosti, ale vzhľadom na to, že pôrodnosť v mnohých krajinách, najmä tých bohatších, klesá, obaja sa domnievajú, že svet potrebuje viac detí.

Pápež František hovorí, že bez detí „civilizácia starne“, a E. Musk s tým súhlasí: „Ak ľudia nebudú mať viac detí, civilizácia sa rozpadne.“

Možno je to tak, no J. Dalrymple odmieta takzvaný „argument sociálnych istôt“.

„Kto bude mať deti, kvôli tomu, aby zachránil systém sociálneho zabezpečenia (alebo ekonomiku všeobecne)?“ pýta sa. „Nikto.“           

J. Dalrymple ďalej navrhuje niekoľko ďalších motivačných faktorov, aby sme mali a vychovávali deti. Sú napríklad investíciou do staroby, čo znamená, že seniori očakávajú, že sa o nich ich potomkovia postarajú, a vzťah dieťaťa a rodiča je podľa J. Dalrymplea „základným ľudským zážitkom“.

Prečo mať a vychovávať deti? Aj keď vyššie uvedené dôvody znejú presvedčivo, pravdepodobne si nezískajú srdcia párov zvažujúcich rodičovstvo. Aby sme odpovedali na otázku J. Dalrympla: „Prečo sa obťažovať mať deti?“, preskúmajme niektoré radosti a výhody, ktoré deti poskytujú a s ktorými sa ľudia skôr stotožnia.

Dieťa sa prvýkrát usmeje. Batoľa v plienkach a dupačkách poskakuje pri vianočnej hudbe. Prvý deň v škole. Dvanásťročný chlapec, ktorý dvakrát trafí a strelí víťazný gól. Druhák na strednej škole, ktorý prežíva rozchod. Chlapec, ktorý sa vracia z výcvikového tábora ako muž. Dcéra, ktorá kráča k oltáru, aby dala svoj svadobný sľub.

To je len niekoľko zaujímavostí z najlepšej reality šou na svete. Táto šou pokračuje aj po tom, čo jej aktéri opustili domov a vstúpili do širokého sveta dospelosti. Rodičia, starí rodičia, tety, strýkovia a ďalší mentori, ktorí zostávajú dieťaťu nablízku, zažívajú počas života sériu komédií, tragédií a všetkého medzi tým.

Zapojte sa, zostaňte zapojení a staňte sa súčasťou silnej a krásnej drámy.

Prelomenie ľadov

Vezmite dieťa do obchodu s potravinami a tento drobec k vám bude priťahovať ľudí ako magnet. Vezmite osemročného chlapca na futbalový zápas a zatiaľ čo on behá po ihrisku, vy sledujete tím a rozprávate sa s ostatnými rodičmi. Vaša dcéra vystupuje v Luskáčikovi a počas jej hodín a skúšok sa spriatelíte s rodičmi a príbuznými ostatných malých tanečníkov.

Ak chcete nových priateľov, deti vám ich privedú.

Dospievanie

Keď dospelí pomáhajú dieťaťu dospieť, dospievajú aj oni. Tento proces je u rodičov alebo mentorov oveľa nenápadnejší ako u detí, ale všetky tieto drobné prejavy zodpovednosti a chvíle úzkosti dovedú dospelých k zrelosti tak, ako aj ich deti.

V nádhernom starom románe Dobré ráno, slečna Doveová, učiteľka s pevnými zásadami trpí chorobou, ktorá si vyžaduje operáciu. Keď leží na nemocničnom lôžku a spomína, uvedomí si, že deti, ktoré po celé tie roky učila, a ktoré sú teraz dospelé a starajú sa o ňu, si ju obľúbili, a aj ona ich.

​​Učenie detí  cnostiam, ako to robila slečna Doveová, posilňuje tieto cnosti v nás, zatiaľ čo zodpovednosť spojená so starostlivosťou o iných – našich detí, starých rodičov, priateľov – pôsobí ako živná pôda pre väčšiu zrelosť.

Pomáhame našim deťom rásť. Deti robia to isté pre nás.

Potomkovia sú takí dobrí ako originál

Toto je pre starých rodičov. Venovali ste čas a urobili všetko pre to, aby ste zo svojich detí vychovali zásadových a čestných dospelých ľudí, a vaše úsilie sa vyplatilo. Vaši dospelí synovia a dcéry sú na vás hrdí.

A tieto deti majú teraz svoje vlastné deti.

Pre mnohých starých rodičov sa práve tu začína tá pravá zábava. Nielenže môžete čerpať zo skúseností, ktoré ste získali ako rodičia, zo svojich úspechov a neúspechov, ale stres a napätie, ktoré ste pociťovali ako mama alebo otec, miznú. Tentoraz sa môžete hrať na záhrade bez toho, aby ste sa museli starať o to, či si deti urobili domáce úlohy alebo môžete bezstarostne podávať na záhrade nealkoholické nápoje. A ak ste sa niekedy chceli cítiť ako superhrdina, teraz máte príležitosť.

„ Vnúčatá sú výhodná kúpa!“ povedal autor komédií Gene Perret. „Dám im svoje drobné a oni mi urobia radosť za milión dolárov.“

Láskyplné spomienky

Pre mnohé vnúčatá sú spomienky na starých rodičov dôležité po dlhú dobu. (Biba Kayewich)

Niektorí ľudia, ktorých dobre poznám, nemajú vlastné deti,. „Strýko Ján“ je neoficiálnym krstným otcom ôsmich detí mojej dcéry. S výnimkou novorodenca je kľúčovou postavou v ich živote. Keď ich navštívi, rozdáva im balíčky s dobrotami, celé hodiny s nimi hrá karty a ochotne vypočuje každého od šesťročného dieťaťa až po čerstvého absolventa strednej školy. Jánovi príbuzní nazývajú túto živú partiu „jeho druhou rodinou“.

Podobne ako moji známi, všetci z nás, ktorí sa venujeme deťom, máme príležitosť ovplyvniť budúcnosť a svet. Spomienky a lekcie, ktoré za sebou zanechávame, sa stanú pamiatkami na nás.

„Moji starí rodičia tancujúci na mojej svadbe boli jednými z najkrajších obrazov, ktoré som kedy videl.“ „Teta Ginny mi neustále zdôrazňovala, že tvrdá práca a nevzdávanie sa sú kľúčom k úspechu.“ „Môj otec ma naučil rybárčiť, a teraz túto zručnosť posúvam tebe.“ „Mamina priateľka Sadie Bethová vedela, ako ma spraviť šťastným, aj keď som sa cítil hrozne. Chcem ti poskytnúť to isté potešenie v podobe objatia.“

Deti, ktoré sme vychovávali a sprevádzali, nás prežijú. Ak sme s nimi zdieľali to najlepšie z nás samých, budeme žiť v nich a ich potomkoch ešte dlho po našom odchode.

Takto sa skutočne prejavuje sila lásky nad smrťou.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj