Utorok 8. októbra, 2024
Maďarský premiér Viktor Orbán začal svoju "mierovú misiu" v júli. (foto: Attila Kisbenedek / AFP / Getty Images)

Orbánov uniknutý list odhaľuje detaily rozhovorov so Zelenským a Putinom

Orbán, ktorý si obe bojujúce strany osobne vypočul, varoval Európsku úniu (EÚ) prostredníctvom listu adresovaného hlavám štátov a vlád. V uniknutom liste sa uvádza, že nasledujúce dva mesiace môžu byť kritické.

Maďarský premiér na základe informácií z prvej ruky varuje pred nadchádzajúcimi udalosťami na Ukrajine. V nasledujúcich dvoch mesiacoch by podľa Viktora Orbána mohlo na ukrajinských frontoch dôjsť k ešte väčšiemu počtu obetí ako doteraz. Aby sa tomu zabránilo, musí EÚ predložiť vlastný plán na riešenie konfliktu. V uniknutom liste predsedovi Rady EÚ Charlesovi Michelovi zdôraznil, že USA, pohltené volebnou kampaňou, nie sú v súčasnosti schopné kontrolovať situáciu.

Orbán sa k tejto otázke vyjadril aj začiatkom tohto týždňa v rozhovore pre Bild a ďalšie médiá patriace pod Axel Springer v Budapešti.

„Mal som možnosť hovoriť s ukrajinským aj ruským prezidentom. A verte mi, že nasledujúce dva alebo tri mesiace budú oveľa brutálnejšie, ako si myslíme,“ povedal Orbán. Preto „teraz je ten správny čas“ prejsť „od politiky vojny k politike mieru“.

Orbán odštartoval maďarské predsedníctvo v Rade EÚ návštevami Kyjeva, Moskvy a Pekingu počas uplynulých desiatich dní. V súčasnosti sa nachádza vo Washingtone na samite NATO. Tam chce prostredníctvom priamych komunikačných kanálov opäť zistiť postoje jednotlivých strán – čo považujú za nevyhnutné pre začatie mierového procesu. Šéf maďarskej delegácie nevylúčil možnosť stretnutia nielen s prezidentom USA Joeom Bidenom, ale aj s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Orbán svoje cesty vopred s EÚ neprediskutoval, za čo si vyslúžil ostrú kritiku. O svojich skúsenostiach však členov EÚ informoval, ako bolo dohodnuté.

Čo sa píše v liste?

Orbán po návšteve Kyjeva a Moskvy poslal z Azerbajdžanu neverejný list predsedovi Rady EÚ Michelovi, prezidentom a predsedom vlád členských štátov EÚ.

List, ktorý sumarizuje skúsenosti z rokovaní s Volodymyrom Zelenským a Vladimirom Putinom, sa dostal do rúk Rádia Slobodná Európa / Rádia Sloboda od predstaviteľa EÚ, ktorý si neželal byť menovaný. Pravosť listu potvrdili ďalší dvaja úradníci EÚ.

Orbán vo svojom liste vysvetľuje už známy ukrajinský postoj. Zároveň hovorí o svojich rozhovoroch s Putinom. Maďarský premiér tiež jasne uviedol, že na Ukrajinu a do Ruska necestoval v mene Európskej únie. Nešlo ani o mierové rokovania.

Jeho cieľom bolo získať informácie o postojoch bojujúcich strán z prvej ruky. Tieto informácie chcel odovzdať vedúcim predstaviteľom EÚ a NATO.

V liste sa uvádza, že ruské orgány sú presvedčené, že „čas nie je na strane Ukrajiny, ale na strane ruských ozbrojených síl“.

„Ruský prezident je prekvapený, že ukrajinský prezident odmietol dočasné prímerie,“ píše Orbán. Je prekvapený, pretože počet zabitých vojakov na ukrajinskej strane odhaduje na 40 000 až 50 000.

Obe strany v podstate odmietli prímerie s odôvodnením, že druhá strana využije čas na lepšie rozmiestnenie a vybavenie svojich vojsk. Avšak Orbán uvádza, že Putin možnosť prímeria úplne neodmietol. Je pripravený o ňom uvažovať, ak nebude spojené s presunmi vojsk na Ukrajine.

Orbán: Obe strany sú pripravené na mierové rokovania

Kyjev aj Moskva sú pripravené na mierové rokovania, povedal Orbán. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že Zelenskyj po mierovom samite vo Švajčiarsku hovoril o potrebe pozvať na ďalšie stretnutie aj ruské vedenie.

Putin sa vraj vyhol odpovedi na otázku, čo si myslí o Zelenského mierovom pláne a o samotnom stretnutí vo Švajčiarsku. Putin sa zároveň opakovane odvolával na Istanbulskú bezpečnostnú dohodu. Tú stále považuje za dôležitý štartovací bod. Najmä jej bod 5, ktorý sa týka medzinárodných záruk a vojenskej podpory neutrálnej Ukrajiny v prípade útoku.

Podľa Putina bol “mierový dokument” vypracovaný v Istanbule v marci 2022 a podpísaný hlavným vyjednávačom v Kyjeve. Putin tvrdí, že jeho názov je „Zmluva o trvalej neutralite a bezpečnostných zárukách Ukrajiny“. V návrhu sa má uvádzať, že Ukrajina musí zakotviť svoju „trvalú neutralitu“ vo svojej ústave. Ako garanti sú uvedené nielen Rusko, ale aj USA, Čína, Veľká Británia a Francúzsko.

Podľa Orbánovho listu sa počas rokovaní v Moskve vyzdvihoval aj ďalší dokument – čínsko-brazílsky mierový plán. Orbán spomenul len to, že touto myšlienkou sa zaoberala ruská strana.

Orbán vysvetlil, že obe strany konfliktu sú pripravené viesť rozhovor, ak sa stretnú. Svoju skúsenosť zhrnul slovami: „Ak sa nám tento priebeh [vojny] nepodarí obmedziť alebo zastaviť, potom budeme v nasledujúcich dvoch mesiacoch na frontových líniách svedkami dramatickejších strát a vojenských incidentov ako kedykoľvek predtým.“ Orbán sa taktiež domnieva, že ruský útok na členské štáty NATO neprichádza do úvahy.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj