Štvrtok 19. septembra, 2024
Budova TV Markíza (Foto: Luqino1985 - Own work, CC BY-SA 4.0)

Opozičné strany sa nebudú zúčastňovať predvolebných debát Markízy. Zdá sa im neobjektívna

Opozičné strany Smer-SD a Republika sa odmietajú zúčastňovať predvolebných debát televízie Markíza. Dôvodom má byť nedostatočná objektivita a nestrannosť televízie.

„Posledné tri roky práce vybraných redaktorov a moderátorov TV Markíza vystihuje skôr robenie politiky a tendenčné dezinformovanie ako objektívnosť a nestrannosť, ktorú od nich vyžaduje zákon o vysielaní a retransmisii,” tvrdí Smer-SD.

Republika taktiež obviňuje Markízu zo zaujatosti a jednostranných moderátorov. 

„Kým sa Markíza neunormálni, tak tam nebudeme chodiť. Načo?! Hašteriť sa s tendenčnými moderátormi, ktorí nerozoznajú hlas slávika od kuraťa?” skonštatoval líder hnutia Milan Uhrík na sociálnej sieti.

TV Markíza tvrdí, že všetky jej spravodajské a publicistické relácie sú vytvárané podľa presne stanovených redakčných pravidiel, ktoré si vyžadujú fakty, objektívnosť, nestrannosť a rešpektovanie zákonov a ľudských práv.

„Kladieme dôraz na to, aby sa rôzne politické názory dostali k divákom rovnomerne a aby každá politická strana dostala príležitosť na diskusiu,” reagovala vo svojom stanovisku.

„Zástupca každého kandidujúceho subjektu bude mať rovnaký čas diskutovať na najdôležitejšie témy, ako aj predstaviť svoj volebný program. Projekt diskusných programov vo vysielaní TV Markíza počas volebnej kampane bol schválený Radou pre mediálne služby,” dodala TV Markíza v stanovisku.

Líder Smeru Robert Fico sa nezúčastnil debaty ani na TA3. V relácii „V politike” sa mal 13. augusta stretnúť s predsedom Progresívneho Slovenska (PS) Michalom Šimečkom. Televízia uviedla, že jeho neúčasť nebola nijako zdôvodnená.

O niekoľko dní neskôr neprijal pozvanie ani od TV Markíza vystúpiť v relácii „Na telo”, kde sa mal opäť stretnúť s lídrom PS. Podľa SME niekoľkonásobný predseda vlády nepríde ani na tretí duel so Šimečkom, tentokrát v relácii TV Joj. Dôvod má byť „plný diár”.

„Pán Fico, veď už toľko neuhýbajte. Našli ste si čas na debatu s p. Viskupičom (č. 6 na kandidátke SaS), aj s p. Hegerom (č. 2 u Demokratov). Duelu so mnou ste sa už trikrát vyhli, vraj pre plný diár. Úprimne, keď do diskusií chodíte, ale nenájdete si čas na predsedu preferenčne druhej najsilnejšej strany, výhovorka s diárom neznie príliš dôveryhodne,” napísal líder PS na sociálnej sieti.

„Kým sa TV Markíza nevráti k serióznej práci celoštátneho média, ktoré má zo zákona objektívne, nestranne a nezaujate informovať bez vlastných hodnotiacich úsudkov, SMER – SSD sa nebude zúčastňovať predvolebných politických diskusií TV Markíza,” uzavrel na svojom FB účte Smer-SD.

Prečítajte si aj