Utorok 17. septembra, 2024
Na snímke predseda vlády Robert Fico. (Screenshot: FB / Robert Fico)

Opozícia odsúdila bombové hrozby v školách, PS žiada premiéra zvolať Bezpečnostnú radu SR

Opozícia odsúdila bombové hrozby v slovenských školách. KDH apeluje na ľudí, aby prestali s písaním výhražných e-mailov. SaS kritizuje ministerstvo vnútra za to, že nevyvinulo dostatočnú aktivitu, aby sa situácie neopakovali. PS zase vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby pre bombové hrozby v školách zvolal Bezpečnostnú radu SR. Vyplýva to z ich stanovísk.

„Mnohí riaditelia škôl dnes stáli opäť pred dilemou, či v dôsledku zbabelých internetových podliakov pošlú deti domov, alebo po zodpovednom preverení situácie aj v spolupráci s políciou budú pokračovať vo vyučovaní. Naše deti trpeli neprimerane dlho zatvorenými školami počas pandémie ochorenia COVID-19 a nemôžeme dovoliť, aby sme hazardovali s ich budúcnosťou v dôsledku primitívnej kyberšikany,“ skonštatovali kresťanskí demokrati. Učiteľom, žiakom a zriaďovateľom škôl vyjadrili podporu.

Na vplyv bombových hrozieb na duševné zdravie detí poukázalo aj hnutie PS. Apelovalo na zvolanie bezpečnostnej rady štátu. „Robert Fico už zvolával bezpečnostnú radu kvôli dlažobným kockám či človeku z Tadžikistanu. Teraz však má čas len na svoju osobnú pomstu. Pán premiér, ak je niečo primeraným dôvodom na zvolanie bezpečnostnej rady, sú to práve vyhrážky množstvu škôl,“ odkázal mu líder PS Michal Šimečka. Zároveň pripomenul, že o zvolanie môže premiéra požiadať aj prezident. „Peter Pellegrini sa rozhorčuje, ale nekoná. Nerozumiem, na čo teraz čaká,“ doplnil.

Vyhrážky o bombách v školách odsúdila aj strana SaS. V tejto súvislosti skritizovala neschopnosť vedenia rezortu vnútra. „Pýtame sa, čo robil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), policajný prezident Ľubomír Solák alebo generálny prokurátor Maroš Žilinka, aby sa bombové vyhrážky z mája nezopakovali?,“ spýtal sa poslanec Juraj Krúpa (SaS). Za súčasný stav je podľa neho zodpovedná Slovenská informačná služba. K téme bezpečnosti v krajine chce SaS iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR.

V približne 270 školách na Slovensku nahlásili v utorok ráno bomby. Situáciu preverovali policajti, bombovú hrozbu zatiaľ nepotvrdili. Prípad vyšetrujú ako teroristický útok.

Prečítajte si aj