Štvrtok 19. septembra, 2024
Peter Daszak (vpravo) a členovia WHO, vyšetrujúci pôvod covidu-19, prichádzajú do Wuchanského inštitútu virológie 3. februára 2021. (Hector Retamal/AFP via Getty Images)

Organizácia WHO vyzýva k simulácii k príprave na ďalšiu globálnu zdravotnú krízu

Rada pre monitorovanie globálnej pripravenosti (GPMB), aby sa do konca tohto roka uskutočnila celosvetová simulácia pandémie s cieľom otestovať účinnosť nových opatrení pred tým, ako členské krajiny podpíšu pandemický dohovor v roku 2024. 194 krajín zatiaľ pokračuje v práci na návrhu tohto pandemického dohovoru, ktorý by Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) udelil väčšie právomoci. 

„Veľmi silno cítime, že nemôžeme čakať na ďalšiu mimoriadnu udalosť, aby sme zistili, ako bude fungovať pandemický dohovor a úpravy Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR); potrebujeme to vedieť hneď,“ vyhlásila 22. mája Joy Phumaphiová, spolupredsedníčka GPMB. „Preto navrhujeme, aby členské štáty spolu s ďalšími kľúčovými zainteresovanými stranami uskutočnili simulačné cvičenie na základe návrhu dohovoru a návrhu zmien IHR ešte tento rok, pred dokončením a prijatím týchto zmien.“

Medzinárodné rokovania o centralizácii reakcií na pandémiu v rámci WHO prebiehali v niekoľkých kolách počas jari tohto roku. Patrí k nim aj tzv. nultý návrh (zero draft) pandemickej dohody WHO a zmeny IHR. Súčasné kolo rokovaní o pandemickej dohode a zmenách IHR prebieha za zatvorenými dverami v Ženeve, ale vyhlásenia niektorých skupín, ako napríklad GPMB, dávajú predstavu o tóne diskusií.

Phumaphiová uviedla, že „Manifest pripravenosti“ GPMB obsahuje tri „testy“ pre zmeny a doplnenia dohovoru a IHR. Ide o to, či sú „dostatočne silné“, či „zabezpečujú spravodlivosť a súdržnosť“ a či „majú robustné mechanizmy na monitorovanie a zodpovednosť“.

Hoci „jazyk“ dohovoru a revízie IHR je často nejasný a byrokratický, analytici tvrdia, že konečným cieľom reforiem je prepožičať WHO väčšie právomoci v oblasti pandémie a dosiahnuť, aby tieto právomoci presahovali rámec mimoriadnych pandemických situácií.

David Bell, lekár a bývalý pracovník WHO špecializujúci sa na epidemiologickú politiku, povedal pre denník Epoch Times: „Ide o centralizáciu moci nad mimoriadnymi zdravotnými udalosťami. Dôjde k centralizácii moci v rámci WHO, najmä v prípade generálneho riaditeľa, a k rozšíreniu kompetencií na to, čo nazývajú One Health (Jedno zdravie).“

Rokovania prebiehajú tajne

Delegáti Spojených štátov súhlasili v apríli s čínskym návrhom, že nové koncepty IHR nebudú sprístupnené verejnosti.

V reakcii na to niekoľko neziskových organizácií a odborníkov na zdravotníctvo napísalo list americkému ministrovi zdravotníctva a sociálnych služieb Xavierovi Becerrovi a ministrovi zahraničia Anthonymu Blinkenovi, kde protestovali proti tomuto kroku.

„Snaha vytvoriť rúško tajomstva obklopujúce vecné a technické rokovania o pandemickej zmluve WHO vytvára nebezpečný precedens pre tvorbu noriem na multilaterálnej úrovni,“ napísali. „Podkopáva to aj dôveru v tento proces v čase, keď sa útoky na WHO a pandemický dohovor stupňujú.“

Bell uviedol, že súčasné dohodnuté podmienky by podľa neho nielen rozšírili rozsah mandátu WHO, ale tiež by jej dali právomoc konať už v bode, keď sa „hrozba pandémie“ ešte len pociťuje, a nie až od skutočnej hrozby pandémie.

„Už teraz zavádzajú veľmi rozsiahly mechanizmus sledovania,“ povedal Bell. „Hovoria o dvoch a pol miliardách dolárov ročne, čo je trojnásobok rozpočtu WHO, len na jeho prevádzku. A ten bude hľadať všetky hrozby, ako napríklad vírusový variant, ktorý je [súčasťou] prírody. Tým chcem povedať, že sa to [v prírode] deje neustále. Potom budú môcť v podstate povedať, že toto sú potenciálne hrozby, a preto musíme zaviesť na populáciu lockdown.“

Posledný verejne dostupný návrh pandemického dohovoru WHO obsahuje pojmy ako „One Health approach“ (Prístup jedného zdravia) a „One Health surveillance“ (Dohľad nad jedným zdravím), ale definícia týchto pojmov zatiaľ zostala nejasná. V „nultom návrhu“ sa však uvádza, že pojem One Health zahŕňa „vzájomnú prepojenosť medzi ľuďmi, zvieratami, rastlinami a ich spoločným životným prostredím, pre ktorú by sa mal posilniť a uplatňovať súdržný, integrovaný a zjednocujúci prístup s cieľom trvalo vyvážiť a optimalizovať zdravie ľudí, zvierat a ekosystémov“.

Podľa Manifestu pripravenosti GPMB musí byť WHO „poverená zodpovednosťou a právomocou, aby mohla vykonávať vedúcu rolu vo svojej ústrednej úlohe pre pripravenosť na mimoriadne zdravotné udalosti“. Ako hlavné priority manifest uvádza, „aby bol prístup k lekárskym protiopatreniam založený na potrebe; aby zdroje, informácie a údaje boli dostupné pre všetkých; aby sa priority riadili potrebami ľudí a komunít, a aby sa riešila rodová rovnosť“.

Rada pre monitorovanie globálnej pripravenosti bola založená v roku 2018 organizáciou WHO a Svetovou bankou a jej úlohou je monitorovať pripravenosť sveta reagovať na pandémie. Je „zložená z celosvetovo uznávaných lídrov a odborníkov z celého radu odvetví vrátane globálneho zdravia, veterinárnej epidemiológie, životného prostredia, ľudských práv, ekonomiky, práva, rodovej rovnosti a rozvoja“.

GPMB vo svojej prvej správe zo septembra 2019 predpovedala pandémiu respiračných ochorení, ktorá bude mať za následok milióny úmrtí a obrovské škody na svetovom hospodárstve.

„Svet je vystavený akútnemu riziku ničivých regionálnych a globálnych epidémií alebo pandémií chorôb, ktoré spôsobia nielen straty na životoch, ale rozvrátia ekonomiky a spôsobia sociálny chaos,“ uvádza sa v správe z roku 2019. Neskôr v tom istom roku, v decembri 2019, miestny vedec v čínskom meste Wuhan identifikoval záhadné ochorenie podobné zápalu pľúc. O štyri mesiace neskôr, v marci 2020, WHO vyhlásila pandémiu ochorenia teraz známeho ako covid-19.

Phumaphiová, bývalá ministerka zdravotníctva Botswany, bola dočasnou spolupredsedníčkou Clinton Health Access Initiative predtým, ako sa v septembri 2022 stala spolupredsedníčkou GPMB. Pri oznámení nového vedenia GPMB uviedla: „Keďže prebiehajú rokovania o vytvorení nových štruktúr pre globálne riadenie mimoriadnych zdravotných udalostí vrátane Pandemického dohovoru a novozriadeného Fondu finančného sprostredkovania, GPMB zdôrazňuje potrebu robustného nezávislého monitorovacieho mechanizmu, ktorý by si posvietil na kľúčové nedostatky v pripravenosti v rámci globálnej zdravotníckej architektúry.“


Na správe sa podieľal Jan Jekielek.


Preklad a redakčné skrátenie pôvodnej správy: Juraj Skovajsa a LS.

Prečítajte si aj