Streda 3. júla, 2024
(L-R) Andrej Babiš, predseda českej strany ANO a bývalý český premiér, predseda rakúskej Strany slobodných (FPOe) Herbert Kickl a maďarský premiér Viktor Orbán pózujú po podpise "Vlasteneckého manifestu pre európsku budúcnosť" počas spoločnej tlačovej konferencie vo Viedni 30. júna 2024. (Foto: TOBIAS STEINMAURER/APA/AFP via Getty Images)
»

Orbán, Babiš a Kickl vytvorili novú europarlamentnú skupinu Patrioti pre Európu

Maďarská strana Fidesz šéfa vlády Viktora Orbána, rakúska FPÖ a strana ANO bývalého českého premiéra Andreja Babiša chcú vytvoriť novú politickú skupinu v Európskom parlamente. Oznámili to Orbán, Babiš a líder FPÖ Herbert Kickl na spoločnom stretnutí vo Viedni v nedeľu 30. júna.

Pri predstavovaní plánov uviedli, že chcú vytvoriť „novú politickú alianciu“ „zloženú z vlasteneckých síl“. Kickl povedal, že ide o „historický deň“, ktorým sa vstupuje do „novej éry európskej politiky“.

Nemecká AfD ponecháva otvorenú svoju účasť v novej parlamentnej skupine. Táto konštelácia ponúka AfD „nové možnosti spolupráce s ostatnými stranami“, uviedol v nedeľu počas spolkovej straníckej konferencie v Essene hovorca líderky strany Alice Weidelovej pre tlačovú agentúru AFP.

AfD hľadá partnerov

Európske stranícke prostredie v pravicovom spektre je „v pohybe“, a preto je pre AfD „na trhu“ niekoľko možností, pokračovala hovorkyňa. V súčasnosti sa AfD ešte nerozhodla, či chce v budúcnosti vstúpiť do parlamentnej skupiny v Európskom parlamente.

V minulom volebnom období bola AfD súčasťou pravicovej skupiny ID (Identita a demokracia) v Európskom parlamente, ktorej súčasťou je aj rakúske FPÖ. Krátko pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu však z nej bola vylúčená. ID to zdôvodnila predovšetkým nespokojnosťou s potenciálne nevhodnými výrokmi hlavného kandidáta AfD pre európske voľby Maximiliana Kraha.

V rozhovore v polovici júna Weidelová uviedla, že jej strana sa bude snažiť nájsť nových aliančných partnerov v Európskom parlamente, ak zostane vylúčená z parlamentnej skupiny ID.

V tomto úsilí je „celkom presvedčená“. Líderka AfD oznámila, že jej strana bude hľadať nových partnerov na európskej úrovni – zdôraznila najmä dobré vzťahy s rakúskou FPÖ.

„Patrioti pre Európu“ sú otvorení ďalším stranám

Nová parlamentná skupina nesie názov „Patrioti pre Európu“. Na tlačovej konferencii vo Viedni Orbán, Kickl a Babiš vyzvali ostatné európske strany, aby sa k nim pridali.

Tieto tri strany spolu spĺňajú požiadavku najmenej 23 mandátov. Napriek tomu nová aliancia potrebuje podporu strán z ďalších štyroch krajín, aby bola uznaná ako politická skupina v Európskom parlamente. V európskych voľbách začiatkom júna dosiahli pravicové strany v mnohých krajinách výrazné zisky.

„Preberáme zodpovednosť za spustenie tejto novej platformy a novej politickej skupiny,“ povedal Orbán novinárom. Orbánova strana Fidesz zostala vo voľbách najsilnejšou silou v Maďarsku napriek tomu, že stratila značný počet hlasov. Jeho strana je v súčasnosti v Európskom parlamente nezaradená.

Nová „éra suverenity a mieru“

„Dnešok je historickým dňom, pretože vstupujeme do niečoho, čo by som nazval novou érou európskej politiky,“ povedal Kickl na tlačovej konferencii vo Viedni s Orbánom a bývalým českým premiérom Andrejom Babišom. „Hovorím o ére slobody, hovorím o ére suverenity, mieru, prosperity a hodnôt.“

Orbán tiež vidí „novú éru“. „Prvým, možno rozhodujúcim momentom tejto novej éry je vytvorenie novej európskej politickej skupiny, ktorá zmení európsku politiku.“ Ako ciele uviedol boj proti nelegálnej migrácii, boj za „tradičnú rodinu“ a ukončenie vojny na Ukrajine.

Orbán, Kickl a Babiš podpísali „Vlastenecký manifest“. Ten podľa Orbána sľubuje „mier, bezpečnosť a rozvoj“ namiesto „vojny, migrácie a stagnácie“. Nové spojenectvo je namierené aj proti opatreniam na ochranu klímy v rámci „zelenej dohody“ EÚ.

Orbán: „Urobiť Európu opäť veľkou“

V Európskom parlamente sa v Skupine európskych konzervatívcov a reformistov spojilo niekoľko strán, napríklad Fratelli d’Italia šéfky talianskej vlády Giorgie Meloniovej.

Orbán v pondelok (1. 7.) prevzal ako maďarský predseda vlády rotujúce predsedníctvo Rady EÚ. Pre svoje šesťmesačné predsedníctvo si zvolil slogan „Make Europe Great Again“ (Urobme Európu opäť veľkou), čo je priamy odkaz na slogan volebnej kampane bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa „Make America Great Again“ (Urobme Ameriku opäť veľkou).

Orbán je zástancom drastických obmedzení v imigračnej politike a je považovaný za spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina. Je tiež rozhodne proti európskej vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote niekoľkých miliárd eur.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj