Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračné foto olivového oleja (Pixabay/ stevepb)

Olivový olej konečne zlacnie, úroda sa vydarila

Zdá sa, že pre milovníkov olivového oleja sa blýska na lepšie časy. Tento rok na jeseň sa rysuje sľubná úroda, čo povedie k zníženiu závratných cien olivového oleja, myslia si odborníci.

Hlavní európski producenti olivového oleja očakávajú túto sezónu lepší zber, čo povedie k umierneniu rekordných súm, ktorých sme svedkami v obchodoch.

Podľa údajov odborovej organizácie International Olive Council (IOC) začali ceny výrazne stúpať vlani v septembri, pričom vrchol dosahovali v januári a marci 2024. Medziročný rast cien vtedy presiahol 50 %. Odvtedy je vidieť mierny pokles k 40 %.

Najvyšší nárast podľa IOC zaznamenali Dánsko (69 %), Bulharsko a Chorvátsko. Ceny olivového oleja v Česku boli k tohtoročnému júnu vyššie o 46,8 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, uvádza IOC.

„Ceny olivového oleja vo všetkých producentských krajinách sa za posledné dva roky takmer zdvojnásobili,“ povedala pre server Euractiv Dimitra Aliefsová, ekonómka a členka Vedeckej spoločnosti encyklopedistov pre pestovanie olív (4E). Dodala však, že prognózy pre zber 2024/2025 sú „omnoho lepšie, najmä v Španielsku“.

Táto krajina produkuje 70 % olivového oleja v EÚ a na svetovom trhu zaberá 45 %. Preto výnosy v Španielsku výrazne ovplyvňujú ceny na trhoch. Dobrá úroda sa podľa Aliefsovej očakáva aj v Grécku, ktoré je tretím najväčším producentom olivového oleja v Európe.

Rafael Picó, riaditeľ španielskej asociácie výrobcov olivového oleja Asoliva, pre Euractiv tiež potvrdil, že situácia v krajine je dobrá. Jarné dažde olivovým hájom prospeli a výrobné náklady sa opäť vracajú do normálu.

Upozornil však, že kým sa zníženie cien prejaví na pultoch obchodov, nejaký čas to potrvá. „Hoci výroba začína 1. októbra, [nové zásoby] budú na národnom trhu dostupné až koncom novembra a medzinárodne až koncom decembra alebo v januári,“ uviedol Picó.

Namiesto olivového slnečnicový

Pokiaľ vás kvôli cene olivového oleja prešla chuť a siahli ste radšej po inej alternatíve, vedzte, že ste neboli jediní. Dokonca aj v Španielsku, kde je olivový olej základom tamojšej kuchyne, prechádzali zákazníci na lacnejší olej – slnečnicový. Ten sa stal podľa Euractivu na začiatku roku 2024 prvýkrát po desaťročiach najpredávanejším olejom.

„Keď ceny stúpnu tak vysoko, spotrebitelia sa musia obrátiť k náhradným produktom,“ podotkla Aliefová.

Vysoké ceny ovplyvnili aj vývoz, ktorý podľa Picóa klesol v prvej polovici roku 2024 v porovnaní s rokom 2022 približne o 40 %. Ázijskí konzumenti napríklad o španielsky olivový olej stratili záujem úplne, pretože majú dostatok lacnejších rastlinných olejov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj