Pondelok 16. septembra, 2024
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom v jeho sídle v Mar-a-Lago na Floride, 11. júla 2024. (Foto: X / Viktor Orbán)

Orbán navštívil Trumpa. Spolieha sa na neho ohľadom ukončenia vojny na Ukrajine

Maďarský premiér Viktor Orbán sa po washingtonskom summite NATO stretol s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Má ísť o ďalšiu zastávku na jeho „mierovej misii“ za účelom ukončenia vojnového konfliktu na Ukrajine. Orbán najprv navštívil Ukrajinu, následne Rusko a Čínu, aby rokoval s vodcami týchto krajín o možnosti ukončenia vojny.

„Preberali sme cesty, ako dosiahnuť mier. Dobrá správa dňa: on to vyrieši!“, napísal maďarský štátnik na platforme X s odkazom na Trumpa.

Exprezident USA na platforme Truth na stretnutie s Orbánom reagoval: „Ďakujem, Viktor. Musí nastať MIER, a to rýchlo. Príliš mnoho ľudí zomrelo vo vojne, ktorá nemala nikdy začať!“

Balázs Orbán, politický poradca Viktora Orbána, uviedol pre americký kanál CBS, že úlohou Maďarska je iba zhromažďovať pri svojej mierovej misii informácie. Ako malý štát nie sú schopní mier vyjednať sami, avšak zastávajú dôležitú úlohu, ktorú nikto iný nechce.

„Až dosiaľ nebol nikto dosť odvážny, aby na seba vzal úlohu sprostredkovateľa. Našou úlohou je zhromažďovať informácie od všetkých strán, a to je cieľom všetkých návštev maďarského premiéra. Potrebujeme mier a v Spojených štátoch je priateľ, ďalší mierotvorca, zvaný Donald Trump,“ napísal na X Balázs Orbán.

Trump je podľa neho schopný mierový vyjednávač, ktorý diplomaticky uspel na Blízkom východe s Abrahámovou dohodou a dokázal by teda zastaviť aj vojnu na Ukrajine. Stratégia súčasnej americkej vlády je podľa neho nesprávna, pretože presadzuje pokračovanie vojny „a nikam nás nevedie“.

Orbánovú cestu do Moskvy odsúdil rad najvyšších predstaviteľov EÚ aj lokálnych politikov podporujúcich Ukrajinu. Niektorí ho obviňujú z toho, že Maďarsko zneužíva post predsedajúcej krajiny Rady Európskej únie na vlastné zviditeľnenie a posilnenie vlastných záujmov.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na samite NATO vo Washingtone poznamenal, že prijatie Ukrajiny do NATO by oslabilo jednotu Aliancie, informovala agentúra Reuters. Szijjártó mal tiež vyhlásiť, že Maďarsko, ktoré s komunistickým režimom v Číne udržiava vrelé vzťahy, nepodporí snahy učiniť z Aliancie „protičínsky blok“.

NATO označilo na samite Čínu za „kľúčového podporovateľa“ ruského vojenského ťaženia na Ukrajine a uviedlo, že čínska vláda predstavuje bezpečnostnú výzvu.

Prečítajte si aj