Piatok 20. septembra, 2024
Na snímke predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) reaguje po hlasovaní poslancov, ktorí rozhodli, že o novele Trestného zákona budú rokovať v skrátenom legislatívnom konaní v Bratislave vo štvrtok 25. januára 2024. O návrhu na skrátené konanie diskutovali od 8. januára. Novela predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. (FOTO TASR - Pavel Neubauer)

P. Pellegrini: Do pozmeňujúceho návrhu k TZ sa pretaví časť pripomienok EK

Do pozmeňujúceho návrhu k novele Trestného zákona (TZ) sa pretaví aj časť pripomienok Európskej komisie (EK). Ochrana finančných záujmov EÚ nebude oslabená. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to deklaroval predseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini. Opozičný poslanec Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska (PS) považuje legislatívny návrh za neopraviteľný a nenapraviteľný.

„Pripravujú sa pozmeňujúce návrhy, ktoré vylepšia návrh zákona aj na základe pripomienok Európskej komisie, na základe pripomienok generálneho prokurátora,“ povedal P. Pellegrini. Podotkol, že opoziční poslanci účelovo naťahovali diskusiu k návrhu na skrátené legislatívne konanie, ktorá trvala takmer 13 dní. Opozícia podľa neho politicky využíva túto tému aj na organizovanie protestov.

Opozičný poslanec Tomáš Valášek z Progresívneho Slovenska (Zdroj: Tomáš Valášek / FB)

„My si myslíme, že tento zákon, tak ako bol predložený, je nenapraviteľný a neopraviteľný. Koalíciu žiadame, aby ho stiahla,“ reagoval T. Valášek. Kritizoval skrátené legislatívne konanie i skrátenie diskusie v prvom čítaní na 20 hodín. Legislatíva podľa neho pre tieto kroky narazí na Ústavnom súde.

V prípade pomoci Ukrajine sú podľa predsedu parlamentu dôležité skutky. „Slovensko je naďalej významným partnerom Ukrajiny a pomáha všade tam, kde môže. Okrem toho, že nebudeme už viac posielať z vlastných skladov slovenskej armády žiadne zbraňové systémy,“ zdôraznil P. Pellegrini s tým, že Ukrajina je suverénny štát a má právo na územnú celistvosť.

T. Valášek víta, že slovenská vláda na európskej pôde neblokuje 50-miliardovú pomoc Ukrajine. Keď sa Ukrajine podarí ustáť ruskú agresiu, je podľa neho v záujme východného Slovenska, aby profitovalo zo vzájomných vzťahov. Kritizoval spôsob, akým sa premiér Robert Fico (Smer-SD) vyjadroval o situácii v Kyjeve.

Prečítajte si aj