Štvrtok 19. septembra, 2024
Pápež František sa vo fatimskej svätyni modlí za mier (Foto: Horacio Villalobos/Getty Images)
»

Pápež František potvrdil „veľmi úctivé“ vzťahy s Čínou po rozšírení represálií čínskeho režimu proti náboženským inštitúciám

Pápež František vyjadril v pondelok svoju „úctu a obdiv k čínskemu ľudu“ a zdôraznil potrebu pracovať na tom, „aby si čínski občania nemysleli, že cirkev neprijíma ich kultúru a hodnoty“. Príhovor odznel na tlačovej konferencii počas spiatočného letu z cesty do Mongolska, susediaceho s ázijskou veľmocou.

V nedeľu poslal čínskym občanom posolstvo, kde katolíkov požiadal, aby boli „dobrými občanmi“ – potom, ako v piatok 1. septembra 2023 vstúpili do platnosti nové opatrenia vyzývajúce na väčšiu „sinizáciu“ (počínšťovanie) náboženstva v Číne. Nová legislatíva tiež vyžaduje štúdium smerníc Čínskej komunistickej strany (ČKS), podporu strany a socialistického systému na náboženských miestach.

Denník New York Times informoval o malej skupine čínskych katolíkov, ktorí prekročili hranice, aby si vypočuli pápeža, ale zo strachu pred represáliami si zakryli tvár.

„Vzťahy s Čínou sú veľmi korektné (…). Osobne Číňanov veľmi obdivujem, vzťahy sú veľmi otvorené. Existuje komisia pre vymenovanie biskupov, ktorá spolupracujea už nejaký čas s čínskou vládou a Vatikánom. Ďalej je tu veľa, či skôr niekoľko katolíckych kňazov alebo katolíckych intelektuálov, často pozývaných prednášať na čínske univerzity,“ povedal pápež.

„Som presvedčený, že musíme pokročiť v náboženskom smere, aby sme si lepšie porozumeli a čínski občania si nemysleli, že cirkev neprijíma ich kultúru a hodnoty a je podriadená inej zahraničnej mocnosti. Komisia, ktorej predsedá kardinál Parolin, sa o to snaží priateľským spôsobom a dobrá práca sa odvádza aj na čínskej strane. Vzťahy sa rozvíjajú. Veľmi si vážim čínsky ľud,“ dodal.

V Číne narastajú represie voči cirkvi

Brazílska redakcia denníka The Epoch Times informovala o nových „opatreniach“, ktoré prijala ČKS minulý piatok, a exkluzívne uverejnila preklad celého textu.

Nové pravidlá – „Administratívne opatrenia pre miesta náboženskej činnosti“ – zaväzujú cirkvi a kláštory dodržiavať „základné socialistické hodnoty“.

Tretí článok  dokumentu znie:

„Miesta náboženských aktivít musia podporovať vedenie ČKS a socialistický systém, plne implementovať Si Ťin-pchingovu ideológiu socializmu s čínskymi rysmi pre novú éru, dodržiavať ústavu, zákony, pravidlá a predpisy a príslušné ustanovenia o správe náboženských záležitostí, praktizovať základné socialistické hodnoty, dodržiavať smer sinizácie čínskych náboženstiev, presadzovať princíp nezávislosti, autonómie a sebestačnosti a chrániť jednotu krajiny, národnú jednotu, náboženskú harmóniu a sociálnu stabilitu.“

Marcos Schotgues, šéfredaktor brazílskeho vydania denníka The Epoch Times, uviedol v rozbore nových opatrení, že pre stranu je „náboženstvo v Čínskej ľudovej republike len symbolické. Jedinou povolenou vierou je viera v štát – v komunistickú stranu.“

„Od vedenia ČKS sa očakáva, že bude brániť kláštory a kostoly, no zakazuje svojim členom vyznávať akúkoľvek vieru. Nevnucuje sekulárny, ale ateistický štát,“ dodal.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj