Sobota 5. októbra, 2024
Klaus Schwab, zakladateľ Svetového ekonomického fóra (WEF) (Ludovic Marin/ POOL/ AFP via Getty Images)
»

Svetové ekonomické fórum otvorilo Globálne centrum vládnych technológií v Berlíne

Globálne centrum vládnych technológií (GGTC) si kladie za cieľ urýchliť digitálnu transformáciu verejnej správy na celom svete.

Elektronická dokumentácia pacientov, digitálne záznamy o očkovaní, digitálne peniaze a digitalizácia verejnej správy – to všetko si vyžaduje novú technologickú infraštruktúru a aplikácie, ktoré musia byť čo najbezpečnejšie. Tieto veci sú súčasťou štvrtej priemyselnej revolúcie, ktorú zakladateľ Svetového ekonomického fóra (WEF) Klaus Schwab opisuje vo svojej rovnomennej knihe. Na podnikateľskom stretnutí v Thajsku Schwab vyzval, aby sme „prijali štvrtú priemyselnú revolúciu“, novú éru, v ktorej sa spojí „naša fyzická, digitálna a biologická identita“.

Nové Globálne centrum vládnych technológií v Berlíne má tento vývoj podporiť: „GGTC v Berlíne je súčasťou siete Centra pre štvrtú priemyselnú revolúciu a má osobitné zameranie. Tu sa po prvýkrát systematicky prepojí národný inovačný ekosystém GovTech s globálnou sieťou expertov a odborníkov z praxe,“ uvádza sa na portáli eGovernment.

30. septembra 2024, presne rok po podpísaní memoranda o zámere, bolo centrum otvorené. Ide o spoločný projekt GovTech Campus Germany a Svetového ekonomického fóra (WEF) a je prvým v dvoch ohľadoch. Je nielen prvým centrom WEF v Európskej únii, ale aj prvým, ktoré sa venuje špeciálne téme GovTech.

Viac ako 1 bilión dolárov s vládnymi technológiami do roku 2028

Ako informoval denník Epoch Times, GGTC sa s podporou mesta Berlín a nemeckej vlády zameriava na inovácie vo verejnom sektore: digitálnu transformáciu, nové technológie a „aplikáciu nových technológií v štátnej správe a verejných organizáciách“. Systematicky prepája národný GovTech inovačný ekosystém s globálnou sieťou expertov a odborníkov z praxe s cieľom inštalovať agendu GovTech na celom svete.

Podľa vyhlásenia WEF využíva „zvolávaciu silu a technologickú infraštruktúru Svetového ekonomického fóra na spoluprácu viacerých zainteresovaných strán“. Má „jedinečnú pozíciu na urýchlenie digitálnej transformácie verejnej správy a realizáciu nových hodnôt ekosystému na národnej a medzinárodnej úrovni“.

Očakáva sa, že vládne technológie sa stanú najväčším softvérovým trhom na svete a do roku 2028 dosiahnu veľkosť viac ako 1 bilión amerických dolárov (907 miliárd eur).

Funkciu generálneho riaditeľa prevezme Manuel Kilian 1. októbra 2024. Podľa platformy eGovernment so sebou prinesie založenie a vedenie technologickej spoločnosti GovMind, ktorá „skúma, analyzuje a spája GovTech riešenia pre verejný sektor na jednej platforme“.

„S Manuelom Kilianom získava GGTC jeden z najznámejších mozgov GovTech ekosystému v Nemecku s rozsiahlymi skúsenosťami,“ píše Lars Zimmermann, člen výkonnej rady GovTech Campus Germany, na LinkedIn. Využívanie nových technológií vo verejnej správe a administratíve celosvetovo rýchlo rastie. Cieľom GGTC je poskytnúť vládam a technologickej scéne z Nemecka a Berlína „globálnu platformu na ďalší spoločný rozvoj nového vývoja“. Kilian je tiež členom WEF.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj