Štvrtok 19. septembra, 2024
Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders (Foto: Európska komisia)

Európska komisia poslala slovenskej vláde list, v Bruseli sa strhla prestrelka slovenských europoslancov

Európska komisia (EK) podľa Denníka N zaslala 28. marca vicepremiérovi zodpovednému za plán obnovy Petrovi Kmecovi (Hlas-SD) list, v ktorom žiada od vlády SR, aby uviedla dôvody na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a znižovanie trestov za ekonomickú trestnú činnosť v novele Trestného zákona. Slovenská vláda má vysvetliť, prečo boli prokurátori ÚŠP odstavení od svojich prípadov a na aké pozície boli presunutí. Slovensko tak môže prísť o sumu 6 miliárd eur z plánu obnovy.

V reakcii na list, ktorý mala Európska komisia poslať vláde SR, Progresívne Slovensko (PS) vyzvalo premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby začal o situácii rokovať v Bruseli a prebral zodpovednosť. Podľa poslankyne parlamentu Veroniky Remišovej (Slovensko, KÚ, Za ľudí) nebolo Slovensko nikdy tak blízko k zastaveniu európskych prostriedkov.

Predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka hovorí o ohrození investícií v hodnote viac ako tri miliardy eur. „Je to zodpovednosť tejto vlády Roberta Fica (Smer-SD),“ zdôraznil. Namiesto toho, aby premiér okamžite robil všetko pre záchranu európskych peňazí, natáča podľa neho videá a uráža všetkých okolo seba. PS tiež odmieta slová premiéra o zastavení eurofondov ako o možnom „treste Západu“ za nezvolenie Ivana Korčoka za prezidenta. Poukazujú, že list prišiel ešte pred zvolením Petra Pellegriniho za hlavu štátu.

Podľa Remišovej je z listu zrejmé, že EK má veľmi podrobný prehľad o tom, čo sa na Slovensku deje. „Európska komisia v skratke pochybuje o tom, či Slovensko dokáže účinne skontrolovať, či sa európske peniaze nerozkrádajú,“ vyhlásila bývalá vicepremiérka. Na schôdzi parlamentu chce navrhnúť uznesenie, ktorým Národná rada SR požiada vicepremiéra pre plán obnovy Petra Kmeca a ministra investícií Richarda Rašiho (obaja Hlas-SD) o správu o krokoch na ochranu európskych peňazí, poskytnutie plného znenia odpovedí komisii a predstavenie konkrétnych krokov k náprave.

Poslankyňa SaS Mária Kolíková upozornila, že medializovaný list od Európskej komisie nie je jediný. Ohrozené sú podľa nej nielen financie z plánu obnovy, ale aj eurofondov celkovo. Myslí si, že zrušiť ÚŠP sa dalo aj tak, aby neboli ohrozené eurofondy. Nie je podľa nej možné zrušiť ÚŠP a nijako neriešiť, čo bude so všetkými prípadmi, osobitne tými, ktoré sa týkajú finančných záujmov Európskej únie.

Eurokomisár potvrdil možnosť zmraziť Slovensku eurofondy

V bruselskom europarlamente vo štvrtok (11. 4.) prebehla diskusia ohľadom právneho štátu a slobody médií na Slovensku. Komisár pre spravodlivosť Didier Reynders uviedol, že EK celkový vývoj na Slovensku pozorne sleduje a skutočnosť, že má niekto väčšinu v národnom parlamente, ho nezbavuje povinnosti rešpektovať právny štát. Eurokomisár sa už skôr vyjadril, že Brusel môže použiť sankcie a princíp ochrany rozpočtu EÚ umožňuje zmraziť eurofondy určené pre krajinu, ktorá nezaistí ich riadne využitie. V súčasnosti je to prípad Maďarska.

Komisia najnovšie považuje za problematický návrh zákona o verejnoprávnom rozhlase a televízii na Slovensku (RTVS), ktorým môže štát ovládnuť verejnoprávnu stanicu. Predtým bolo slovenskej vláde tiež vytýkané zrušenie Úradu špecializovanej prokuratúry a dôsledky, ktoré to môže mať na vyšetrovanie trestných činov poškodzujúcích rozpočet EÚ.

Eurokomisár vyjadril ohľadom súčasného stavu na Slovensku obavy. „Všetky zmeny prebehli v zrýchlenom konaní, aj keď Európska komisia žiadala, aby na to bolo vyhradené viac času ako na národnej, tak aj európskej úrovni,“ uviedol Didier Reynders a dodal, že sa obáva ohrozenia boja proti korupcii a záujmom EÚ.

Prestrelka slovenských europoslancov

Na obranu slovenskej vlády v Bruseli vystúpili slovenskí europoslanci z vládneho Smeru-SD. „Moja vláda súcití s ukrajinskou vládou. Nie sme vláda vojny, sme vláda mieru, nie je to hanba, vy vojnu podporujete, my chceme mier,“ uviedla Monika Beňová. Tiež poukázala na fakt, že práve vo štvrtok (11. 4.) sa v Michalovciach slovenská vláda stretla s ukrajinskou.

Jej stranícka kolegyňa Katarína Roth Neveďalová odkázala niektorým prítomným v rokovacej sále, že robia z Roberta Fica démona. „Prosím, neberte si do úst moju vlastnú krajinu a mojich kolegov, pretože o tom nič neviete a nerozumiete tomu.“

Do kritiky slovenskej vlády sa pustili Vladimír Bilčík (nezávislý, ľudová frakcia EPP) a Martin Hojsík (Progresívne Slovensko, liberálna frakcia Renew), ku ktorým sa pridali europoslanci z Poľska. Robertovi Ficovi vyčítali, že sa oslabovaním právneho štátu pustil po Orbánovej ceste a krajinu vedie smerom k Rusku.

Mimoparlamentná strana Demokrati doručila premiérovi list, ktorým ho žiada, aby jasne, komplexne a okamžite informoval verejnosť, aké kroky ide podniknúť, aby Slovensku neboli zastavené eurofondy a financie z plánu obnovy. Ako vysvetlila hovorkyňa Demokratov Martina Kakaščíková, strana tak opakovane reaguje na informácie z Európskej komisie, ktorá chce stopnúť financie pre nebezpečné konanie vlády SR, najmä v súvislosti so zmenami v trestnom kódexe.

P. Kmec odmieta slová opozície o ohrození financií z plánu obnovy

Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) odmieta slová opozície o ohrození čerpania financií z plánu obnovy. „To, že nám hrozí zastavenie 6,4 miliardy (eur), to je nonsens,“ zhodnotil na piatkovej tlačovej konferencii. Hovorí o zbytočnej politizácii a kampani pred eurovoľbami. Odpoveď na list Európskej komisie avizuje na budúci týždeň.

„Je to zbytočná politizácia toho, čo sa deje okolo plánu obnovy. V každom segmente, komponente prebiehajú veľmi intenzívne rokovania s Európskou komisiou na pracovnej úrovni. Snažíme sa odpolitizovať túto debatu. Nám by malo ísť spoločne o tých 6,4 miliardy,“ vyhlásil Kmec. Upozornil, že predmetom konzultácií sú často veci, ktoré zdedila súčasná vláda po svojich predchodcoch.

Samotné zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nie je podľa Kmeca problém. Tvrdí, že sa riešia detaily, napríklad ako sa prerozdeľujú spisy. Je presvedčený, že v spolupráci s ministerstvom spravodlivosti a generálnou prokuratúrou sa 15 položených otvorených otázok podarí vyriešiť.

K štvrtej žiadosti o platbu z plánu obnovy vysvetlil, že hodnotenie je pozastavené vzhľadom na potrebu dotiahnuť legislatívne kroky v súvislosti s prijímaním zákona o 13. dôchodkoch. Legislatíva sa má prijať na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu. „Len čo bude zákon prijatý s doplnením udržateľnosti dôchodkového systému, komisia opätovne spustí hodnotenie,“ uviedol. „Všetky ostatné otvorené otázky súvisiace so štvrtou žiadosťou o platbu sú splnené,“ deklaroval.

Prečítajte si aj