Štvrtok 19. septembra, 2024
Hlavný hygienik SR Ján Mikas (Zdroj: Ján Mikas / FB)

Opozíciu neprekvapila výzva SNS na koniec J. Mikasa, upozornila na jeho odbornosť

Koaličná Slovenská národná strana (SNS) vyzýva hlavného hygienika Slovenskej republiky Jána Mikasa, aby bezodkladne odstúpil zo svojej funkcie. Jána Mikasa považujú národniari za symbol nezvládnutia boja s pandémiou COVID-19.

„V prípade, že nevyvodí svoju zodpovednosť za predchádzajúce tri roky, SNS požiada na najbližšej koaličnej rade ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby J. Mikasa odvolala,“ dodali národniari v tlačovej správe.

J. Mikas sa brániť prešetrovaniu manažmentu pandémie COVID-19 nebude

Hlavný hygienik SR Ján Mikas sa brániť prešetrovaniu manažmentu pandémie COVID-19 nebude. V danej súvislosti poskytol plnú súčinnosť Generálnej prokuratúre (GP) SR aj Najvyššiemu kontrolnému úradu (NKÚ) SR.

„Som otvorený a nebránim sa prešetrovaniu manažmentu pandémie COVID-19 zo strany GP SR, NKÚ SR a splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19,“ skonštatoval J. Mikas. Upozornil zároveň, že vládny splnomocnenec Peter Kotlár ho zatiaľ nekontaktoval.

Hlavný hygienik považuje vynášanie účelových rozsudkov pred riadnym preverením za nekorektné. Vníma to ako ďalší útok nielen na seba, ale aj jeho kolegov a ďalších odborníkov, ktorí sa snažili, aby boli dopady na zdravie a životy občanov SR počas pandémie čo najmenšie. „Neodišiel som preto, lebo som bol pri pandémii a zotrval som pri jej riešení. Ani dnes zbabelo neutekám pred otázkami, ktoré treba z odborného hľadiska zodpovedať a naďalej znášam aj osobné útoky,“ dodal J. Mikas.

Opozíciu neprekvapila výzva na koniec J. Mikasa, upozornila na jeho odbornosť

Opozičných poslancov neprekvapila výzva SNS na odvolanie hlavného hygienika SR Jána Mikasa. Upozornili na jeho odbornosť a skúsenosti. Predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda parlamentu Michal Šimečka pripisuje chaos a zlý manažment pandémie najmä vláde. Ako hovorí, k Mikasovi možno mať výhrady, ale je to bezpochyby skúsený odborník, ktorý je vo funkcii relatívne dlho.

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková odmieta útočenie na odborníkov. „Mali by sme si vážiť, keď odborníci s kvalitným vzdelaním pomáhajú štátu, aby nejako fungoval,“ podotkla. Ak nedokáže ministerka zdravotníctva odolať tlaku SNS, nemá podľa nej vo funkcii čo robiť.

Predsedníčka klubu KDH Martina Holečková poznamenala, že úplne rozumie, keď SNS prekáža odborník, „keďže do vyšetrovacej komisie na pandémiu si zavolali niekoho, kto šíri hoaxy“.

Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič skonštatoval, že vzhľadom na to, kto má vyšetrovať dianie počas pandémie, je snaha odvolať človeka so šiestimi titulmi normálna. Od strany Hlas-SD neočakáva žiadne principiálne postoje. „Urobia to, čo si bude priať koaličný partner, v tomto prípade Andrej Danko (SNS),“ myslí si.

Podpredseda parlamentu z koaličného Hlasu-SD Peter Žiga necháva rozhodnutie o zotrvaní Mikasa vo funkcii na ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej (Hlas-SD).

Prečítajte si aj