Štvrtok 19. septembra, 2024
Poslanec NRSR Peter Kotlár (SNS) (Foto TASR/ Jaroslav Novák)

P. Kotlár rozbieha vyšetrovanie manažmentu pandémie. P. Stachura (KDH) v tom vidí politickú vendetu

Premiér Robert Fico už v novembri minulého roka prisľúbil dať zelenú vyšetrovaniu manažmentu pandémie v rokoch 2020 a 2021. Na sneme Smeru hovoril o hrubých porušeniach ľudských práv, zmarených referendách a zatváraní úst alternatívnym médiám.

„Potvrdzujem ako predseda strany a potvrdzujem to aj ako predseda vlády, že podporím úsilie niektorých politikov novej vládnej koalície politicky zhodnotiť, čo to tu vláda v rokoch 2020 až 2021 vystrájala a pozrieť sa aj na finančnú stránku plošných, často úplne nezmyselných, nákupov zdravotníckych pomôcok a vakcín.”

Hlavným iniciátorom vyšetrovania, ktorému premiér deklaroval svoju podporu, je poslanec Národnej rady SR za SNS Peter Kotlár. Ten sa v januári stal oficiálnym splnomocnencom vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Covid-19.

„Prešetrenie manažmentu covidovej doby nie je politická objednávka, ale objednávka spoločnosti. Preto sme sa rozhodli, že zavedieme isté opatrenia, prešetríme toto obdobie, navrhneme správne postupy a poukážeme na štruktúry, ktoré by mali niesť plnú zodpovednosť za predchádzajúce vedenie počas covid-u,ˮ oznámil P. Kotlár na tlačovej konferencií 18.1.2024.

Plány a úlohy splnomocnenca pri preverovaní manažmentu

Úlohou splnomocnenca vlády je podľa P. Kotlára prešetrovať postupy a využívanie zdrojov počas pandémie, a to spoločne s odborným tímom vedcov, lekárov a právnikov. P. Kotlár ubezpečuje, že spolu s týmto tímom sa budú snažiť poskytnúť relevantné dôkazy o tom, ako fungoval proces riadenia počas pandémie a poukázať na porušovanie ľudských práv a nežiaduce účinky vakcín. Splnomocnenec tiež podotkol, že jeho snahou nie je hľadať vinníkov, ale pripraviť sa na ďalšiu možnú pandémiu a poučiť sa z predošlej situácie.

„Treba navrhnúť hlavne nové diagnostické postupy, treba prešetriť, akým spôsobom prebiehala diagnostika na Slovensku počas covid-u. Tam vznikal problém nadhodnocovať, alebo umelo vytvárať počet chorých, respektíve pozitívnych.ˮ

Doplnil, že vláda bude pravidelne prinášať verejnosti správy o výsledkoch preverovania postupov.

Odborník na zdravotníctvo z KDH reaguje

K téme preverenia manažovania pandémie Covid-19 sa pre Epoch Times Slovensko vyjadril bývalý štátny tajomník rezortu zdravotníctva Peter Stachura (KDH). 

P. Stachura vzniesol obavy nad situáciou, kedy súčasná vláda zadáva vyšetrovanie udalostí, ktoré sa udiali počas predchádzajúcej vlády. Domnieva sa, že premiér Robert Fico išiel do vlády s populistami, ktorí sa profilujú ako odporcovia protipandemických opatrení a očkovania. Situáciu tiež považuje za politické manévrovanie a zneužívanie udalostí pre vlastné politické ciele.

„Chce ich teraz politicky zneužiť na obviňovanie predošlej vlády z nezvládnutia manažmentu pandémie a prekryť vyšetrovania jeho spolustranníkov, ktorí sú obvinení, obžalovaní alebo podozriví z ekonomickej trestnej činnosti. Dokonca sa v posledných dňoch hovorí o „pandemických kajúcnikoch“, ktorí sa majú vykúpiť donášaním na predošlú vládnu garnitúru, ˮ uviedol P. Stachura.

Hovoril aj o potrebe dôkladného vyšetrovania pandémie a analýze udalostí počas covidového obdobia. Zdôraznil, že takéto vyšetrovanie by malo byť realizované skupinou ľudí s pochopením problematiky a skúsenosťami z daného obdobia. Zároveň upozornil na dôležitosť hodnotenia udalostí z pohľadu vtedajších neistôt a vedomostí.

„Hodnotiť teraz nákup vakcín, keď už vieme, že sa nimi nedá dosiahnuť zabránenie prenosu ochorenia, keď poznáme rôzne varianty vírusu, ako sa vyvíjala zaočkovanosť slovenskej populácie, keď došlo k zmierneniu priebehu ochorenia, je nezodpovedné a zavádzajúce. Nedá sa to bez toho, aby sme zohľadnili neistotu a vtedajšie vedomosti, ktoré nákupom predchádzali. Teraz sa nám môže javiť nákup toľkého počtu vakcín ako neprimeraný, hoci v tom čase to bolo inak.ˮ

Zastáva myšlienku, že by malo dôjsť k medzinárodnému prešetreniu nákupu vakcín, ich dodávok a tlaku súkromných spoločností na vlády krajín v tom období.

Podľa P. Stachuru cieľom tejto iniciatívy nie je prešetrovanie pandémie. „Z môjho pohľadu ide o politickú vendetu, ktorá má zakryť záujem vlády podryť základy právneho štátu a priniesť premlčanie a beztrestnosť viacerým čelným predstaviteľom súčasnej vládnej moci.ˮ

Prečítajte si aj