Štvrtok 19. septembra, 2024
Pápež František, 27. september 2023, Vatikán. (Foto: Filippo MONTEFORTE / AFP via Getty Images)
»

Pápež František naznačil možnosť požehnať zväzok homosexuálnych párov

V pondelok Vatikán zverejnil list z 11. júla napísaný pápežom Františkom, ktorý bol adresovaný piatim konzervatívnym kardinálom. Pápež od nich dostal zoznam piatich otázok, tzv. dubií. Pred blížiacou sa synodou v nich požiadali o potvrdenie cirkevného učenia o homosexualite.

V roku 2021 uviedla Kongregácia pre náuku viery vo vysvetľujúcej poznámke, že cirkev nemôže žehnať homosexuálne zväzky, pretože „Boh nemôže žehnať hriech.“ Preto sa Františkova odpoveď kardinálom považuje za obrat od súčasného oficiálneho stanoviska Vatikánu.

František vyjadril podporu občianskym zákonom rozširujúcim právne výhody pre zväzky osôb rovnakého pohlavia. Môžu podľa neho existovať spôsoby k požehnaniu takéhoto zväzku, avšak ako informovala agentúra AP, takéto požehnania by sa nemali zamieňať so sviatosťou manželstva uzatvorenej v kostole. 

V novom liste František zopakoval, že manželstvo je zväzok muža a ženy. Ale vo svojej odpovedi kardinálom tiež napísal, že „pastoračná láska“ si vyžaduje trpezlivosť a pochopenie. Kňazi sa nemôžu stať sudcami, „ktorí len popierajú, odmietajú a vylučujú.“ 

Poznamenal, že sú aj situácie, ktoré sú objektívne „morálne neprijateľné“ a dodal, že by sa tento problém mohol riešiť od prípadu k prípadu, „pretože život cirkvi beží kanálmi mimo noriem“.

Kardináli zverejnili svoj list dva dni pred začiatkom trojtýždňovej synody vo Vatikáne. Svoje otázky totiž preformulovali a opätovne ich predložili Františkovi so žiadosťou, aby na ne odpovedal priamo slovami áno alebo nie. Keďže tak neurobil, rozhodli sa otázky zverejniť ako upozornenie pre veriacich.  Medzi najhlasnejších kritikov pápeža Františka patrí Walter Brandmüller z Nemecka, Raymond Burke zo Spojených štátov, Robert Sarah z Guiney, Juan Sandoval z Mexika, ako aj Joseph Zen z Hongkongu.

Synoda potrvá do 29. októbra a zameriava sa na vysviacku žien, požehnávanie zväzkov osôb rovnakého pohlavia a iné súčasné témy. Ide o zhromaždenie biskupov z rozličných krajín sveta, ktorí sa schádzajú v stanovenom čase, aby udržiavali úzke spojenie s pápežom a poskytovali mu pomoc v otázkach viery, mravov, cirkevnej disciplíny a činnosti cirkvi vo svete. O zriadení synody ako permanentnej inštitúcie rozhodol pápež Pavol VI. 15. septembra 1965.

Oficiálne povolenie k požehnaniu vzťahov rovnakého pohlavia vydal aj arcibiskup berlínskej arcidiecézy Heiner Koch. Rozhodnutie odôvodnil vyjadreniami pápeža Františka a arcibiskupa Victora Fernandeza, argentínskeho preláta. Fernandez naznačil, že cirkev by požehnanie párov rovnakého pohlavia mohla schváliť, ak nespôsobí zmätok v otázkach povahy manželstva medzi mužom a ženou.

Koch vo svojom liste kňazom, diakonom a pastoračným pracovníkom diecézy uviedol, že bude tolerovať rozhodnutie farárov požehnávať zväzky osôb rovnakého pohlavia „na základe prehodnotenia homosexuality ako normálneho variantu ľudskej sexuality.“ Odvolal sa na uznesenie, ktoré schválilo požehnanie osôb rovnakého pohlavia začiatkom tohto roka.

Pápež František vymenoval Kocha za berlínskeho arcibiskupa v roku 2015, keď už bol známy svojím heterodoxným postojom k vzťahom osôb rovnakého pohlavia. V roku 2017 podporil program poskytujúci rady pedagógom vo výučbe detí o ich sexuálnych právach. Program bol zverejnený na webovej stránke arcidiecézy a zaoberal sa otázkou, kedy je normálne mať intímny vzťah. Podľa programu je povolený sex dospelých s neplnoletými, pokiaľ je dobrovoľný a v situácii neželaného tehotenstva sa pripúšťa možnosť interrupcie. Skupina nemeckých katolíkov pobúrených arcibiskupovými vyjadreniami zorganizovala petíciu, v ktorej žiadajú o odstránenie tohto obsahu z webovej stránky arcidiecézy. Koch sa tiež v minulosti vyjadril za „inú formu rodiny“ okrem sviatosti manželstva.

Prečítajte si aj