Štvrtok 19. septembra, 2024
Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia v Prezidentskom paláci 8. novembra 2023 v Bratislave. (FOTO TASR - Dano Veselský)

P. Pellegrini sa stretol s prezidentkou, svoju vlastnú kandidatúru nevylúčil

Budúca spolupráca Národnej rady (NR) SR a prezidentskej kancelárie, legislatívny proces a dianie v polícii. Aj týmto témam sa venovali na stredajšom stretnutí prezidentka Zuzana Čaputová a predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Okrem toho Pellegrini priblížil, že šlo o prvé oficiálne stretnutie dvoch najvyšších ústavných činiteľov od jeho zvolenia. Hovorí o signáli, že politika sa dá robiť slušne a že môžu spolupracovať na prospech krajiny a ľudí. Možný termín prezidentských volieb ešte nepovedal, zatiaľ o ňom nerozhodol.

Pellegrini zdôraznil prezidentkinu úlohu pri tvorbe a schvaľovaní legislatívy. Prediskutovali preto aj predstavu koalície o kvalite legislatívneho procesu. „Niektoré záležitosti treba riešiť prioritne a vzhľadom na koniec roka môžeme očakávať nejaké skrátené legislatívne konania,“ avizoval. Podčiarkol, že zásadné legislatívne zmeny pôjdu štandardným legislatívnym procesom a že chcú obnoviť aj sociálny dialóg. S prezidentkou hovorili aj o prioritách ministerstiev spadajúcich pod nominantov Hlasu-SD. Zhodli sa aj na potrebe dôstojného zastupovania v zahraničí.

V súvislosti s dianím v polícii Pellegrini podľa vlastných slov prezidentku uistil, že ide o personálne zmeny, ktoré prináša zmena vlády. Deklaroval, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bude robiť všetko pre to, aby bolo dianie v medziach zákona, a nebude zasahovať do vyšetrovaní. „Uvítam do budúcna, ak sa veci udejú, ako majú, a nebude sa zbytočne využívať policajná sila, ako sme toho boli svedkami v minulosti,“ uviedol Pellegrini v reakcii na otázku o medializovanom zákroku voči príslušníkovi policajnej inšpekcie pre služobné auto.

V súvislosti s rozhodnutím vlády, ktorá odmietla ďalší balík pomoci Ukrajine, uviedol, že sa predišlo ďalšiemu vyprázdneniu skladov a zníženiu obranyschopnosti krajiny. Predseda parlamentu víta, že vláda nechce zasahovať do komerčných kontraktov, pretože je to súčasť nášho priemyslu. Podporil vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že Slovensko by mohlo intenzívne Ukrajine pomôcť odmínovacími systémami. Dodal, že foriem pomoci bude Slovensko poskytovať dosť, napríklad v oblasti vojenského zdravotníctva, vybudovania nemocníc či obnovy poškodených častí krajiny.

P. Pellegrini rozhodnutie ešte neurobil

Predseda NR SR a strany Hlas-SD Peter Pellegrini nevylúčil svoju možnú kandidatúru na prezidenta SR. Rozhodnutie ešte podľa vlastných slov neurobil.

„Rozhodnutie ani u mňa, ani v strane Hlas-SD nepadlo,“ uviedol na stredajšej tlačovej konferencii. Avizoval, že keď rozhodnutie urobia, bude oficiálne informovať aj verejnosť.

Prezidenta volia občania SR v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov NR SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

Súčasnej hlave štátu Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať.

Záujem o prezidentský úrad už avizovali bývalí diplomati Ivan Korčok a Ján Kubiš. Korčok už vyzbieral potrebné podpisy. O možnej kandidatúre hovoril aj bývalý sudca Štefan Harabin.

Predseda NR SR sa stretol aj s vedúcim zastúpenia Európskej komisie na Slovensku

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) odmieta prejavy spochybňujúce členstvo SR v Európskej únii. V súvislosti s budúcoročným výročím vstupu Slovenska do Únie chce občanom vysvetľovať benefity plynúce z členstva v nej. Uviedol to po stretnutí s vedúcim zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimírom Šuchom, kde deklaroval záujem Slovenska rozvíjať dobré a vzájomne výhodné vzťahy s Európskou komisiou.

„Odmietam akékoľvek prejavy, ktoré by spochybnili naše členstvo v EÚ, tobôž, keď si budúci rok budeme pripomínať už 20. výročie nášho vstupu,“ zdôraznil Pellegrini. Skonštatoval, že 85 percent verejných financií sa realizuje práve prostredníctvom európskych štrukturálnych fondov a Plánu obnovy. „Slovensko je malá otvorená ekonomika, ktorá profituje od svojho vzniku výrazne z toho, že patrí do jednotného spoločného európskeho trhu,“ dodal.

Vedúcemu zastúpenia mal vyjadriť jasný postoj, že zahraničná politika krajiny sa meniť nebude, že SR chce byť naďalej aktívnym suverénnym členom Únie a hovoriť o jej ďalšom vývoji a rozširovaní.

Šucha postoj Pellegriniho víta. „Členstvo v EÚ prináša Slovensku výhody v mnohých oblastiach, či už ide o bezpečnosť, energetiku, hospodársky rast či sociálnu oblasť,“ povedal po stretnutí. Ovplyvňuje podľa neho tiež každodenný život Slovákov a upevňuje medzinárodné a bezpečnostné postavenie krajiny.

Prečítajte si aj