Streda 16. októbra, 2024
Príslušníci bezpečnostnej služby zadržiavajú muža, ktorý narušuje tlačovú konferenciu maďarského premiéra Viktora Orbána pred plenárnym zasadnutím Európskeho parlamentu v Štrasburgu na východe Francúzska 8. októbra 2024. (Foto: FREDERICK FLORIN/AFP via Getty Images)
»

Orbánova tlačová konferencia v Štrasburgu sa začala škandalóznou scénou

Maďarský premiér Viktor Orbán mal v utorok (8. 10.) popoludní takmer dvojhodinovú tlačovú konferenciu v budove Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Počas brífingu Orbán novinárom predstavil program maďarského predsedníctva v Rade EÚ, a to len deň predtým, ako mal o prioritách svojej krajiny hovoriť aj v parlamente.

Ešte pred uplynutím prvých piatich minút sa v rokovacej sále strhol rozruch (4:30), keď jeden z maďarských opozičných politikov začal kričať. „Za koľko ste zradili svoju krajinu, pán premiér?“ kričal. Muža zvalili bezpečnostné zložky na zem a vyviedli ho zo sály. Kričal tiež, že Orbán zapredal svoju krajinu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a čínskemu vodcovi Si Ťin-pchingovi.

Orbán reagoval pokojne a poznamenal, že maďarský premiér by mal byť na takéto poznámky zvyknutý. Povedal, že „maďarčina je priamy jazyk. Takže keď maďarský politik povie, že niekto je darebák, hovorí tým, že s ním nesúhlasí“. Vášnivé vyhlásenia sú vraj súčasťou maďarskej politickej kultúry.

Ako sa cítite v EÚ, pán Orbán? Izolovaný?

Počas tlačovej konferencie dostal Orbán aj otázku, či sa cíti v EÚ izolovaný kvôli svojej politike.

Byť izolovaný v EÚ nie je možné, povedal Orbán. „To je možné len v ľavicových snoch,“ povedal. „Myslím si, že náš postoj k EÚ je priateľský. […] Európa nie je v Bruseli alebo Štrasburgu, ale v Ríme, Viedni, Budapešti. Nemci, Rakúšania, Maďari. Musíme ich všetkých zastupovať,“ povedal Orbán.

Orbánovi boli položené aj kritické otázky týkajúce sa údajného obohacovania sa jeho rodiny. Keď sa ho pýtali na pôžičku poskytnutú španielskej strane VOX maďarskou bankou, v ktorej má podiel Orbánov priateľ, vysvetlil, že išlo o legitímne obchodné rozhodnutie nezávislej finančnej inštitúcie.

Orbána sa opýtlai aj na zisk jeho otca ako subdodávateľa pri výstavbe železničnej trate Belehrad – Budapešť. Povedal, že hoci železnica bola štátnym projektom, zodpovedná spoločnosť sa nezávisle rozhodovala, ktorých subdodávateľov poverí.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj