Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke zvolený prezident Peter Pellegrini vkladá obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti v miestnom kultúrnom dome na Králikoch pri Banskej Bystrici 8. júna 2024. (FOTO TASR - Ján Krošlák)

P. Pellegrini: EÚ musí prijať rozhodnutia o svojom budúcom fungovaní

Európska únia (EÚ) dnes stojí na rázcestí a musí prijať závažné rozhodnutia o svojom budúcom fungovaní. V sobotu to skonštatoval zvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý svoj hlas v eurovoľbách odovzdal vo volebnej miestnosti v obci Králiky pri Banskej Bystrici. Slovákov vyzval, aby prišli k volebným urnám a verí, že účasť bude tentoraz vyššia ako v roku 2019.

„Európske voľby nie sú len voľby o Európskom parlamente, ale sú to aj voľby, ktoré sa bytostne dotýkajú Slovenskej republiky,“ uviedol P. Pellegrini. Dodal, že EÚ bude musieť prehodnotiť viacero svojich politík. „Budeme musieť hovoriť o tom, ako EÚ zastaví prepad svojho priemyslu, hospodárstva a konkurencieschopnosti, aby sa naspäť vrátila medzi top ekonomické oblasti sveta, kde, žiaľ, svoje postavenie stráca,“ skonštatoval zvolený prezident.

P. Pellegrini vyzval Slovákov, aby sa v sobotu zúčastnili na voľbách do europarlamentu. „Pretože rozhodnutia, ktoré tam aj poslanci zvolení za Slovenskú republiku budú prijímať, majú často zásadný dosah na nás všetkých,“ uviedol. Najnižšiu volebnú účasť Slovenska v rámci Únie označil za „nepekné prvenstvo“ a verí, že tentoraz príde ľudí viac.

Tohtoročnú kampaň vo voľbách do Európskeho parlamentu na Slovensku zhodnotil zvolený prezident ako viditeľnejšiu, členstvo Slovenska v EÚ označil za úspešný príbeh. „Slovensko sa posunulo v kvalite života výrazne dopredu, čo by sme bez členstva v EÚ a výrazných zdrojov, ktoré k nám plynú, nemohli dokázať,“ dodal P. Pellegrini.

Prečítajte si aj