Sobota 5. októbra, 2024
Maďarský premiér Viktor Orbán máva po svojom prejave sympatizantom a členom maďarskej strany FIDESZ a KDNP (Kresťanskodemokratická strana) v Budapešti 1. júna 2024 týždeň pred voľbami do EÚ. (Foto: GERGELY BESENYEI/AFP via Getty Images)
»

Orbán na mierovom pochode:  „Fico je tvrdý chlap, ktorý sa nedá zlikvidovať.“

Ulice pozdĺž Dunaja v Budapešti boli cez víkend plné ľudí. Hlavným rečníkom na mierovom pochode, ktorý sa tam konal, bol Viktor Orbán. Predseda vlády predniesol plamenný prejav proti vojne.

V sobotu 1. júna sa v maďarskom hlavnom meste Budapešť konal každoročný mierový pochod. Tlač tento pochod označila za „najväčšiu mierovú demonštráciu v Európe“. Podľa vlády sa na proteste zúčastnili státisíce ľudí. Opozičný politik Péter Magyar nazval sobotňajší pochod „najhorším podujatím svojho druhu“.

Okrem nespočetného množstva maďarských štátnych vlajok boli vystavené aj vlajky iných národov. Dav držal vo vzduchu nemecké a švédske, ako aj lotyšské, litovské a estónske vlajky.

Prítomný bol aj Viktor Orbán. Maďarský premiér predniesol plamenný prejav na podporu mieru. Naliehavo varoval pred vojnou v Európe.

Orbán povedal, že zrieknutie sa mieru by znamenalo „zomrieť za Ukrajinu“. Za Ukrajinu však podľa neho nebude preliata žiadna maďarská krv. „Nepôjdeme do vojny a nebudeme umierať za iných v cudzej krajine,“ povedal premiér vo svojom prejave k účastníkom mierového pochodu na Margaretinom ostrove v Budapešti.

Ďalej povedal, že „provojnový vlak už nemá brzdy“ a že „rušňovodič sa zbláznil“. „V európskych voľbách tento vlak zastavíme,“ zdôraznil Orbán.

Pochod už po desiaty raz zorganizovalo provládne Fórum občianskej jednoty (CÖF) pod heslom „Maďarsko by malo zostať ostrovom mieru“.

Orbán: „Európa nemôže prežiť ďalšiu vojnu“

Orbán vo svojom prejave zdôraznil, že otcovia zakladatelia Európskej únie mali úplnú pravdu, keď tvrdili, že Európa nemôže prežiť ďalšiu vojnu. Ak by však v nadchádzajúcich európskych voľbách zvíťazili ľavicové politické sily, bolo by podľa neho len otázkou času, kedy v Európe vypukne vojna. Pretože podľa Orbána „tí, ktorí sú za vojnu, stratili rozum“.

Pokračoval: „Sú opojení, chcú poraziť Rusko, ako sa o to pokúšali v prvej a druhej svetovej vojne, a dokonca sú pripravení obsadiť celý východ.“

Tých, ktorí sú za vojnu, „nezaujíma budúcnosť vašich detí, nedajú sa presvedčiť, a preto ich nesmieme presvedčiť, ale poraziť,“ uzavrel.

V súvislosti s prebiehajúcimi politickými bojmi v Európe Orbán dodal, že Robert Fico bol zastrelený, „pretože je za mier“. Slovenský premiér sa vráti a Slovensko bude bojovať za mier spolu s Maďarskom, zdôraznil šéf vlády. „Fico je tvrdý chlap, ktorý sa nedá odstrániť.“

Voľby do EÚ: treba zabrániť „revolučnému scenáru“

Kľúčom k úspechu a mieru v Európe sú podľa Orbána nadchádzajúce parlamentné voľby do EÚ. Aby sme vytvorili mier, „musíme vyhrať európske voľby“, aby bruselskí byrokrati „zo strachu“ pred nimi otvorili mestské brány a „urýchlene opustili svoje kancelárie“, hlásal Orbán.

Orbán sa domnieva, že Brusel koná pod vplyvom ľudí, ako je americký miliardár George Soros. Podľa neho za svetovými vojnami stojí plán, ktorý minister nazýva „Sorosov plán“. A tomu sa podľa Orbána nesmie podľahnúť. „Je to starý plán a my ho dobre poznáme,“ povedal. Aj plán vojny na Ukrajine je koncept, ktorý bol vypracovaný v záujme veľmocí.

„George Soros napísal svoj vlastný scenár zvrhnutia pred tridsiatimi rokmi,“ povedal Orbán. Podľa tohto scenára malo byť Rusko porazené západnými technológiami a využitím východoeurópskej pracovnej sily, pričom stratené ľudské životy by mohli nahradiť migranti, teoretizoval Orbán.

Voľby do Európskeho parlamentu sú podľa premiéra o historickej otázke, či sa dá tomuto plánu zabrániť, alebo nie: „Buď vyhráme my, alebo oni. Neexistuje žiadna tretia cesta, iba tretia svetová vojna.“

Reakcie opozície

Péter Magyar, predstaviteľ maďarského opozičného tábora, vystúpil na tlačovej konferencii po skončení mierovej demonštrácie. Zdôraznil, že sobotňajší „mierový pochod“ bol „najhoršie navštíveným podujatím svojho druhu“. Podľa portálu Index.hu Magyar povedal, že tí, ktorí hlasovali za Orbána, „sú za vojnové štvanie, rozdeľovanie, propagandu a korupciu“.

Ľavicový politik svoje tvrdenie okrem iného založil na Orbánovom plánovanom vojenskom nasadení v Čade a vojensko-priemyselných zariadeniach budovaných v Maďarsku. Magyar kritizoval aj vládne bilbordy, ktoré podľa neho majú „zaplavovať“ verejný priestor v Maďarsku a vzbudzovať v ľuďoch strach z vojny.

Gergely Karácsony, ľavicový primátor Budapešti, kritizoval účastníkov mierového pochodu, ktorí „úplne pošliapali“ trávu na námestí a poškodili zeleň.

Opozičné hlasy si z mierového podujatia uťahovali. Jeden z influencerov zverejnil na Instagrame krátke video, ktoré ľavicovo-liberálne médiá po skončení podujatia označili za „paródiu mierového pochodu“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj