Štvrtok 19. septembra, 2024
Oxymel je nápoj z octu a medu používaný na vylúhovanie byliniek a iných liečivých zložiek (Chinh Le Duc/unsplash)

Oxymel – starodávny elixír zdravia, ktorý si môžete jednoducho vyrobiť aj doma

V dnešnej dobe ľahko dostupných farmaceutických výrobkov pre všetky možné ochorenia nie je ťažké zabehnúť do lekárne, kedykoľvek potrebujeme zmiernenie bolesti. Ale nebolo to tak vždy. Naši predkovia mali po tisícročia hlboké znalosti o liekoch, ktoré poskytuje samotná Zem. Našťastie veľká časť tejto múdrosti stále existuje a mnohí ľudia ju využívajú, aby sa vyhli syntetickým liekom a ich vedľajším účinkom.

Jedným z takýchto príkladov je prípravok s názvom oxymel, recept taký jednoduchý, že si ho môžete pripraviť vo vlastnej kuchyni. Hoci na jeho výrobu potrebujete len niekoľko základných ingrediencií, jeho liečivé účinky sú užitočné pri mnohých ochoreniach. Rôzne verzie tohto elixíru boli skúmané z hľadiska ich účinkov na obezitu, cukrovku 2. typu, inzulínovú rezistenciu, prostatitídu (zápal prostaty) a dokonca stredne ťažkú až ťažkú astmu.

Čo je oxymel?

Oxymel, známy aj pod tureckým názvom sirkencubin, je zmes octu a medu s ďalšími prísadami pridanými na ochutenie alebo na zameranie sa na konkrétne ochorenie. Jeho zdravotné účinky sa líšia v závislosti od druhu korenia alebo bylín, ktoré sa v ňom  použijú.

Stredoveké perzské farmaceutické rukopisy opisujú 1 200 druhov oxymelu. Oxymel je skvelý spôsob, ako extrahovať bezpočet bylín a liečivých rastlín a využiť ich vlastnosti.

Starovekí lekári a liečitelia z praktických skúseností vedeli, že zložky oxymelu majú silné liečivé vlastnosti, ktoré dnešní vedci dokážu vysvetliť. Napríklad med bol vynikajúci na hojenie rán, upokojenie popálenín, hojenie vredov a liečbu iných ochorení, ako napr. infekcie horných dýchacích ciest.

Zdravé ingrediencie

Štúdia o mede z viacerých kvetov, uverejnená v časopise Journal of Argentine Chemical Society, zaznamenala prítomnosť základných minerálov, ako je draslík, vápnik a horčík.

Recenzovaný prehľad existujúcich výskumov v časopise BMC Complementary Medicine and Therapies ukázal, že vitamíny a tráviace enzýmy v mede sú dostatočne silné na to, aby zmiernili žalúdočné ťažkosti, zlepšili trávenie, podporili chudnutie, znížili hladinu LDL – cholesterolu a zmiernili zápaly a alergie.

Zloženie podľa zdravotného problému

Existujú tisíce receptov na oxymel. Ako viete, ktorý je pre vás ten pravý? Najprv sa rozhodnite, aký zdravotný problém chcete riešiť. Všetky varianty majú blahodarný medovo – octový základ, ale celkový účinok bude zosilnený vďaka špecifickým bylinkám, ktoré v ňom vylúhujete. Ak si chcete celý proces ešte viac zjednodušiť a urýchliť, stačí do oxymelu nakvapkať bylinné éterické oleje.

Obezita

Inzulínová rezistencia je zdravotnou komplikáciou nielen obéznych jedincov, ale aj ľudí s metabolickým syndrómom a cukrovkou. Ako uvádza časopis Antioxidants and Redox Signaling, tento zdravotný stav je často vyvolaný oxidačným stresom. Dobrou správou je, že tomuto účinku sa môžete vyhnúť tak, že zaradíte do svojho jedálnička potraviny bohaté na antioxidanty.

Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je pripraviť si lahodný oxymel s prírodnými antioxidantmi, ako je kurkuma, zelený čaj alebo ibištek. Ďalšie z týchto bylinných zázrakov nájdete priamo vo svojej kuchyni – napríklad rozmarín a šalviu, ktoré majú silné prírodné antioxidačné vlastnosti.

Ďalšie kuchynské korenie a bylinky, ako napríklad klinčeky, oregano a škorica, majú tiež vysoký obsah fenolových zlúčenín a sú výbornými zdrojmi antioxidantov. Tieto, ako aj iné bylinky boli preskúmané a prezentované v medzinárodnom časopise Plant Foods for Human Nutrition.

Semená koriandru preukázali významný prínos pre zdravie tým, že znižujú oxidačný stres a zvyšujú hladinu antioxidantov a detoxikačných činidiel v tkanivách. Konzumácia zázvoru zase podporuje chudnutie.

Ak sa vyberiete z kuchyne do záhrady, nájdete tam okrem iného liečivé rastliny, ako je ruža, púpava, fenikel, mäta pieporná, rebríček a žihľava. Štúdia uverejnená v International Journal of Food Sciences and Nutrition pozorovala zlepšenie trávenia vďaka použitiu týchto liečivých záhradných rastlín.

Chronický zápal

Zápal sám o sebe nie je vždy zlý. Je súčasťou prirodzeného obranného mechanizmu tela. Imunitný systém u zdravých jedincov rozpoznáva a odstraňuje cudzie škodlivé látky prostredníctvom zápalu. Tým sa začína proces uzdravovania – zvnútra aj zvonku.

Príčiny zápalových ochorení sú rôzne. Zápal sa stáva problémom, keď prejde z akútneho do chronického stavu, pretrváva dlho alebo sa často vracia. S chronickým zápalom sa spájajú rôzne ochorenia, ako napríklad arterioskleróza a cukrovka.

Ale nebuďte smutní. Niektoré príznaky chronického zápalu môžete obmedziť vylúčením priemyselne spracovaných potravín zo svojho jedálnička a doplnením stravy o bežné bylinky a korenie – napríklad vo forme osviežujúceho nápoja oxymel.

Článok v Oxford Academic Journal of AOAC International odporúča na tento účel nasledovné protizápalové bylinky a koreniny: chilli papričku, škoricu, zázvor, čierne korenie, kurkumu, senovku grécku, rozmarín a cesnak. Účinnosť kurkumy, zázvoru a rozmarínu potvrdzuje aj ďalšia štúdia publikovaná v Advanced Pharmacological Sciences, ktorá poukazuje aj na borák lekársky a pupalku dvojročnú.

Astma

Štúdia uverejnená v časopise Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine ukazuje, že bylinná medicína je dobrou alternatívnou liečbou astmy a chronickej obštrukčnej choroby pľúc.

Prehľadový článok v časopise Frontiers of Immunology popisuje účinky medu a jeho prirodzenú schopnosť posilňovať imunitný systém a tiež pôsobiť proti alergickým ochoreniam vrátane anafylaxie, astmy a atopickej dermatitídy. Štúdia z roku 2019 uverejnená v časopise Journal of Medicinal Foods ukazuje, že med v kombinácii s inými rastlinnými látkami vykazuje pomerne vysokú účinnosť u pacientov s astmou.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj