Štvrtok 19. septembra, 2024
Peter Pellegrini (Hlas-SD) ešte ako predseda Národnej rady SR. (Foto TASR - Jaroslav Novák)

P. Pellegrini už nie je poslancom ani predsedom NR SR

Zvolenému prezidentovi SR Petrovi Pellegrinimu zanikol mandát poslanca Národnej rady (NR) SR. Skončilo sa aj jeho pôsobenie na poste predsedu NR SR, výkonom právomocí v tejto funkcii poveril od nedele (7. 4.) podpredsedu NR SR Petra Žigu (Hlas-SD). Informoval o tom počas pondelkového tlačového vyhlásenia.

Pellegrini sa ospravedlnil za to, že si hneď v nedeľu neuvedomil ustanovenia Ústavy SR. Žiga bude viesť parlament až do zvolenia nového predsedu NR SR. O termíne a procese voľby nového šéfa parlamentu sa budú ešte rozprávať v koalícii.

„Dnes je ešte ťažké hovoriť, kedy bude voľba zaradená do programu a ktorej schôdze a kedy sa nakoniec nájde jednota v koalícii, aby sa voľba predsedu mohla uskutočniť,“ povedal o voľbe svojho nástupcu. Pellegrini nekonkretizoval meno nového poslanca, ktorý nastúpi po jeho odchode z parlamentu.

Pellegrini už skôr avizoval, že vo funkcii predsedu NR SR by ho mala nahradiť ministerka hospodárstva Denisa Saková alebo minister investícií Richard Raši (obaja Hlas-SD). Kolegom v parlamente zaželal, aby mali pri výkone svojho mandátu vždy na mysli najmä skutočné záujmy a potreby ľudí.

Ústava SR hovorí, že ak za prezidenta bude zvolený poslanec Národnej rady SR, člen vlády SR, sudca, prokurátor, príslušník ozbrojených síl alebo ozbrojeného zboru, predseda a podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu SR, odo dňa zvolenia prestane vykonávať svoju doterajšiu funkciu.

Pellegrini sa vzdá aj postu predsedu Hlasu-SD a členstva v strane. Predsedom strany zatiaľ ostáva. Nového šéfa si má zvoliť snem strany, ktorý bude v horizonte niekoľkých týždňov.

Druhé kolo prezidentských volieb bolo v sobotu (6. 4.). Pellegrini v nich porazil Ivana Korčoka. Funkcie prezidenta sa ujme 15. júna, keď počas inaugurácie zloží sľub.

M. Šimečka: Neviem si predstaviť podporu Sakovej či Rašiho na post predsedu NR SR

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) si nevie predstaviť podporu Denisy Sakovej či Richarda Rašiho (obaja Hlas-SD) na post predsedu Národnej rady (NR) SR. Uviedol to šéf hnutia Michal Šimečka.

„Vzhľadom na to, ako zástupca strany Hlas Peter Pellegrini viedol parlament, akým spôsobom umlčiaval opozíciu, akým spôsobom sa porušoval rokovací poriadok, tak po týchto piatich mesiacoch skúseností vedenia parlamentu si neviem predstaviť, že by sme hlasovali za kandidáta strany Hlas,“ povedal Šimečka.

Nemá podľa neho zmysel voľbu šéfa parlamentu nejakým spôsobom zdržiavať. Považuje za dôležité, aby mala NR SR normálne vedenie a poslanci mohli rokovať. Poverenie výkonu právomocí predsedu NR SR na Petra Žigu (Hlas-SD) je podľa Šimečku logickou voľbou z pohľadu koalície aj Hlasu-SD. „Je to dočasné a dúfam, že na ďalšej schôdzi sa bude voliť nový predseda,“ podotkol.

Prečítajte si aj