Piatok 5. júla, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) si podáva ruku s maďarským premiérom Viktorom Orbánom počas ich stretnutia v Kyjeve 2. júla 2024 uprostred ruskej invázie na Ukrajinu. (Foto: GENYA SAVILOV/AFP via Getty Images)

Orbán sa stretol so Zelenským: pozadie nečakanej návštevy v Kyjeve

Viktor Orbán pricestoval do Kyjeva hneď na začiatku maďarského predsedníctva v Rade EÚ. Išlo o jeho prvú návštevu Ukrajiny od začiatku vojny. Vyslovil sa tam za prímerie. Otázka mieru je v centre pozornosti maďarského predsedníctva.

V predvečer stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským maďarský premiér Viktor Orbán zdôraznil, že najväčším problémom Európy je dnes vojna medzi Ukrajinou a Ruskom. 

Podľa Orbána bolo hlavnou témou návštevy v Kyjeve dočasné prímerie.

„Pravidlá medzinárodnej diplomacie sú pomalé a komplikované. Požiadal som prezidenta, aby zvážil, či by nebolo možné zmeniť poradie a zaviesť rýchle prímerie s cieľom urýchliť mierové rokovania,“ povedal Orbán po rokovaniach.

Orbánova nečakaná návšteva Kyjeva v utorok 2. júla nebola oficiálne oznámená. Existujú však náznaky, že prebiehali vážne prípravy.

Šéf štábu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na svojom kanáli Telegram napísal, že „pre túto návštevu sa urobilo veľa“, pretože „je dôležité hovoriť o budúcnosti Európy, bezpečnosti, medzinárodnom práve a mierovej formule“.

V minulosti Orbán odkladal spoločnú pomoc EÚ pre Ukrajinu s odôvodnením, že by sa mala organizovať skôr bilaterálne medzi jednotlivými štátmi. Orbán sa zároveň opakovane pokúšal zablokovať sankcie voči Moskve.

Ďalším sporným bodom medzi oboma predstaviteľmi sú práva maďarskej menšiny na Ukrajine. Tieto problémy by však podľa Orbána nemali brániť mierovému úsiliu maďarského predsedníctva v Rade EÚ.

Úloha Európy na ceste k mierovému riešeniu

Maďarsko prevzalo 1. júla predsedníctvo Rady EÚ na šesť mesiacov. Jeho hlavným cieľom je podniknúť kroky na ceste k mierovému riešeniu, vyhlásil Orbán v rozhovore pred svojou cestou. Vzťahy medzi Kyjevom a Budapešťou sa považujú za napäté.

Maďarský premiér zdôraznil, že vojna, ktorou Ukrajinci v súčasnosti trpia, vážne ovplyvňuje európsku bezpečnosť. Orbán privítal iniciatívy ukrajinského prezidenta „v prospech mieru“. Podľa Orbána je potrebné dosiahnuť prímerie, keďže tieto diplomatické procesy si vyžadujú čas. Takto by sa mohlo predísť zbytočnému krviprelievaniu.

Orbán tiež oznámil, že pre predsedov vlád EÚ pripraví správu o rokovaniach v Kyjeve. Na základe tejto správy by sa mohli prijať potrebné európske rozhodnutia.

Zelenskyj pochválil Orbána za to, že na Ukrajinu odcestoval v druhý deň maďarského predsedníctva v Rade EÚ. Poďakoval Maďarom za ich humanitárnu pomoc a vyjadril presvedčenie, že maďarské predsedníctvo EÚ bude úspešné.

Verejne sa k jeho návrhu na prímerie nevyjadril.

Venoval sa otázke členstva Ukrajiny v EÚ. Ukrajinský prezident v tejto súvislosti uviedol, že strany prikladajú veľký význam spolupráci, keďže je jasné, že „pôjde o dlhý proces“.

Okrem toho sa dopredu posunulo urovnanie maďarsko-ukrajinských vzťahov, čo podľa Zelenského znamená začiatok novej cesty medzi oboma krajinami.

Orbánovo dobré spojenie s Moskvou ako výhoda?

Maďarský predseda vlády je v EÚ často kritizovaný za dobré diplomatické vzťahy s Moskvou.

Podľa niektorých expertov by sa to však mohlo ukázať ako výhoda pre maďarské predsedníctvo v Rade EÚ. Prinajmenšom ak využije svoje kontakty na sprostredkovanie diplomatických rokovaní medzi stranami.

Pre maďarský analytický portál Economx sa k tomu vyjadril Anton Bendarzsevszkij, expert na bezpečnostnú politiku v postsovietskom regióne.

Podľa Bendarzsevszkého cesta k mieru vedie len cez ukrajinskú a ruskú stranu. „Orbán ponúkne aj sprostredkovanie medzi Moskvou a Kyjevom v nádeji, že sa nájde kompromisné riešenie, ktoré vydláždi cestu k prímeriu, ak nie k mieru,“ povedal expert.

K dosiahnutiu mieru vedie ešte dlhá cesta, ale úloha sprostredkovateľa sa zdá byť reálna.

Orbán: „Nazývať veci pravými menami“

Maďarsko ako predsedajúca krajina Rady EÚ chce byť prítomné „na všetkých miestach, ktoré sú pre Európu dôležité“, a riešiť všetky situácie. „Pre hlavy európskych štátov a vlád pripravím správy o každej situácii, o ktorých potom môže rokovať Európska rada a hlavy európskych štátov a vlád,“ vysvetlil Orbán pred cestou do Kyjeva.

Skôr či neskôr budú Američania a Rusi navzájom rokovať, povedal Orbán. „Aké miesto bude mať Európa v tejto dohode? Budeme jej súčasťou? Kto bude zastupovať naše záujmy? Aké presne sú naše záujmy? To sú najdôležitejšie otázky pre blízku budúcnosť,“ zdôraznil.

Orbán je tiež presvedčený, že Donald Trump v prípade svojho znovuzvolenia dosiahne prímerie do 24 hodín. Európa by potom musela mať pripravené vlastné odpovede na otázky o podobe mieru.

Pokiaľ ide o diplomatické rokovania, Orbán zdôraznil, že maďarská špecialita spočíva práve v tom, že „nazýva veci pravými menami“.

„Celá Európa by bola stratená, keby sa problémy zametali pod koberec namiesto toho, aby sa riešili čestne“. Maďarské predsedníctvo Rady chce najzložitejšie otázky riešiť veľmi otvorene bez toho, aby sa snažilo ovplyvňovať rozhodujúce orgány. Rozhovory sa teraz začali cestou na Ukrajinu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj