Nedeľa 22. septembra, 2024

Osem najlepších potravín pre zdravý život

Je pre nás často ťažké vzdať sa starých, zdraviu škodlivých návykov a osvojiť si nové, napriek tomu, že by to prospelo nášmu zdraviu. Preto je nesmierne dôležitý určitý proces prechodu, aby si človek zvykol na „nový“ životný štýl a zároveň sa zbavil starých návykov. Začnite s týmito ôsmimi dôležitými zmenami pre zdravšie telo.

Voda

Zlepšenie kvality vody je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré je potrebné vziať do úvahy, keď chcete byť zdravší. Zabudnite na kontaminovanú vodu z vodovodu a balenú vodu v plastových fľašiach, ktorá narúša hormonálnu rovnováhu a vyberte si radšej pramenitú, mineralizovanú alebo filtrovanú vodu.

Koktaily (Smoothie)

Najdôležitejšie jedlo dňa nezačínajte kávou a sladkými cereáliami. Nie je to vhodný spôsob, ako prebudiť tráviaci systém a navyše to nikoho ráno nedokáže dostatočne naštartovať.

Zvoľte si radšej koktaily (smoothie), ktoré sú plné enzýmov, probiotík, vitamínov, minerálov, zdravých tukov, vlákniny a ďalších zdraviu prospešných živín. Aby ste z nich získali čo najväčší úžitok, používajte vysoko kvalitné potraviny.

Džúsy

Prestaňte nakupovať v uličke s džúsmi! Na pultoch predajní nájdete len veľmi málo džúsov, ktoré nie sú „mŕtve“ a plné pridaného cukru.

Džús si doprajte raz denne a pripravte si ho 15 minút pred jedlom, aby probiotiká a enzýmy podporili zdravšie trávenie. Zároveň pomôže telu dodať potrebnú energiu a množstvo živín obsiahnutých v 2 dcl pohári poskytne viac výživných látok, než mnohí ľudia prijmú za jeden deň.

Stévia

Niet pochýb o tom, že Severná Amerika je oblasť s najvyšším príjmom cukru. Ten je jednou z vecí, ktorým je najťažšie sa vyhnúť, keďže sa nachádza takmer vo všetkom a väčšina ľudí je na ňom v nejakej forme závislá.

Dobrý spôsob, ako sa vyhnúť veľkému množstvu cukru, je používať stéviu, čo je rastlinné sladidlo, ktoré nemá negatívne účinky ako bežný cukor, napríklad nevyživuje kvasinky Candida v tele. Môžete ju použiť do koktailov (smoothies), čajov či iných nápojov.

Soľ

Soľ bola dlho démonizovaná, no problém je ukrytý v detailoch.

Pri procese výroby bežnej kuchynskej soli sa totiž používa hliník, kyanid železa a bielidlo. Tieto toxické látky v kombinácii so skutočnosťou, že soľ bola zároveň zbavená minerálov, predstavujú nebezpečenstvo pri požití kuchynskej soli. 

Prejdite na kvalitnú, plnohodnotnú morskú soľ, aby ste sa vyhli všetkým nebezpečným procesom spracovania a mohli prijať celé spektrum výživných látok, ktoré obsahuje kvalitná morská soľ.

Organické potraviny

Mnohí ľudia už určite počuli niečo o biopotravinách alebo ich už konzumujú čo možno najčastejšie. Tí, ktorí tento krok ešte neurobili, si musia uvedomiť, že je to jeden z najdôležitejších krokov.

Keď sa stravujete organicky, vyhýbate sa tak pesticídom, geneticky upraveným potravinám, antibiotikám a hormónom a zároveň pomáhate chrániť životné prostredie. Tí, ktorí majú obmedzený rozpočet, môžu skúsiť nahliadnuť do zoznamov organizácie Environmental Working Group (EWG) Dirty Dozen and Clean 15, aby zistili, ktoré potraviny je najlepšie nakupovať v bio kvalite.

Rastlinné bielkoviny

Podľa EWG existujú čoraz jasnejšie vedecké dôkazy o tom, že nadmerná konzumácia živočíšnych mäsových výrobkov s vysokým obsahom skleníkových plynov prispieva k zvýšeniu rizika  vystavenia sa toxínom a zvyšuje riziko rôznych závažných zdravotných problémov, vrátane srdcových chorôb, niektorých druhov rakoviny, obezity a podľa niektorých štúdií aj cukrovky. 

Vzhľadom na to, že komplexné rastlinné bielkoviny obasahujú až 60% ľahko stráviteľných bielkovín, má zmysel zvýšiť príjem rastlinnej stravy.

Surové, nutrične hodnotné potraviny

Ľudia si už zvykli na tepelne upravené jedlá, a to možno až príliš. Varením sa ničia vzácne enzýmy a probiotiká a zároveň sa tým môže zvýšiť obsah rakovinotvorných látok, ako sú napríklad akrylamidy. 

Zvoľte si radšej surovú stravu a určité množstvo zakomponujte aj do každého jedla, aby nenarušené enzýmy a probiotiká pomohli stráviť tepelne upravené pokrmy. Skvelým spôsobom, ako to dosiahnuť, je dbať na to, aby ste každý deň zjedli aspoň jeden veľký zeleninový šalát.

Uverejnené na HealingTheBody.ca


Pôvodný článok

Prečítajte si aj