Pondelok 16. septembra, 2024
Spolkový kancelár Olaf Scholz na zasadnutí spolkového kabinetu 28. augusta 2024. Výsledky prieskumov verejnej mienky už vyzerali pre vládnu koalíciu zle (Sean Gallup/ Gettyimages)
»

„Pád Scholzovej vlády“ a porovnávanie s rokom 1933 – ako zahraničné médiá píšu o nemeckých voľbách

Krajinské voľby v Durínsku a Sasku vzbudili veľkú pozornosť zahraničnej tlače na celom svete. Mnohé v prvých reakciách médií opisovali výsledky volieb, zložitú situáciu politických strán v Nemecku a možné príčiny presvedčivého výsledku Alternatívy pre Nemecko (AfD) a nováčika Aliancie Sahry Wagenknechtovej (BSW).

Najmä v anglicky hovoriacich krajinách a v západnej Európe boli vyjadrené obavy o budúcnosť Nemecka. Okrem toho, viaceré anglické a americké príspevky poukazovali na potenciálnu hrozbu pokračujúcej podpory Ukrajiny zo strany Západu.

Poľsko: porovnanie s výhrou NSDAP v roku 1933

Hlavná televízna stanica Telewizja Polska (TVP) vo viacerých reportážach nevyjadrila žiadne obavy z možného vplyvu na Poľsko. Naopak, TVP uviedla, že výsledok volieb „znepokojuje Nemcov“.

Viackrát sa opakoval komentár líderky AfD Alice Weidelovej, že AfD dosiahla „historický výsledok“. Naproti tomu spravodajský časopis Polityka hovoril o „zemetrasení pre nemeckú politiku“ a AfD označil za „prvok exotiky NDR“. V článku sa podrobne zaoberal pozadím z poľskej perspektívy. Časopis sa odvolával na vyhlásenie predsedu Nemeckej biskupskej konferencie, biskupa Georga Bätzinga, ktorý pred voľbami vyzval kresťanov, aby nevolili Alternatívu pre Nemecko (AfD) a Zväz Sahry Wagenknechtovej (BSW). „Výzvy biskupov príliš nepomohli – čo nie je prekvapujúce, keďže väčšina z nich sú ateisti,“ poznamenáva Polityka.

Ďalej sa v článku objavilo kritické porovnanie súčasného nemeckého volebného systému s tým z roku 1933 v súvislosti s BSW ako možným vládnym partnerom CDU, pričom sa argumentovalo tým, že keďže v Nemecku sú na rozdiel od poľského Sejmu strany zastúpené v pomere k počtu odovzdaných hlasov, koalície netvoria strany, ktoré získali najviac hlasov, ale tie, ktoré si najlepšie rozumejú. „Práve to bol úspech Hitlera, ktorého NSDAP nikdy nezískala samostatnú väčšinu, ale našla koaličného partnera v podobe monarchistických nostalgikov z DNVP,“ sumarizuje Polityka. Pokračuje: „Vytvorenie väčšinovej koalície za účasti BSW by mohlo byť prvým varovným signálom.“

Taliansko: BSW a AfD ako Putinove základne

Popredné talianske médium La Repubblica rovnako označilo BSW a AfD za „Putinove základne v EÚ“ a domnieva sa: „Zárodky putinizmu rastú dokonca aj v štruktúrovaných krajinách s pevnou demokratickou tradíciou. Udalosti v Durínsku a Sasku sú toho najnovším dôkazom.“ V rovnakom duchu sa vyjadril aj konzervatívny denník La Stampa v titulku, že „krajná pravica v Nemecku je na vzostupe“, čo má predstavovať podporu Putinovi. „ Európu teraz čaká budúcnosť, v ktorej sa priateľom a služobníkom cára bude dariť uprostred trollov a dezinformácií.“

Španielsko: kolaps v Nemecku?

Španielsky denník El Mundo sa obáva „scenára skutočného politického kolapsu v krajine, ktorá bola tradične na čele európskej ekonomiky“. Xenofóbna diskusia v súvislosti s nárastom extrémistických trestných činov páchaných migrantmi predstavuje podľa denníka „vážnu hrozbu pre európsky projekt“.

Francúzsko: „Tvrdý trest pre koalíciu“

„Nástup krajnej pravice v Durínsku a Sasku ďalej oslabuje koalíciu Olafa Scholza,“ píše v titulku popredné francúzske médium Le Monde. Triezvo konštatuje, že tento „tvrdý trest pre tri koaličné strany nie je nijako prekvapujúci“. Francúzske zahraničné vysielanie Radio France Internationale, ktorého rozsiahle pôsobenie v Afrike má rozhodujúci vplyv na obraz Európy na tomto kontinente, použilo na opis volebného výsledku metaforu „zemetrasenia“, podobne ako mnohé iné zahraničné médiá, pričom poukázalo na skutočnosť, že „po prvýkrát v povojnovej histórii Nemecka vyhrala krajne pravicová strana krajinské voľby“.

Deutsche Welle: „Najlepší priatelia Ruska v Nemecku“

Iná zahraničná televízna stanica, Deutsche Welle (DW), ktorá je financovaná nemeckými daňovými poplatníkmi, je vo svojom vysielaní v anglickojazyčnom vysielaní mimoriadne ostrá voči AfD a BSW, pričom obe strany označuje za „najlepších priateľov Ruska v Nemecku“.

DW má široký dosah v Latinskej Amerike a arabskom svete, a preto pomáha vytvárať obraz Nemecka v týchto krajinách. „Obe strany majú blízke vzťahy s Ruskom a odmietajú podporovať Ukrajinu,“ vysvetľuje DW. Sahra Wagenknechtová a jej novozaložená strana BSW sú silnými kritikmi akéhokoľvek vojenského zapojenia sa do vojny. A z ruskej agresívnej vojny proti Ukrajine obviňujú USA a NATO.

Británia, USA a Austrália: v centre pozornosti na celom svete

Britský denník The Guardian tuší za výsledkom volieb zlyhanie nemeckého zjednotenia: „Úspech krajne pravicovej AfD ukazuje, že východné a západné Nemecko sa od seba stále viac vzďaľujú.“ Dvoje krajinské voľby odhalili, „ako si východní voliči presadzujú vlastnú politickú identitu“.

Verejnoprávna televízia Australian Broadcasting Corporation (ABC) v podrobnom článku na internete s prekvapením konštatovala, že „málo známa nemecká spolková krajina Durínsko sa po volebnom víťazstve krajne pravicovej nacionalistickej strany dostala do centra pozornosti celého sveta“. Je to po prvýkrát, čo sa niečo také stalo v nemeckej spolkovej krajine „od čias nacistického režimu“.

Podľa amerického denníka Wall Street Journal (WSJ) „hlavným príbehom“ nemeckých krajinských volieb „nie je ani tak vzostup krajnej pravice, ako skôr rozpad vládnej koalície Olafa Scholza“.

Podobne ako ABC, aj WSJ uzatvára: „Štátne voľby v Nemecku zriedkavo priťahujú pozornosť mimo túto najväčšiu európsku krajinu. Tentoraz však všetci robia výnimku, pretože výsledky nedeľňajších parlamentných volieb v Sasku a Durínsku naďalej burcujú kontinent, ktorý je už otrávený úpadkom tradičných strán.“

Svetová tlačová agentúra Associated Press so sídlom v New Yorku prináša rozsiahly článok o pozadí volebného výsledku, ktorý uzatvára: „Postoj Nemecka k ruskej vojne na Ukrajine je citlivou otázkou aj na Východe. Berlín je po USA druhým najväčším dodávateľom zbraní na Ukrajinu; AfD aj BSW sú proti týmto zbrojným dodávkam. Wagenknechtová tiež napadla nedávne rozhodnutie nemeckej vlády a USA začať od roku 2026 rozmiestňovať v Nemecku rakety dlhého doletu.“

Blízky východ: „Nenávistná rétorika voči prisťahovalcom“

Zdá sa, že nemecké krajinské voľby nemali v Izraeli takmer žiadnu odozvu. Krajina sa v súčasnosti zaoberá výlučne sama sebou a vojnou v Gaze. V tom istom čase, keď boli v Nemecku oznámené výsledky volieb, protestovalo v Tel Avive 200 000 Izraelčanov proti vláde Benjamina Netanjahua. Správu o Durínsku a Sasku však uverejnil denník Jerusalem Post, aspoň prostredníctvom tlačovej agentúry Reuters.

V arabskom svete je situácia iná. Reprezentatívnym príkladom je popredné médium Al Jazeera.
„Mali by sme sa obávať oživenia krajnej pravice v Európe?“. O AfD píše: „Höcke je známy svojou štvavou rétorikou proti prisťahovalcom a islamu a v posledných rokoch sa stal jedným z najradikálnejších a najvýraznejších vodcov AfD.“ Al Jazeera vysvetľuje aj pozadie volieb: „Hlasovanie v Durínsku a Sasku sa konalo len niečo vyše týždňa po smrti troch ľudí pri útoku nožom, ktorý v Nemecku vyvolal ostrú diskusiu o prisťahovalectve.“ Je príznačné, že ani Al Jazeera, ani väčšina arabských médií neuvádza národnosť útočníkov nožom v Nemecku.

O autorovi: Tom Goeller je novinár, amerikanista a politológ. Pracoval ako korešpondent vo Washingtone a Berlíne, okrem iného aj pre denník The Washington Times v americkom hlavnom meste. Od apríla 2024 píše okrem iného pre Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj