Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: azerbaijan_stockers on Freepik)
»

Ovocie plné liečivých živín: Čím sú hrušky také výnimočné?

Sladké, šťavnaté a obľúbené najmä u detí: hrušky nielenže potešia chuťové poháriky, ale vďaka množstvu živín sú tiež veľmi cenné pre naše zdravie.

Ak si chcete vychutnať zdraviu prospešné účinky sladkých hrušiek, je najlepšie zbierať ich v období od konca leta do polovice jesene. Na rozdiel od jabĺk sa hrušky nedajú tak dobre skladovať. Z kulinárskeho hľadiska sú veľmi všestranné: skvele chutia ako čerstvá desiata, v koláčoch alebo so slanými pokrmami.

Toto ovocie pochádza z Ázie a má bohatú históriu. V starej Číne bola hruška považovaná za symbol večného života a tiež Babylončania a germánske kmene ju uctievali ako posvätný strom. Hruška obyčajná (Pyrus communis) patrí do čeľade ružovitých a takmer na všetkých kontinentoch sa pestujú jej rôzne odrody, ktorých existuje vyše 5 000.

Zdravotné prínosy a živiny hrušiek

Hrušky sú bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky a fytochemikálie. Vďaka týmto živinám sú hrušky mimoriadne užitočným ovocím s liečivými účinkami, ktoré pomáhajú pri rôznych ochoreniach.

Okrem vitamínu C a K obsahuje ovocie dôležité vitamíny skupiny B, ako sú B1, B2, B6 a kyselina listová. Zlúčeniny folátu – syntetická forma tohto vitamínu sa nazýva kyselina listová – sú dôležité pre rast a krvotvorbu. Nedostatok kyseliny listovej je veľmi rozšírený. Deťom, ktoré majú našťastie veľmi rady sladké, šťavnaté hrušky, toto zdravé ovocie prospieva najmä vďaka obsahu kyseliny listovej.

Ľahko stráviteľné a s vysokým obsahom elektrolytov

Hrušky obsahujú menej kyselín ako jablká, a preto sú veľmi ľahko stráviteľné. Sú preto veľmi vhodné aj pre osoby s citlivým žalúdkom, staršie osoby, chorých ľudí a dojčatá.

Hrušky majú taktiež mimoriadne vyvážený pomer minerálnych látok a stopových prvkov a vysoký obsah elektrolytov. Vysoký obsah draslíka má tiež močopudný účinok a zmierňuje problémy s obličkami a močovým mechúrom.

Hrušky s 83% vody účinne zásobujú naše telesné bunky tekutinami, aj keď nepijeme. Vďaka krátkej dobe pobytu v žalúdku sú rozpustené živiny rýchlo k dispozícii na vstrebanie v čreve. Vláknina obsiahnutá v hruškách tiež rýchlo pôsobí a pomáha čistiť črevá a odstraňovať zápchu. Už Hildegarda von Bingenová odporúčala varené hruškové pyré pri zápche a hnilobe v črevách.

Hrušky sú teda ideálnym ovocím na prečistenie organizmu a odstránenie toxínov.

Vplyv na riziko cukrovky a kontrolu hmotnosti

Hoci hrušky chutia veľmi sladko, môžu znižovať riziko cukrovky a pomáhať pri chudnutí. Toto ovocie má iba 58 kalórií na 100 gramov a má nízku glykemickú záťaž. To znamená, že má malý vplyv na hladinu cukru v krvi a uvoľňovanie inzulínu. Je to vďaka vláknine a ďalším bioaktívnym látkam, ktoré obsahuje. Hrušky navyše obsahujú predovšetkým fruktózu, ktorá hladinu cukru v krvi takmer nezvyšuje.

Ľudia s intoleranciou na fruktózu ich však práve z tohto dôvodu znášajú horšie. Ovocie navyše obsahuje v pomere k fruktóze málo glukózy, čo toleranciu ďalej zhoršuje.

Ochranné rastlinné látky v šupke

Cenné flavonoidy a sekundárne rastlinné látky, ako sú antokyány a kyselina chlorogénová, sa nachádzajú predovšetkým v šupke hrušky. Majú antioxidačný účinok a protirakovinové vlastnosti. Kvercetín, ďalší flavonoid v šupke hrušky, sa ukázal ako účinný proti vysokému krvnému tlaku, zápalom, cukrovke a cievnym ochoreniam.

Hrušky pôsobia antioxidačne aj na pokožku. Štúdia potvrdila omladzujúci účinok hrušiek na pokožku.

Tip: Krátka trvanlivosť a rýchlejšie skazenie často vedú k intenzívnemu používaniu pesticídov. Aby ste sa vyhli zdravotným rizikám, je preto lepšie používať ekologicky pestované ovocie.

Recept: Zapečené škoricové hrušky s vlašskými orechmi

Ingrediencie (2 až 4 porcie):

  • 4 hrušky
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • ½ lyžičky škorice

Príprava (približne 45 minút):

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov. Hrušky umyte, rozkrojte napoly a odstráňte jadrovník.
  2. Polky hrušiek potrite javorovým sirupom a časť nechajte v dutine. Do dutín rovnomerne rozdeľte vlašské orechy a hrušky posypte škoricou.
  3. Pečte v rúre asi 20 až 30 minút, kým hrušky nezmäknú. Podávajte teplé a ihneď si pochutnajte.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj