Štvrtok 19. septembra, 2024
»

P. Pellegrini ponúka koalíciu Hlas, PS, SaS a KDH za kreslo premiéra a post ministra vnútra pre Hlas

Podľa dobre informovaného zdroja portálu Aktuality Peter Pellegrini ponúkol pri rokovaní s lídrom Progresívneho Slovenska (PS) Michalom Šimečkom vytvorenie koalície Hlas, PS, SaS a KDH, ak dostane kreslo premiéra a jeho strana post ministra vnútra.

P. Pellegrini rokuje paralelne s víťazom volieb Robertom Ficom (Smer) aj s druhým v poradí M. Šimečkom (PS). Už po návšteve prezidentky médiám uviedol, že užšie vedenie Hlasu stále zvažuje a pripúšťa obidve možnosti. Prioritne budú rokovať s víťaznou stranou Smer, ale ak sa nenaplnia podmienky a vízie Hlasu, strana pristúpi k rokovaniam s druhou časťou politického spektra.

„Ešte sme sa nedohodli, máme na to teraz 13 dní, resp. pán Fico má teraz na to 13 dní. My sme úplne v pohode. A keď sa nedohodneme, tak pán predseda Fico bude musieť priniesť sem do tohto paláca to poverenie naspäť a pani prezidentka ho dá druhému v poradí a ten bude mať zase 14 dní možnosť na to, aby sa dohodol. My odcházame z tohto prezidentského paláca veľmi pokojní, vyrovnaní,“ povedal médiám líder Hlasu pred troma dňami.

PS sú naklonení spraviť ústupok, aby zamedzili vytvoreniu koalície Smeru, Hlasu a SNS. Podľa Aktualít by sa dokonca v prospech P. Pellegriniho vzdali postu premiéra, avšak ministerstvo vnútra si plánujú ponechať. Mal by to byť aj signál smerom ku KDH, pre ktorých by bol P. Pellegrini v spoločnej koalícii prijateľnejší premiér než predseda PS.

Ak by sa podarilo takúto koalíciu skutočne zložiť, bolo by to po prvýkrát v histórii Slovenska, kedy by predseda vlády nebol z najsilnejšej koaličnej strany.

Hlas-SD sa v parlamentných voľbách umiestnil na treťom mieste s takmer 15 % hlasov a je preferovaným partnerom pre víťaza volieb Smer, ale zároveň je prijateľný aj pre koalíciu s PS, KDH a SaS. Stále nie je rozhodnuté, na ktorú stranu sa líder Hlasu nakoniec prikloní.

Prečítajte si aj