Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke opoziční poslanci zľava Zora Jaurová (PS), Marián Čaučík (KDH), Mária Kolíková (SaS) a Ivan Štefunko (PS). (Zdroj: FB / Progresívne Slovensko)

Opoziční poslanci podali návrhy na odvolanie B. Suska aj M. Šimkovičovej

Opoziční poslanci podali v piatok podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnych schôdzí Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a aj ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Informovali o tom predstavitelia opozičných strán PS, SaS a KDH na tlačovej konferencii. Podľa rokovacieho poriadku NR SR má byť mimoriadna schôdza zvolaná do siedmich dní.

Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Susko podľa opozície slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii. Vyčítajú mu, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.

Podpredsedníčka parlamentného kultúrneho výboru Zora Jaurová (PS) si myslí, že Šimkovičová nemá ani najmenšie predpoklady na výkon funkcie ministerky. „Za desať mesiacov sa jej podarilo rozložiť a nahlodať všetko prakticky dobré a fungujúce, čo v kultúre máme – verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, rekonštrukcie pamiatok, erbové kultúrne inštitúcie,“ skonštatovala.

Rezort podľa Jaurovej riadi generálny tajomník služobného radu ministerstva Lukáš Machala. Pripomenula, že po odvolaní šéfa SND Mateja Drličku nemá už skoro dva týždne divadlo štatutára. SNG po odvolaní riaditeľky Alexandry Kusej riadi podľa Jaurovej človek, ktorý podľa vlastných slov nevie nič o umení. Dodala, že Šimkovičová a Machala nie sú kompatibilní s kultúrou. Vládu treba podľa nej okamžite rekonštruovať.

Susko podľa poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) rezignoval na spravodlivosť a ohrozuje bezpečnosť krajiny, keď rozkladá justičné orgány. Dodala, že hrubo zasahuje do súdnej moci, čo sa stalo pri prípade Kováčika. „To, že minister spravodlivosti má nejaký zákonný priestor, aby prepúšťal aj osoby, ktoré sú vo výkone trestu, neznamená, že sa predpokladá, že bude prepúšťať právoplatne odsúdených korupčných ľudí. Toto určite nikdy zákonodarca nepredpokladal,“ povedala. Pripomenula, že asistoval aj pri presadení zmien trestných kódexov.

Poslanec za KDH Marián Čaučík doplnil, že to, čo sa deje vo vláde, prekračuje všetky hranice a mal by to riešiť premiér Robert Fico (Smer-SD). KDH od začiatku vytvorenia vlády hovorilo, že Šimkovičová sa nemala stať ministerkou kultúry. „Aj preto, že sa zaslúžila o etablovanie dezinformačnej scény,“ povedal Čaučík.

Jaurová priblížila, že návrhy nepodpísali poslanci hnutia Slovensko, ale predpokladá, že na schôdzi sa zúčastnia. „Máme indície, že NR SR nebude uznášaniaschopná, tým pádom sa to posúva na septembrovú schôdzu,“ odpovedala na otázku, či sa podarí o návrhoch na odvolanie rokovať.

Premiér Robert Fico už deklaroval, že nevidí žiadny dôvod na odvolanie ani jedného z ministrov. Obaja podľa neho konali aj konajú v súlade so zákonom. Šimkovičová má podľa neho právo na personálne výmeny vo svojom rezorte. Šimkovičová si stojí za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Susko deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému.

Šimkovičová vníma odvolávanie ako bežnú prax opozície, za svojimi krokmi si stojí

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) vníma podanie podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na jej odvolanie ako bežnú súčasť práce opozície. Ide podľa nej o ďalší pokus opozície zamaskovať svoju neschopnosť navrhovať pragmatické riešenia. Ministerstvo kultúry (MK) SR si naďalej plne stojí za všetkými krokmi, ktoré realizovalo v súvislosti so Slovenským národným divadlom (SND) a Slovenskou národnou galériou (SNG). Uviedla to riaditeľka odboru komunikácie MK Petra Bačinská.

Ministerka si myslí, že opozícia nevie navrhovať pragmatické riešenia ku skutočným problémom, ktoré by mali byť v centre záujmu parlamentu a verejnosti. Rezort kultúry deklaruje, že svoje rozhodnutia riadne a podrobne vysvetlil verejnosti na tlačových konferenciách aj formou tlačových správ.

„Koalícia sa vyjadrila jednotne, že stojí za všetkými ministrami vlády, ministerka má aj podporu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Martina Šimkovičová aj naďalej zostáva plne sústredená na napĺňanie cieľov, ktoré si rezort kultúry stanovil,“ priblížila Bačinská.

B. Susko je presvedčený, že D. Kováčik má právo na spravodlivý súdny proces

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) je presvedčený, že bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik má dostať šancu na uplatnenie svojho práva na spravodlivý súdny proces. Zároveň tvrdí, že dovolanie podala v minulosti aj exministerka za SaS Mária Kolíková a opakovane prerušila odsúdeným aj výkon trestu. Opozícia sa kritikou voči Suskovi a návrhom na odvolanie snaží prekrývať svoju neschopnosť, tvrdí minister.

„Po preštudovaní podnetu zo strany obhajoby Dušana Kováčika som presvedčený, že bývalý špeciálny prokurátor má dostať šancu na uplatnenie svojho práva na spravodlivý súdny proces,“ povedal vo vyjadrení Susko. Pripomenul, že prokurátor, ktorý Kováčikovu kauzu dozoroval, je dnes obvinený a spolu s ním aj vyšetrovatelia, ktorí mali manipulovať trestné konania.

Kolíková sa podľa Suska snaží navodiť dojem, že hrubo zasiahol do nezávislosti rozhodovania súdu, pretože rozhodol o jeho právoplatnom rozsudku. „Buď absolútne neovláda Trestný poriadok alebo hrubo zavádza. Ak som sa dopustil zásahu do nezávislosti súdu, potom majú opoziční poslanci stonásobne väčší dôvod vyzvať na vyvodenie zodpovednosti práve Máriu Kolíkovú,“ skonštatoval s tým, že exministerka podala viac ako 30 dovolaní a mala by vedieť, že dovolanie je možné podať výlučne proti právoplatným rozhodnutiam. „Poslankyňa Kolíková sa však usiluje vyvolať vo verejnosti dojem, ako by som robil niečo neobvyklé, neetické či protizákonné,“ doplnil.

Opozícia podľa ministra tvrdí, že dôveruje súdom, ktoré Kováčika poslali do väzenia, a na druhej strane má problém s tým, aby v tejto veci rozhodol opakovane ten istý Najvyšší súd SR.

Návrh na mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa má odvolávať Susko, podali opoziční poslanci aj pre nesúhlas s krokmi ministra v prípade Kováčika. Vyčítajú mu, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora a zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Kolíková ho kritizuje za to, že svoju právomoc využil pri „odsúdenom korupčníkovi“. Suskovi už vyjadril podporu aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

Prečítajte si aj