Nedeľa 22. septembra, 2024
Na snímke zľava opozičná poslankyňa NR SR Beáta Jurík (PS) a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). (Zdroj: FB / Beata Jurik / Boris Susko - minister spravodlivosti)

Parlament schválil novelu Trestného zákona reagujúcu na pripomienky EÚ. Opozícia ju považuje za nedostatočnú

Parlament v utorok schválil novelu Trestného zákona, ktorá reaguje najmä na pripomienky Európskej komisie. Legislatíva bola prerokovaná v skrátenom legislatívnom konaní. Zmeny sa dotýkajú najmä trestných činov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ.

B. Jurík považuje koaličný pozmeňujúci návrh za nedostatočný, B. Susko namieta

Opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR Beáta Jurík (PS) upozorňuje, že koaličný pozmeňujúci návrh opravuje predloženú novelu Trestného zákona len čiastočne. Predstavila preto pozmeňujúci návrh z dielne PS, ktorým chce ešte viac spresniť jednotlivé ustanovenia vo vzťahu k ochrane finančných záujmov Európskej únie. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) namietal, že definícia finančných záujmov Európskej únie (EÚ) bola konzultovaná s Európskou komisiou. Uviedli to v pléne NR SR.

„Ak toto neopravíme dobre teraz, tak, žiaľ, potom to už len budeme musieť nejakým spôsobom vysvetľovať Európskej komisii,“ skonštatovala B. Jurík. V pozmeňujúcom návrhu jej chýba taká definícia, ako určuje európska smernica. K finančným záujmom EÚ budú podľa nej v zákone k jednej veci dve definície.

Podľa ministra spravodlivosti je navrhovaná definícia finančných záujmov Európskej únie plne v súlade s príslušnou smernicou Európskeho parlamentu a Rady EÚ a nie je nekompletná. „Na základe komunikácie s Európskou komisiou sme upravili túto definíciu aj o príjmy, nielen výdavky v rámci rozpočtov EÚ,“ podotkol.

Účelom schválenej novely Trestného zákona je najmä ochrana záujmov Slovenskej republiky. Minimalizujú sa riziká, že by Slovensko mohlo prísť o akékoľvek zdroje z EÚ. Na utorkovej tlačovej konferencii to po schválení legislatívy NR SR povedal minister spravodlivosti.

Zdôraznil, že trestné sadzby sú rovnaké vo vzťahu k slovenským a aj k európskym peniazom. „Nemenia sa, aby boli inak pre účely finančných záujmov EÚ a nášho domáceho poriadku,“ povedal s tým, že o výške trestnej sankcie rozhoduje súd.

„Táto schôdza bola práve preto, lebo slovenská opozícia robí v Bruseli politiku proti Slovensku,“ tvrdil podpredseda ústavnoprávneho výboru Tibor Gašpar (Smer-SD). Opozícia podľa neho podsúva skreslené informácie a dezinformácie, na základe ktorých Európska komisia prichádza s rôznymi požiadavkami, „ktoré buď máme dávno riešené aj v našom trestnom práve, alebo sú nad rámec toho, čo sa požaduje od iných členských krajín EÚ“.

Poslanec Richard Glück (Smer-SD) na tlačovej konferencii avizoval, že na septembrovú parlamentnú schôdzu by mohli zaradiť uznesenie, ktoré bude reagovať na rozhodnutie vlády odškodniť pozostalých po advokátovi Ľubomírovi Krivočenkovi, ktorý zomrel vo februári 2021 vo väzbe. Jeho úmrtiu predchádzalo rozšírenie nákazy ochorenia COVID-19 v Ústave na výkon väzby v Bratislave.

Predseda poslaneckého klubu Smer-SD Ján Richter zas hovoril o príprave zmien v rokovacom poriadku NR SR. Hovoriť sa o tom malo aj na poslaneckom grémiu. „Som presvedčený, že do konca kalendárneho roka by sme mali prijať novelu rokovacieho poriadku,“ doplnil.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) zopakoval, že klub SaS za novelu nezahlasuje, hoci predstavuje mierne zlepšenie. Vláda podľa neho upravuje chybu, ktorú sama urobila. „Náprava je nedostatočná, nesystémová, miesto dobrého nastavenia pravidiel sa zavádzajú výnimky zo zlých pravidiel a ešte aj možno zlým spôsobom, ktorý nenaplní očakávania Európskej komisie,“ vyhlásil.

Hnutie Slovensko informovalo, že „zbabranú“ novelu Trestného zákona nepodporí. Podľa poslanca Júliusa Jakaba sa v parlamente koná festival chaosu a neschopnosti vládnej koalície.

R. Fico: Novela Trestného zákona je o posilnení ochrany finančných záujmov EÚ

Na snímke premiér Robert Fico (Smer-SD). (Zdroj: FB / Robert Fico)

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) vo videu na sociálnej sieti zdôraznil, že novela Trestného zákona, ktorú prerokúva NR SR na júlovej mimoriadnej schôdzi, je výlučne o posilnení ochrany finančných záujmov EÚ. Za potrebu novelizácie trestnej legislatívy viní opozíciu, ktorá podľa neho urobila „kus špinavej roboty na Európskej komisii, žalovala na Slovensko a chcela ho finančne poškodiť“.

R. Fico tvrdí, že opozícia nechce, aby Slovensko dostalo európske peniaze, pretože verí, že to poškodí vládu v očiach verejnosti. „Preto, aby sme zachránili peniaze pre Slovensko, navrhujeme posilniť ochranu finančných záujmov Európskej únie v Trestnom zákone,“ povedal s tým, že navrhované zmeny odzrkadľujú výsledok rokovaní s Európskou komisiou.

M. Šimečka: Koalícia musela priznať, že novelu Trestného zákona mala zle

Na snímke podpredseda parlamentu Michal Šimečka (PS). (Foto: FB / Michal Šimečka • Progresívne Slovensko)

Predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka považuje mimoriadnu schôdzu k novele Trestného zákona za potvrdenie toho, že opozícia i odborníci mali pravdu, keď upozorňovali na možné ohrozenie čerpania eurofondov prijatím decembrových úprav v zákone. Uviedol to v utorok.

„Teraz po šiestich mesiacoch musela aj vládna väčšina priznať, že to mala zle, že to bolo treba naprávať už na niekoľkýkrát a že to bolo v rozpore s európskym právom,“ skonštatoval Šimečka. Odmieta zvaľovanie viny na opozíciu či vyjadrenia o tom, že „huckala“ Európsku komisiu. Označil za kľúčové postaviť dnes hrádzu nie liberalizmu, ale amaterizmu tejto vlády.

B. Gröhling: Európska korupcia sa bude trestať prísnejšie ako slovenská

Na snímke predseda SaS Branislav Gröhling. (Zdroj: Branislav Gröhling / FB)

Predseda opozičnej strany SaS a poslanec NR SR Branislav Gröhling v reakcii na schválenie zmien v Trestnom zákone povedal, že novela Trestného zákona vytvára dva typy korupcie, trestná činnosť s prostriedkami EÚ bude na Slovensku trestaná prísnejšie. Legislatíva bola prijatá 77 hlasmi, opoziční poslanci parlamentu sa zdržali hlasovania.

„Európska korupcia sa bude trestať prísnejšie ako slovenská. Dávajú jasne najavo, že peniaze v rámci EÚ budeme chrániť, pretože oni to od nás požadujú, ale peniaze všetkých ľudí na Slovensku kľudne môžu rozkrádať a budú tam veľmi ľahké tresty,“ podotkol predseda liberálov.

Exministerka spravodlivosti a poslankyňa Mária Kolíková (SaS) odmietla naratív o dezinformáciách, na základe ktorých mala Európska komisia tlačiť na zmenu v Trestnom zákone. „Opozícia nemá absolútne žiadny priestor na to, aby ovplyvňovala rozhodnutia a kroky Európskej komisie,“ podotkla.

M. Majerský: Od samotného začiatku bola novela Trestného zákona „spackaná“

Na snímke predseda strany KDH Milan Majerský (Zdroj: FB / Milan Majerský)

Predseda KDH Milan Majerský v utorok po ukončení mimoriadnej schôdze k úpravám v Trestnom zákone reagujúcim na pripomienky Európskej komisie uviedol, že od samotného začiatku procesu bola novela Trestného zákona „spackaná“.

„Zdržali sme sa ako jednotná opozícia. Pretože celá táto novela bola ꞌspackanáꞌ,“ komentoval M. Majerský. Poukázal, že za osem mesiacov bol zákon päťkrát novelizovaný. Vyzdvihol tiež návrhy KDH, ktoré podľa neho malo pripravenú vlastnú novelu z dielne Viliama Karasa.

A. Danko: Prijatie novely Trestného zákona poukazuje na jednotu koalície

Na snímke predseda SNS Andrej Danko. (Zdroj: FB / Andrej Danko – predseda SNS)

Šéf SNS a podpredseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko ocenil utorkové prijatie novely Trestného zákona v parlamente. Vládna koalícia tak podľa neho opäť ukázala jednotu. Kritizuje opozíciu za cynizmus.

A. Danko sa poďakoval koaličným partnerom za prijatie novely a vyjadril podporu ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD) v jeho reformných krokoch. „Očakávame veľkú novelu Trestného poriadku, Trestného zákona. Myslím si, že mnohé iné oblasti je treba riešiť,“ povedal A. Danko na utorkovej tlačovej konferencii.

Opozíciu kritizoval za „udavačstvo“, keď podľa neho v Bruseli „otáča pravdu“ a teší sa z akéhokoľvek potknutia koalície. Odmietol, že by koalícia šla opravovať legislatívu, pretože sa zľakla EÚ. Únia má podľa Andreja Danka v niektorých veciach svoje kompetencie. „Neviem sa zbaviť dojmu až takého vydierania Európskej komisie v mnohých veciach, že ak nebude po našom, pripravíme vás o peniaze,“ skonštatoval A. Danko, no nechce, aby sa vyvolávalo napätie v čase, keď sa tvorí nové zloženie Európskej komisie (EK).

Poslanci schválili novelu Trestného zákona reagujúcu na pripomienky EK

Prečítajte si aj