Nedeľa 8. septembra, 2024
Olympijská vlajka je vztýčená na námestí Trocadero pred Eiffelovou vežou počas otváracieho ceremoniálu Olympijských hier Paríž 2024 26. júla 2024 v Paríži, Francúzsko. (Foto: François-Xavier Marit-Pool/Getty Images)

Organizátori olympijských hier v Paríži sa ospravedlnili kresťanom za paródiu na Poslednú večeru

„Ak sa ľudia urazili, je nám to veľmi ľúto,“ povedal hovorca parížskej olympiády.

Organizátori parížskych olympijských hier sa 28. júla ospravedlnili kresťanským a katolíckym skupinám za paródiu obrazu Leonarda da Vinciho „Posledná večera“, ktorá bola súčasťou minulotýždňového otváracieho ceremoniálu.

Scéna z 26. júla kopírovala biblickú scénu Ježiša Krista a 12 apoštolov, ktorí sa delia o posledné jedlo pred jeho ukrižovaním, ale zahŕňal drag queens, transgenderovú osobu a nahú speváčku.

„Je zrejmé, že nikdy nebolo zámerom prejaviť neúctu k žiadnej náboženskej skupine. [Otvárací ceremoniál] sa snažil osláviť toleranciu komunity,“ povedala hovorkyňa Paríža 2024 Anne Descampsová na tlačovej konferencii 28. júla.

„Veríme, že táto ambícia bola dosiahnutá,“ dodala hovorkyňa. „Ak sa ľudia urazili, je nám to naozaj ľúto.“

Medzinárodný olympijský výbor v neskoršom vyhlásení uviedol, že „vzal na vedomie a víta objasnenie, ktoré poskytol organizačný výbor Paríž 2024 v súvislosti s otváracím ceremoniálom“.

„Organizačný výbor na každodennom tlačovom brífingu uviedol, že nikdy nemal v úmysle prejaviť neúctu voči akejkoľvek náboženskej skupine alebo viere. Zopakovali, že ich zámerom pri otváracom ceremoniáli bolo vždy oslavovať spoločenstvo a toleranciu,“ pokračoval výbor vo vyhlásení a dodalo, že zámerom nebolo nikoho uraziť a že ‚sa ospravedlňujú‘.

Umelecký riaditeľ ceremoniálu Thomas Jolly sa po skončení ceremoniálu pokúsil dištancovať od akýchkoľvek paralel s „Poslednou večerou“ a na tlačovej konferencii povedal, že jeho cieľom bolo osláviť „rozmanitosť“ a „zahrnúť všetkých“.

Ospravedlnenie bolo zverejnené po tom, ako tisíce ľudí na sociálnych sieťach vyhlásili, že budú po ceremoniáli bojkotovať olympijské hry, pričom mnohí z nich použili na vyjadrenie svojej nespokojnosti hashtag súvisiaci s bojkotom.

Katolícka cirkev vo Francúzsku medzitým vyjadrila poľutovanie nad ceremoniálom, ktorý „obsahoval scény výsmechu a zosmiešňovania kresťanstva“. Arcibiskup Charles Scicluna, najvyšší katolícky predstaviteľ na Malte uviedol, že jeho úrad sa sťažoval francúzskemu veľvyslancovi na Malte.

„Chcel by som vyjadriť svoje roztrpčenie a veľké sklamanie z urážky nás kresťanov počas otváracieho ceremoniálu… keď skupina drag artistov parodovala Ježišovu Poslednú večeru,“ napísal arcibiskup na sociálnej sieti.

Taliansky arcibiskup Vincenzo Paglia, predseda Pápežskej akadémie pre život vo Vatikáne, na sociálnej sieti napísal, že „zosmiešnenie Poslednej večere“ na olympijských hrách v Paríži „odhaľuje hlbokú otázku“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj